• Informacje na temat:

    cukinia na zimę na leczo

Przepisy na temat: cukinia na zimę na leczo
  • Delikatne leczo dla każdego (po 12. miesiącu)

    Dzisiaj podaję wam przepis na delikatne leczo dla maluchów. Jako dodatek możesz ugotować ziemniaki, kiełbasę, ryż lub podać je z pieczywem. Jest smaczne i pożywne.

  • Patison. Z czym się go je?

    ...jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po(...) w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze...

Artykuły na temat: cukinia na zimę na leczo
  • Zimą otul twarz

    ...o wysokiej zawartości wody (np.: seler naciowy, cukinia, jabłka, pomarańcze, marchew). Zacznij zażywać kwasy omega-3 w kapsułkach albo jedz więcej tłustych ryb morskich (przynajmniej trzy razy w tygodniu...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Jak uchronić nerki przed niewydolnością?

    ...zaburzenia pracy nerek wpływają też cukrzyca i nadciśnienie. Jeśli choroby te nie są właściwie leczone, aż sześciokrotnie zwiększają ryzyko rozwoju niewydolności nerek. Możesz temu zapobiec, stosując(...), cukinia, arbuz, melon, grejpfrut, truskawki, ananas, pomidor. Mięso jedz na obiad nie częściej niż trzy razy w tygodniu. Wybieraj raczej drób lub ryby. Mięso zawiera sporo białka obciążającego nerki...

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Odchudzaj się zdrowo i z głową

    ...nadwagę raz a dobrze - powoli, ale skutecznie. Sycąca cukinia Powinna znaleźć się w diecie każdej osoby, marzącej o zdrowej figurze. Regularne spożywanie cukinii poprawia trawienie i odchudza. Cukinia, podobnie jak jej bliski krewny kabaczek, jest lekkostrawna, a do tego pożywna i zarazem niskokaloryczna - 100 g dostarcza zaledwie 15 kcal. Gdy decydujesz się na dietę odchudzającą i z początku...

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ŚNIADANIE: Twarożek wiejski (200 g), 2 łodygi selera naciowego, pęczek rzodkiewek (do maczania w twarożku). ● OBIAD: Pieczony w folii filet z piersi kurczaka, leczo z cukinii, papryki i cebuli w sosie pomidorowym. ● KOLACJA: 150 g gotowanego łososia, salsa z rzodkiewki i marchewki, zielony groszek lub fasolka szparagowa. MAGICZNE ZUPY Dieta zupowa to idealny pomysł na zimę - jest łatwa i lekka...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Ja zarabiam, ty wydajesz

    ​ Coraz częściej związek tworzą dojrzali, ustabilizowani materialnie ludzie. Z własnymi polisami, kredytami, kontami, oszczędnościami. I z poczuciem, że "moje pieniądze są moje, nie nasze". A skoro tak, to trudniej się nimi podzielić. Szczególnie wtedy, kiedy partner przestaje pracować.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...