• Informacje na temat:

    cukinia i marchewka

Przepisy na temat: cukinia i marchewka
  • Placuszki z cukinii i marchewki

    Porcja dla 2-3 osób.

  • Ciepła cukinia

    Cukinia jest siostrą kabaczka. Aż z 90 proc. składa się z wody, przez co jest niezwykle niskokaloryczna. W dzisiejszym przepisie wystąpi jako dodatek do drugiego dania.

  • Mięsne leczo z bakłażanem i cukinią

    Leczo kojarzy się raczej z daniem typowo warzywnym, wegetariańskim. Dla tych, którzy nie mogą się jednak obyć bez mięsa, proponujemy smaczną wersję z soczystą karkówką.

  • Pasztet z cukinii

    Bezmięsne "smarowidło" do kanapek wspaniale smakuje. Co ważne, taki pasztet przygotowuje się łatwo i szybko.

  • Omlet z marchewką

    Sycące śniadanie!

  • Ciasto orzechowe z cukinią

    Okazuje się, że pyszne ciasto możesz zrobić z dodatkiem cukinii!

  • Cukinia z farszem

    W naszej kuchni cukinia traktowana jest trochę po macoszemu, głównie jako dodatek do gulaszów. A przecież pysznie nadziana może być sycącym, samodzielnym daniem. Oto nasze propozycje!

  • Ciasto z marchewką na dziewięć sposobów

    Choć przez cały rok masz jej pod dostatkiem, to właśnie teraz jest najbardziej krucha, soczysta i pełna witamin. Wykorzystaj zatem to pyszne, zdrowe warzywo i przygotuj dla domowników wyjątkowe wypieki.

  • Kalafiorowa z cukinią

    Kalafior w tej porze roku smakuje najlepiej!

  • Baletnica i jej przepisy na cukinię

    Cukinia, ceniona dla swoich walorów smakowych, ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną - zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest więc idealna dla wszystkich dbających o linię. To warzywo bogate w witaminę C. Zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu i sodu, a także fosfor, wapń, miedź i mangan. Nadal...

Artykuły na temat: cukinia i marchewka
  • Surówka z cukinii

    Ma w sobie wapń, fosfor, magnez i sód. Oprócz tego obfituje żelazo i potas. Niedoceniana cukinia mam szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wykorzystać jej atuty w trosce o zdrowie.

  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Przepis na wegetariański pasztet z cukinii

    Sposób przygotowania: 1. Warzywa umyć i osuszyć. 2. Cukinię przyciąć na końcach, a następnie zetrzeć na grubych oczkach. 3. Cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach. 4. Całość umieścić w misce dodać 2 łyżeczki soli. Odstawić do czasu aż cukinia puści sok. 5. Odcedzić przez sito tak, aby została niewielka ilość soków. 6. Dodać startą marchewkę i resztę składników. 7. Doprawić przyprawami...

  • Placki z cukinii i ziemniaków

    Cukinie, patisony, kabaczki, dynia… Sycące i rozgrzewające dania na chłodniejsze dni. Przedstawiamy przepis na lekkie, pożywne placuszki z cukinii i ziemniaków.

  • Teraz króluje cukinia!

    .... Podawać do schłodzonego dania. Cukinia faszerowana kaszą Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, 1 cebula, 1-2 puszki szprotek w pomidorach, 1 szklanka kaszy kuskus, 1 szklanka bulionu, kilka gałązek koperku, 1 marchewka, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1 cytryna. Kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć i zostawić do napęcznienia. Cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę...

  • Faszerowana cukinia

    Koszt porcji nie więcej niż 4,50 zł!

  • Faszerowana cukinia

    Sposób na warzywa.

  • Placki z cukinią

    Placki możesz podać z potrawką z duszonych warzyw (papryka, cukinia, cebula, bakłażan) lub z gęstą śmietaną. Pyszne gorące, ale na zimno też dobre.

  • Gulasz wołowy z dynią i cukinią

    Danie klasyczne, ale przyrządzone w nowoczesnym stylu. Dodatek owoców i słodkich warzyw przełamuje lekko smak i nadaje mięsu pożądaną soczystość

  • Cukinia, dynia i spółka

    ...ciężkostrawny - może powodować gazy i wzdęcia. Cukinia  Ma niewiele kalorii - tylko 21 w 100 g. Zawiera niewiele cukrów i - co ważne - ma niski indeks glikemiczny IG 15. Dlatego można ją jeść bez obaw w cukrzycy. Nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu. Jej miąższ da nam potas, żelazo, magnez oraz wit. C, K, PP i B1, a także beta-karoten. Cukinia wspomaga pracę...

Wideo na temat: cukinia i marchewka
  • Nietypowy, toskański dżem z marchewki

    Dżemy z warzyw to ciągle zagadka w polskiej kuchni. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach dżem z cukinii, z kolei dżem z marchewki to wielki nieobecny - a szkoda! Na Zachodzie - zwłaszcza w Toskanii czy w Portugalii - ma długie tradycje. Doskonale smakuje, świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, a przede wszystkim doskonale wygląda. Zobaczcie, jak zrobić w parę chwil toskański dżem z marchewki!

  • Zmysłowe smaki: Placuszki z cukinii

    Placuszki z cukinii to świetna, kolorowa i pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych! Dzięki dodatkowi marchewki, czerwonej cebuli i parmezanu odznaczają się znacznie bogatszym smakiem. Podane z sosem jogurtowym będą idealnym daniem na szybki obiad lub kolację. Placuszki z cukinii – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Proste przepisy na pyszny lunchbox

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" bloger kulinarny Eryk Wałkowicz zdradził przepisy na śniadania do pracy. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: śniadaniowa ciecierzyca na słono, tofucznica ze szparagami, kanapki z awokado, surową cukinią i cytrynowym majonezem, wegański gulasz z masłem orzechowym oraz buddha bowl z blanszowanym brokułem, prażonymi migdałami, kaszą bulgur, julienne z marchewki i zieloną soczewicą.