• Informacje na temat:

    cukinia z pomidorami i czosnkiem

Przepisy na temat: cukinia z pomidorami i czosnkiem
  • Faszerowana cukinia

    Pomysł na zdrowy i pożywny obiad.

  • Ratatuj z pieczonej cukinii, bakłażana i pomidorów

    Chrupiąca i niskokaloryczna cukinia: zobacz, co można z niej wyczarować.

  • Leczo z cukinią

    Smaczna, pożywna i sycąca zupa. Niezła dawka witamin!

  • Miks z cukinią i pomidorami

    Zdrowo i smacznie!

  • Szakszuka z cukinią

    Śniadaniowe danie pochodzące z Tunezji. Mówi się, że ilu kucharzy, tyle wersji szakszuki. My proponujemy wariant z cukinią.

  • Dorsz na ostro w pomidorach

    .... Wersja w chorobach serca Zrezygnuj ze smażenia, danie upiecz w piekarniku (30 minut w 180 st.). Do sosu dodaj pokrojoną 1 cukinię. Cukinia ma mało tłuszczu i sodu, a dzięki błonnikowi zmniejsza ryzyko...

  • Placki z cukinii

    Wykorzystajmy sezon na cukinię i zróbmy z niej pyszne placki. Możemy zjeść je z jogurtem, albo sosem pomidorowym.

  • Cukinia z farszem

    W naszej kuchni cukinia traktowana jest trochę po macoszemu, głównie jako dodatek do gulaszów. A przecież pysznie nadziana może być sycącym, samodzielnym daniem. Oto nasze propozycje!

  • Kolorowe  cukinie

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej piekarnik (180 st. C). Z cukinii odetnij górę, tak by powstały czapeczki. Wydąż miąższ i pokrój.    2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.  Zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj miąższ cukinii, pokrojone papryki, pomidor i dopraw solą, pieprzem, ziołami, papryką i posiekanym czosnkiem. Krótko podduś razem, mieszając. Następnie wymieszaj z ryżem (oraz ew. serem...

  • Czosnkowe  spaghetti z cukinii

    Jeżeli wolisz, by danie było bardziej kaloryczne, możesz spaghetti z cukinii połączyć z pszennym. Ugotuj pszenne spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem wrzuć pokrojoną cukinię. Po odcedzeniu dodaj je do pomidorów i gotowe!

Artykuły na temat: cukinia z pomidorami i czosnkiem
  • Królowa cukinia

    Doskonale komponuje się z większością serów, mięsem, ziołami, ostrymi przyprawami, pomidorami, czosnkiem i cebulą, a co odważniejsi przyrządzają też z niej desery. Warzywo to zawiera mnóstwo witamin: m.in. C, A, K oraz witaminy z grupy B. Cukinia bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, jak magnez, potas czy żelazo. Do swojego jadłospisu powinny wprowadzić ją przede wszystkim...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Spaghetti z cukinii

    ...8 minut, mieszając. Cukinia powinna pozostać jędrna, ale nie surowa.  5. Zdejmij z palnika i dopraw solą, chili, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie wymieszaj. Posyp natką. Fetę pokrój lub pokrusz na...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Faszerowane łódeczki z cukinii

    Cukinia jest pyszna, lekka, prosta w obróbce i łatwa do przyrządzenia na setki sposobów.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Księga smaków: Cukinia

    ...na surowo. Świetnie komponuje się z większością serów, mięsem, ziołami, ostrymi przyprawami, pomidorami oraz czosnkiem i cebulą. Pyszna zupa Dwie duże cukinie umyj (nie obieraj), odkrój z nich(...) Cukinię umyj (nie obieraj) i pokrój na patyczki, jak frytki. Rozłóż je na talerzu, posól, pokrop sokiem z cytryny i natrzyj wyciśniętym czosnkiem. Po kilku minutach, gdy warzywo puści trochę soku, posyp...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Leczo z pieczarkami, cukinią i ziołami

    To proste, popularne danie przygotowane z dojrzałych warzyw urzeka smakiem. Podstawą leczo są pomidory i papryka, ale świetnie smakuje także z dodatkiem pieczarek czy cukinii.

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

Wideo na temat: cukinia z pomidorami i czosnkiem
  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak