• Informacje na temat:

    cukinia w sezamie

Przepisy na temat: cukinia w sezamie
  • Kulinarny promyk słońca na jesień

    Cytrynowa zupa z cukinii może "osłodzić" niejedno jesienne popołudnie. Ta zupa-krem z sezonowej cukinii, jaką proponuje Marta Dymek, nie tylko smakiem, ale i wyglądem może przywołać letnie wspomnienia. Aby nie była wodnista, wystarczy zagęścić ją ziemniakami.

  • Makaron na wiele sposobów. Proste przepisy!

    Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z makaronem. Starmach przyrządziła m.in. cannelloni w sosie orzechowym, kokardki z cukinią...

  • Zapiekanka warzywna pod serem

    Idealna dla amatorów kuchni wegetariańskiej

  • Dania na cały tydzień

    Te potrawy umilą każdy dzień. Są wyjątkowo smaczne!

  • Warzywne kąski w cieście

    Bezmięsne pyszności na przystawkę lub przekąskę. Domowe smakują najlepiej!

  • Pięć propozycji zdrowego lunchu

    ...gramów komosy ryżowej; - ¼ opakowania sera typu feta; - cukinia; - pół żółtej i pół czerwonej papryki; - kilka gałązek natki pietruszki. Komosę gotujemy, łączymy z pokrojonym w kostkę serem...

  • Pyszności z resztek lata

    Teraz warzywa są najsmaczniejsze, solo i jako dodatek, bo wygrzały się na słońcu, a my możemy zajadać się nimi zaraz po zerwaniu. Korzystajmy z tego, bo lato się kończy!

  • Smaczny obiad dla całej rodziny

    ...wrzątkiem i przykryj. Dodaj do całości. Papryki przekrój, oczyść z pestek. Chwilę gotuj. Wypełnij potrawką, posyp startą mozzarellą. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C Kaczka w sezamie Sposób...

  • Mała pizza pita

    Te pizze to doskonały sposób na podanie dziecku więcej warzyw, a zarazem przepyszny lunch bądź przekąska. I tak łatwo je przygotować.

Artykuły na temat: cukinia w sezamie
  • Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków

    Oto przepis na jeden ze zdrowszych obiadów.

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • WARZYWNE SAJGONKI Z SEZAMEM I PASTĄ Z BOBU

    Świeże warzywa w formie lekkich sajgonek i pasta z pysznego bobu :)

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Chłodnik z cukinii

    Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cukinię umyj i przekrój na pół. Jedną połówkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka umyj, obierz...

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Fusilli z cukiniowym pesto

    Włoski makaron na szybko w aksamitnym sosie – to szybkie i przepyszne danie, które zawsze się udaje.

  • Zwykle zjadamy go w niewielkich ilościach - jako posypkę na bułkach lub chrupiący dodatek do sałatek. Tymczasem okazuje się, że powinniśmy spożywać go znacznie więcej, gdyż sezam ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Sezam jest produktem, który zjadamy właściwie nieświadomie - zwykle bywa bowiem wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju potraw, przez co staje się niemal niezauważalny. Warto jednak zadbać, aby jak najczęściej pojawiał się w naszym jadłospisie. Dlaczego? Naukowcom...

  • Tempeh z ryżem i warzywami

    Nowy rok to doskonała okazja do zmian, również na talerzu. Co powiesz na bezmięsne dania pełne zaskakujących smaków?

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...