• Informacje na temat:

    cukinia zapiekana z pomidorem

Przepisy na temat: cukinia zapiekana z pomidorem
  • Sycący obiad: zapiekane parówki

    Zobacz, jak przygotować szybki i energetyczny obiad.

  • Cukinia zapieczona z kurczakiem i warzywami

  • Pomidory faszerowane

    Kuskus będzie mieć wyrazistszy smak, jeśli zalejesz go bulionem warzywnym. Musi być niemal wrzący, żeby kuskus się udał.

  • Cukinię robi się już w Polsce na tysiące sposobów. To jest prosty przepis, szybki obiad lub kolacja;)

  • Cukinia z farszem

    W naszej kuchni cukinia traktowana jest trochę po macoszemu, głównie jako dodatek do gulaszów. A przecież pysznie nadziana może być sycącym, samodzielnym daniem. Oto nasze propozycje!

  • Jest mnóstwo wersji tak przygotowanej cukinii. Polecam wersję wegetariańską. Smacznego!

  • Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

    ...1. Cukinię obierz i pokrój w krążki nie grubsze niż 0,5 cm (inaczej cukinia będzie twarda). Posól je i odstaw na kwadrans, żeby puściły sok. Następnie wytrzyj papierowym ręcznikiem. 2. Cebulę i czosnek obierz. Pokrój w kostkę i podsmaż. 3. Dodaj do nich obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew, a po 5 minutach mięso mielone. Wszystko smaż na średnim ogniu około 10 minut...

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekana cukinia"

  • Lekka zapiekanka z pomidorami

    Dietetyczny obiad. Pysznie i lekko

  • Przepis wart wypróbowania: "Zapiekana faszerowana cukinia"

Artykuły na temat: cukinia zapiekana z pomidorem
  • Faszerowane łódeczki z cukinii

    Cukinia jest pyszna, lekka, prosta w obróbce i łatwa do przyrządzenia na setki sposobów.

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Zapiekane łódeczki z cukinii

    Do farszu możesz dodać czosnek (to zaostrzy smak), pomidory albo mieloną wieprzowinę. Pamiętaj tylko, aby ją dobrze doprawić.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Zapiekanka z cukinią

    Zapiekanka warzywna pod pierzynką z mozzarelli.

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Leczo z cukinią

    Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż cebula zrobi się miękka i szklista. Pod koniec smażenia dodaj tymianek oraz sól. Cukinię, pomidory oraz bakłażana pokrój w grubsze plastry. Wymieszaj z oliwą i solą. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż usmażoną wcześniej cebulę. Polej sosem pomidorowym i ułóż rzędami plastry warzyw, naprzemiennie: cukinia, pomidor, bakłażan...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

Wideo na temat: cukinia zapiekana z pomidorem
  • Kuchnia na metabolizm typu B. Daria Ładocha zdradziła przepisy

    Nie możesz schudnąć pomimo ciągłego bycia na diecie i wielu godzin spędzonych na siłowni? Możliwe, że masz metabolizm typu B. Na czym polega jego mechanizm? Wyjaśniła to w kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha. Blogerka kulinarna zdradziła też przepisy na: krem z pora ze szpinakiem, wędzonym serem i prażonym słonecznikiem, ricottę z cynamonem, orzechami włoskimi, migdałami i ekstraktem z wanilii, cukinie zapiekane z suszonymi pomidorami i cheddarem, a także indyka z warzywami i dużą ilością...