• Informacje na temat:

    coś dobrego z mintaja

Artykuły na temat: coś dobrego z mintaja
  • 8 produktów, których nie powinnaś jeść w czasie ciąży

    ..., tuńczyk, węgorz, dorsz) i postawić na mintaja, śledzie i łososia.   Sery pleśniowe z niepasteryzowanego mleka Mogą być one skażone listerią, dlatego należy bezwzględnie z nich zrezygnować. Dotyczy(...) dobroczynne bakterie w jelitach, a także powodują niedobór witamin z grupy B, wapnia oraz żelaza. Ochotę na coś słodkiego można zaspokoić zdrową przekąską ze świeżych lub suszonych owoców. Tłuszcze...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Ryby mają głos

    ...zaczynają budować mięśnie i tkankę tłuszczową. Jest jeszcze coś, co dobrze wpływa na jakość ryb zimą: niska temperatura wody. Dzięki temu, że ma tylko 2-3 stopnie, ryby po złowieniu dłużej są świeże...

  • Wiosną serwujemy orzeźwiające koktajle, świeże soki owocowe lub mrożone kawy i herbaty. Niestety pogoda na razie przypomina bardziej niż wiosnę – jesień. Jak nie dać się przeziębieniu? Porządnie się rozgrzać! Fot. 123RF/Picsel Herbata z prądem to nie jedyna opcja. Co robić, gdy za oknem pada deszcz, a drogę do łazienki umila jedynie perspektywa gorącego prysznica, spod którego wcale nie mamy ochoty wychodzić? Podać filiżankę lub kubek porządnej, gorącej kawy! A jak rozgrzać się kawą?...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...utrudnić odchudzanie. Jeśli masz ochotę na chwilę relaksu, sięgnij raczej po lampkę dobrego czerwonego wina niż po kolorowego drinka. Wino pite w rozsądnych ilościach - 1 lampka dziennie - chroni układ(...) - szczególnie jeśli masz wtedy wielki apetyt na słodycze. Żucie gumy lub wypłukanie ust płynem do płukania zębów od razu zmniejszy, a nawet wyeliminuje apetyt na coś słodkiego. Ponadto żucie gumy pobudza soki...

  • "Coś dla ducha coś do brzucha" - takie hasło zachęcało wszystkich do wzięcia udziału w I Święcie Kiełbasy Lisieckiej. 24-25 września nad Zalewem Kryspinów odbyło się wyjątkowe wydarzenie na którym każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Łasuchom oraz smakoszom niewątpliwie do gustu przypadły pyszne rarytasy wędliniarskie, które zaprezentowało Konsorcjum Produktów Kiełbasy Lisieckiej. Stoisko uginało się od różnego rodzaju smakołyków. Nie zabrakło także kramów z równie wybornymi produktami...

  • Rewolucja od święta

    ...się jako ludzie dojrzali i obiecaliśmy sobie, że nie będziemy zmieniać tego, co dla nas ważne. Za to mąż Racheli trochę marudzi, udaje obrażonego, by w końcu wcisnąć żonie butelkę dobrego wina ze słowami: "Wypijcie za moje zdrowie. I zjedz coś wreszcie". Bo Rachela całe życie się odchudza. - Na wigilii u ojca pozwalam sobie tylko na kilka uszek i barszcz - mówi. - Wiem, jaka uczta będzie u Kasi...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Święta w wersji light

    ...coś dla siebie. Zacznij od dań najmniej kalorycznych - barszczu, warzyw, kapusty z grzybami, chudych ryb - tych potraw możesz nałożyć sobie trochę więcej, ale oczywiście "z głową". Pamiętaj, że zwykle(...)) - 90 kcal Oszczędzasz 50 kcal! RYBY Wybierz odpowiedni rodzaj. Zjedz tylko trochę tradycyjnego tłustego karpia, a resztę porcji wymień na chudsze gatunki ryb: mintaja, morszczuka, solę czy pangę...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...