• Informacje na temat:

    cukinia z galaretką

Przepisy na temat: cukinia z galaretką
  • Galaretka ogórkowa - orzeźwiający dodatek do smażonych potraw

    Choć smażone potrawy - nawet warzywa - bywają zbyt ciężkie dla żołądka, niektórym ciężko jest się oprzeć. Szef kuchni Adrian Szulczyk smażoną cukinię, będącą bałkańskim przysmakiem, poleca orzeźwić wegańską - bo przygotowaną na bazie agaru - galaretką z ogórka.

  • Dżem z cukinii

    Pyszny dodatek do naleśników!

  • Przepisy na letnie "garden party"

    .... 4. Zalewamy jogurt schłodzoną galaretką ciemną i przekładamy do lodówki. 5. Na koniec ozdabiamy deser owocami i ziołami. 6. Deser podajemy schłodzony. 7. Do przygotowania galaretki można także...

  • Lato zamknięte w słoiku

    Lato w pełni. Zmęczeni długą zimą i zdecydowanie za krótką wiosną z niecierpliwością czekamy na pierwsze świeże owoce i warzywa. Korzystamy z dobrodziejstw natury na całego wiedząc, że lato nie potrwa wiecznie i znów przyjdzie nam niecierpliwie wypatrywać wiosny.

  • Najcenniejsze ziółka

    Bazylia, melisa czy mięta świetnie smakują w herbatce czy soku, a do jedzenia zachęcą nawet niejadka.

  • Ulubione letnie przysmaki

    Na niektóre dania i produkty dzieci mają apetyt nawet w największy upał. Oto nasza lista kulinarnych bestsellerów dla najmłodszych.

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    ...- 3 łyżki, - cebula - 500 gramów, - cukinia - 500 gramów, - olej - 3 łyżki, - wino czerwone wytrawne - 2 szklanki, - bulion mięsny - 1/2 litra, - listki laurowe - 2 sztuki, - pieprz...

Artykuły na temat: cukinia z galaretką
  • Przeziębienie? Jedz więcej mięsa

    ...mają niską zawartość cukru, a więc: truskawki, grejpfruity, awokado, cukinia, ogórki kiszone, kapusta kiszona, kalafior i brokuły. Źródłem tłuszczu powinny być też oleje roślinne oraz niewielkie...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Dieta kwiatowa. Dla kogo?

    Nasturcja, bratki, cukinia, nagietek czy stokrotka to składniki dań wzbogacające menu w witaminy i składniki mineralne. By wykorzystać prozdrowotne właściwości kwiatów, trzeba korzystać z tych pochodzących z upraw ekologicznych, z własnego ogródka lub dziko rosnących, z dala od dróg i miast. Najlepiej je zbierać w ciepłe i suche dni, po opadnięciu rosy. Po zebraniu kwiaty wysyp na biały papier...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Bukiety na talerzu. Jak jeść kwiaty?

    ...skorzystać na jego obecności w potrawach, ponieważ bratek oczyszcza z toksyn i wspomaga leczenie trądziku. Poza tym sernik na zimno ozdobiony drobnymi kwiatkami bratków i zalany galaretką prezentuje się...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Nie dopuść do odwodnienia!

    Wodę tracimy stale: z moczem, przez skórę, z oddechem. Zbyt duża jej utrata może zaszkodzić!

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Dieta łagodząca objawy menopauzy

    ...2: kotlet sojowy i kasza gryczana z duszonymi grzybami (mogą być pieczarki), surówka z porem i selerem naciowym. Propozycja 3: kasza jaglana, grillowany ser tofu, pieczona cukinia i sałatka z pomidorów...

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...