• Informacje na temat:

    cukinia placuszki

Przepisy na temat: cukinia placuszki
  • Placuszki z cukinią

    Podstawowe składniki: 4 większe ziemniaki spora cukinia Dodatki i przyprawy: 2 jajka mąka do zagęszczenia cebula sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania(...). Dopraw do smaku solą i pieprzem. 4. Na rozgrzany olej wkładaj małe porcje ciasta, łyżką uformuj placuszki i smaż je z obu stron na złocisty kolor. Układaj na ręczniku papierowym, żeby je osączyć...

  • Placuszki z cukinii

    Składniki: 1 cukinia 3-4 czubate łyżki mąki 2 jajka 1/2 średniej cebuli suszone oregano suszona bazylia pieprz szczypta soli oliwa do smażenia Przygotowanie: Cukinię obierz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę posiekaj. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj cukinię, cebulę, pianę z białka, żółtka i mąkę. Dodaj przyprawy. Formuj małe placuszki i smaż na...

  • Placuszki jaglane

    Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej 1 mała cukinia 1 marchewka  1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2-3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki posiekanych ziół (np. natki, koperku) ok. 100 ml oliwy do smażenia sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Cukinię...

  • Baletnica i jej przepisy na cukinię

    Svetlana Ovsyankina, baletnica Teatru Wielkiego w Warszawie, jest także blogerką i autorką fit przepisów kulinarnych. Co poradziłaby przyrządzić z cukinii? Pasztet i beztłuszczowe placuszki.

  • Chrupiące placuszki z cukinii

    Z twarożkiem i koperkiem.

  • Delikatna cukinia

    Z kolei dla brzdąca pod koniec 1. roku z cukinii można przygotować delikatne placuszki (tak jak placki ziemniaczane) albo leczo (cukinię dusimy na oliwie z odrobiną czerwonej papryki oraz pomidorów). Warto postarać się, by malec polubił te dania, bo cukinia zawiera m.in. potas, wapń, beta-karoten oraz witaminy: C i z grupy B.

  • Placuszki warzywne

    Placuszki dobrze smakują i na ciepło, i na zimno. Możesz podać je jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Dzieci je uwielbiają.

  • Placuszki z cukinii i marchewki

    ...pomocą łyżki formuj na patelni placuszki. Smaż około 3 minut z każdej strony. Przełóż je na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu. Pomidora pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz natkę. Wlej ocet, oliwę i dopraw solą. Maliny przekrój na pół i dodaj do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj i wyłóż na placuszki. Całość wykończ kleksem z kwaśnej śmietany...

  • Placuszki z cukinii

    Składniki: 200 g mąki mieszamy 2 jajkami, 2 posiekanymi szalotkami, 2 startymi cukiniami i 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku Przygotowanie: Do gotowego ciasta dolewamy mleka, tyle, aby ciasto było gęste. Przyprawiamy solą, pieprzem, chilli. Dodajemy dowolne zioła, np. lubczyk, koperek. Smażymy na oleju i od razu zjadamy, póki są chrupiące. Z jogurtem!

  • Delikatne placuszki  z cukinii po 12. miesiącu

    Te placuszki będą dobre dla małych dzieci i dla dorosłych na diecie.

Artykuły na temat: cukinia placuszki
  • Placuszki z cukinii

    ..., przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw. Z masy uformuj  placuszki. Smaż na mocno rozgrzanym oleju. Zobacz także:

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Placki z fetą i cukinią

    Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Placuszki z cukinii

    .... Przykryj i odstaw na ok. 10 min. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, nakładaj porcje ciasta łyżką formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Placuszki osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.  Rada: Placuszki można też podać z kleksem gęstej śmietany, jogurtem greckim lub dipem jogurtowo-czosnkowym. Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Placki z cukinii

    Lekkie, smaczne, pożywne - takie są właśnie domowe placuszki z cukinii. Można je podawać jako danie samodzielne lub dodatek do mięs.

  • Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę. Fot. 123RF/Picsel Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni...

  • Placuszki z fety i cukinii

    Przepis Anny Starmach.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

Wideo na temat: cukinia placuszki
  • Zmysłowe smaki: Placuszki z cukinii

    Placuszki z cukinii to świetna, kolorowa i pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych! Dzięki dodatkowi marchewki, czerwonej cebuli i parmezanu odznaczają się znacznie bogatszym smakiem. Podane z sosem jogurtowym będą idealnym daniem na szybki obiad lub kolację. Placuszki z cukinii – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Pyszne dania w kolorach jesieni

    Jesień może być inspiracją również w kuchni. Piotr Kucharski przyrządził pyszne potrawy w kolorach przywodzących na myśl tę porę roku. W kuchni programu zdradził m.in. przepis na placuszki z cukinii i sernik dyniowy. Co jeszcze przygotował kucharz?

  • Kuchnia śródziemnomorska

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" gośćmi byli właścicielka restauracji francuskiej - Sandra Massoud i kucharz Marcin Kuciński. Przyrządzili wykwintne dania kuchni śródziemnomorskiej, m.in. pain perdu z karmelizowanymi figami i ananasem na miodzie oraz korsykańskie placuszki z cukinii.