• Informacje na temat:

    cukinia w sloikach na zime

Przepisy na temat: cukinia w sloikach na zime
  • Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

    Bakłażany, pomidory czy cukinię kupisz w sklepie przez cały rok. Ale warto robić zapasy, bo teraz te warzywa są najsmaczniejsze, pełne wartości odżywczych i niedrogie. Zimą ich ceny poszybują w górę!

  • Lato zamknięte w słoiku

    Lato w pełni. Zmęczeni długą zimą i zdecydowanie za krótką wiosną z niecierpliwością czekamy na pierwsze świeże owoce i warzywa. Korzystamy z dobrodziejstw natury na całego wiedząc, że lato nie potrwa wiecznie i znów przyjdzie nam niecierpliwie wypatrywać wiosny.

  • Delikatne leczo dla każdego (po 12. miesiącu)

    Dzisiaj podaję wam przepis na delikatne leczo dla maluchów. Jako dodatek możesz ugotować ziemniaki, kiełbasę, ryż lub podać je z pieczywem. Jest smaczne i pożywne.

Artykuły na temat: cukinia w sloikach na zime
  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...się również "kuzyni" ogórka: cukinia, patison oraz kabaczek.  Śliwki pełne zalet Jeśli chcesz ustrzec się przed nowotworami i chorobami układu krążenia, zrób sobie powidła ze śliwek węgierek. Nie...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Młode warzywa

    .... Cebulę lub por drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż na sito, posól. Odstaw na ok. 15 min, by cukinia puściła sok. Po tym czasie odciśnij z nadmiaru płynu...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Kiszonki: Zimowe skarby

    O tej porze roku dostęp do świeżych, pełnowartościowych warzyw jest ograniczony. Dlatego brakować ci może ważnych witamin i mikroelementów, a także błonnika. Bez tych substancji twoje zdrowie może szwankować. Jest jednak na to rada. Możesz sięgnąć po kiszonki.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Kiszonki - zimowe skarby

    ​O tej porze roku dostęp do świeżych, pełnowartościowych warzyw jest ograniczony. Dlatego brakować ci może ważnych witamin i mikroelementów, a także błonnika. Bez tych substancji twoje zdrowie może szwankować. Jest jednak na to rada. Możesz sięgnąć po kiszonki.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Pora na ogórka z pola

    Ogórek należy do rodziny dyniowatych, a jego "krewnymi" są m.in. melon, arbuz, dynia, cukinia, patison, kabaczek czy arbuz. - Ogórek pochodzi z północno-zachodnich Indii, z podnóża Himalajów. Tam roślina ma zapewnioną wysoką temperaturę i dość wysoką wilgotność - rośnie w poszyciu lasu tropikalnego - opowiada w rozmowie z PAP kierownik katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych Szkoły Głównej...

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...