• Informacje na temat:

    cukinia

Przepisy na temat: cukinia
  • Nadziewana cukinia

    Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego garść rodzynek.

  • Cukinia faszerowana ryżem

    Nie masz pomysłu na obiad? Zrób faszerowaną cukinię. Jest wyjątkowo smaczna.

  • Pizza na cieście z cukinii

    Cukinia ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną - zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest więc idealna dla wszystkich dbających o linię. To warzywo bogate w witaminę C. Zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu, sodu, fosfor, wapń, miedź i mangan. O tej porze roku cukinia jest najsmaczniejsza i dostępna...

  • Cukinia z farszem

    W naszej kuchni cukinia traktowana jest trochę po macoszemu, głównie jako dodatek do gulaszów. A przecież pysznie nadziana może być sycącym, samodzielnym daniem. Oto nasze propozycje!

  • Cukinia w oliwie

    Świetnie smakuje jako dodatek obiadowy

  • Cukinia w cieście

    Smaczna i zdrowa przekąska

  • Ratatuj z pieczonej cukinii, bakłażana i pomidorów

    Chrupiąca i niskokaloryczna cukinia: zobacz, co można z niej wyczarować.

  • Baletnica i jej przepisy na cukinię

    Cukinia, ceniona dla swoich walorów smakowych, ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną - zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest więc idealna dla wszystkich dbających o linię. To warzywo bogate w witaminę C. Zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu i sodu, a także fosfor, wapń, miedź i mangan. Nadal...

  • Cukinia z farszem tuńczykowym

    Dobrze znamy cukinię faszerowaną mielonym mięsem. Tę potrawę można nieco odmienić, używając tuńczyka. Taka zapiekana cukinia z tuńczykiem i ryżem, polana sosem pomidorowym może być prawdziwym obiadowym hitem.

  • ​Cukinia - im ciemniejsza, tym zdrowsza

    Cukinia zawiera mnóstwo błonnika i wody, jest również bogata w witaminy B6, kwas foliowy, witaminę C i K. Pod względem minerałów zawiera znaczne ilości manganu i potasu. Składniki odżywcze występujące w cukinii mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Połączenie zerowej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości składników odżywczych sprawia, że cukinia to warzywo idealne - lekkie...

Artykuły na temat: cukinia
  • Spaghetti z cukinią i pesto

    Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna!

  • Placki z fetą i cukinią

    Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna.

  • Surówka z cukinii

    Ma w sobie wapń, fosfor, magnez i sód. Oprócz tego obfituje żelazo i potas. Niedoceniana cukinia mam szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wykorzystać jej atuty w trosce o zdrowie.

  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Cukinia z jagnięciną i kuskusem

    Możesz je podać na przystawkę albo jako danie obiadowe. Cukinia wypełniona farszem jest łatwa w przygotowaniu i świetnie smakuje. Zobacz, jak ją przygotować.

  • Cukinia faszerowana

    W ten sam sposób cukinię można przygotować z różnymi farszami: mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów lub pieczarek, warzywami, serem, ryżem czy kaszą.

  • Leczo z cukinią

    Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż cebula zrobi się miękka i szklista. Pod koniec smażenia dodaj tymianek oraz sól. Cukinię, pomidory oraz bakłażana pokrój w grubsze plastry. Wymieszaj z oliwą i solą. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż usmażoną wcześniej cebulę. Polej sosem pomidorowym i ułóż rzędami plastry warzyw, naprzemiennie: cukinia, pomidor, bakłażan...

  • Zapiekanka z cukinią

    Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, cenionym za łagodny smak. Wysoka zawartość błonnika i niska wartość energetyczna sprawiają, że jest jednym z ulubionych warzyw dietetyków. Różnorodność przepisów sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

  • "Nazywam się Cukinia"

    .... Gdyby tylko dorośli, tak jak Cukinia, nie bali się zadawać pytań... Szwajcarski film animowany, zrealizowany na podstawie książki przez Claude'a Barrasa od razu podbił serca publiczności - stał się...

  • Cukinia faszerowana

    Farsz możesz wzbogacić ugotowanym ryżem (białym lub brązowym) albo kuskusem.

Zdjęcia na temat: cukinia
Wideo na temat: cukinia
  • Kuchnia Mikołaja Reya i cukinia w roli głównej

    Mikołaj Rey w kuchni programu "Dzień dobry TVN" przygotował pyszne i proste leczo z dużą ilością warzyw oraz faszerowane cukinie. A jak zrobić prawdziwe ratatouille?

  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak czosnek, czy papryka, to przemieniają się cudownie – dodała. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Przepis na wyborne krążki z cukinii

    Cukinia to przepyszne warzywo, z którego można przygotować znakomite dania i przekąski. Pieczone krążki z cukinii to znakomity pomysł na szybkie, lekkie danie, którego smak z powodzeniem zastąpi gotowe, ale często niezdrowe przekąski, które można znaleźć w sklepach. Pokrojone plastry soczystej cukinii panierowane w wyrazistej w smaku otoczce z bułki tartej, odrobiny przypraw i tartego, twardego