• Informacje na temat:

    cukinia do słoików

Przepisy na temat: cukinia do słoików
Artykuły na temat: cukinia do słoików
  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    ...się rozpadną. Całość przetrzyj i ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj ok. 30 min. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 95°C. Gorące słoiki od razu(...) się również "kuzyni" ogórka: cukinia, patison oraz kabaczek.  Śliwki pełne zalet Jeśli chcesz ustrzec się przed nowotworami i chorobami układu krążenia, zrób sobie powidła ze śliwek węgierek. Nie...

  • Młode warzywa

    ...się zimą. 3 pęczki botwiny z buraczkami umyj, drobno pokrój i włóż do słoików. Zagotuj w rondlu 1 l wody z 1 szklanką octu, 1/4 szklanki soli, listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu. Zalewę wlej do słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min. Warzywne placuszki Ziemniaki obierz, umyj. Wrzuć do wody, posól, zagotuj. Gdy będą miękkie - odcedź. Gorące przeciśnij przez praskę lub ubij...

  • Bucatini z cukinia, pomidorkami i odrobina pesto; komentarze

    Bucatini to takie spaghetti z dziurka w srodku. Robie je dosc rzadko bo zapominam o ich istnieniu w gaszczu penne, farfale i innych gnocchi. Wczoraj kolacyjna pora skusilismy sie wlasnie na nie, bucatini... Podalam do nich podsmazona cukinie, pomidorki cherry i lyzke pesto. Wyszlo cos bardzo smacznego, zroznicowanego w swej strukturze: chrupiaca lekko cukinia i kremowy sos, to polaczenie lubie...

  • Patison na talerzu

    Patisony marynowane Składniki na 5 słoików 300 ml: 1 kilogram małych patisonów, 2 średnie marchewki, 1 średnia cebula, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżka ziaren gorczycy, 3-4 ząbki(...) piekarnika nagrzanego do 150°C. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie i też starannie osusz. Patisony umyj, marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Przygotuj...

  • Prawdziwe węgierskie leczo

    ..., trzymać na małym ogniu 15 minut, ciągle mieszając. Odmierzyć 1/3 masy, zblendować, połączyć z pozostałym leczo, jeszcze raz zagotować. Włożyć do słoików, pasteryzować 20 minut.  Nasza rada Do...

  • Kiszonki: Zimowe skarby

    O tej porze roku dostęp do świeżych, pełnowartościowych warzyw jest ograniczony. Dlatego brakować ci może ważnych witamin i mikroelementów, a także błonnika. Bez tych substancji twoje zdrowie może szwankować. Jest jednak na to rada. Możesz sięgnąć po kiszonki.

  • Kiszonki - zimowe skarby

    ​O tej porze roku dostęp do świeżych, pełnowartościowych warzyw jest ograniczony. Dlatego brakować ci może ważnych witamin i mikroelementów, a także błonnika. Bez tych substancji twoje zdrowie może szwankować. Jest jednak na to rada. Możesz sięgnąć po kiszonki.

  • Kwiatki nie tylko od święta

    ...mogą być też piękną ozdobą tortu. Poza różą jadalne są też np. bratki, chabry oraz cukinia. Ta ostanie świetnie smakują w tempurze, czyli panierowane i smażone.

  • Czego nie należy trzymać w lodówce

    ...z nich nie znoszą zimna. Warzywa: Pomidory, papryka, cukinia oraz ogórki przechowywane w lodówce tracą swój niepowtarzalny smak. Bledną, pojawiają się na nich białe przebarwienia. Ziemniaki stają się słodkie (niska temperatura rozkłada zawartą w nich skrobię, co zwiększa zawartość cukru), a marchew gnije. Pomidor, ogórek i cukinia dodatkowo podchodzą wodą, miękną i więdną - ucieka z nich...

  • Jak układać żywność w lodówce?

    ...lodówka (np. pomidory, ogórki, papryka, cukinia).  Co ląduje na drzwiach?  Na bocznych półkach, na drzwiach ustawia się produkty, które wymagają jedynie schłodzenia, np. napoje, ketchup, musztarda...