• Informacje na temat:

    co zrobić z ugotowanej piersi kurczaka

Przepisy na temat: co zrobić z ugotowanej piersi kurczaka
  • Pulpeciki z piersi kurczaka

    Sposób przygotowania: 1.Piersi kurczaka opłucz, zmiel w maszynce do mięsa. Ryż zalej szklanką wody, posól, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Dodaj do zmielonego mięsa. 2. Kajzerkę włóż do miseczki, zalej śmietaną i odstaw na kilkanaście minut do namoczenia. Odciśnij, dodaj do mięsa z ryżem. Wbij jajko, wyrób gładką masę na pulpety. Dopraw ją solą i pieprzem. 3. W rondlu lub garnku o grubym...

  • Sałatka z kurczakiem

    Oto przepis na wyśmienitą sałatkę z kurczaka. Pięknie prezentuje się na stole, jest smaczna i przede wszystkim zdrowa.

  • Jajka faszerowane (po 18. miesiącu)

    Składniki: 3 jajka 2 łyżki ugotowanej i posiekanej piersi z kurczaka 2 łyżki ugotowanego ryżu 1 ugotowana starta marchewka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu świeża natka Przygotowanie:  Jajka ugotuj na twardo. Podziel na pół i wyjmij żółtka. Dodaj do nich mięso, ryż, marchewkę i utrzyj na jednolita masę. Dopraw...

  • Jarzynowa z kalarepką

    Po 6. miesiącu możesz zrobić swojemu maluchowi zupę z kalarepką. Jest zdrowa i smakuje bardzo wyjątkowo pysznie. Możesz zrobić też wersję dla dorosłych: wystarczy bardziej doprawić zupę i posypać ją groszkiem ptysiowym, tak jak na zdjęciu.

  • Domowa pieczeń (po 12. miesiącu)

    Składniki: ok. 250 g gotowanej piersi z indyka lub kurczaka ugotowana marchewka i pietruszka (mogą być z rosołu) 1/2 małej duszonej cebuli 2-3 łyżki kleiku kukurydzianego sól pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso zmiel w maszynce. Warzywa zmiksuj (od razu razem z cebulą). Dosyp kleik i dokładnie połącz wszystkie składniki. Masą wyłóż foremkę. Piecz ok. 30 min w 200ºC.

  • Spaghetti ze szpinakiem i fetą

    Składniki: 150 g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego lub barwionego pomidorami, bazylią, szpinakiem), mały filet z piersi kurczaka, 50 g sera feta pasteryzowanego, 200 g szpinaku świeżego lub(...) czosnku i zioła do smaku. Duś szpinak przez 10-15 minut. Jeśli masa będzie wysychała, podlewaj bulionem. Kurczaka przypraw czubrycą. Pokrój, dodaj do masy szpinakowej i duś do miękkości mięsa. Na...

  • Dania na cały tydzień

    ...przygotowania 1. Piersi kurczaka pokrój. Wymieszaj oliwę i przyprawy.Nasmaruj mięso, schłodź. Zrumień na oleju plastry boczku, usmaż kurczaka. Ugotuj do miękkości groszek w łupinach i bób.  2. Ziemniaki(...) papierowym. Podawaj lekko wystudzone z tatarem śledziowym.  Quesadilla Sposób przygotowania 1. Kurczaka pokrój w paski. Przypraw, usmaż. Na drugiej patelni zrumień posiekaną cebulę...

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...deserek w słoiczku lub kubeczku. Zwykle mają lekko kwaskowy smak i dobrze komponują się z drobiem. Nasza propozycja: Piersi kurczaka z owocami po 1. roku życia Pokrój mięso na kawałki. Natrzyj je(...)) tradycyjny chłodnik. Ten najpopularniejszy, litewski, można zrobić na wywarze mięsnym lub lżej strawnym - warzywnym. A jeśli dodamy do niego jajko na twardo, dostarczy maluszkowi (po 2. roku) dodatkową porcję...

  • Mięsko daje moc!

    ...i soczysty, nieco przypomina kurczaka. Nie wywołuje alergii. Jak go przyrządzać: Gotowany jest odpowiedni dla niemowląt. Na początek dodawaj go do zupek, po 8. miesiącu możesz zrobić z niego potrawkę(...) - wyjaśnia specjalista. Można wybrać np. indyka, kurczaka oraz chude kawałki kaczki lub gęsi (drób podajemy bez skórki). Malec może też jeść cielęcinę, jagnięcinę i królika. Schemat żywienia nie określa...

  • Letni obiad z pomysłem

    ...oprze się również pysznej zapiekance na bazie surowych lub lekko obgotowanych młodych ziemniaków. Dodaj do nich inne warzywa, np. marchewkę, brokuły, pomidory, fasolkę. Kawałki ugotowanej piersi kurczaka albo szynki wysokiej jakości też pasują do tego dania. Pamiętaj o przyprawach (bazylia, oregano, tymianek) - podkreślą i wzbogacą smak zapiekanki. Mięso z dodatkami Kiedy temperatura na dworze...

Artykuły na temat: co zrobić z ugotowanej piersi kurczaka
  • Zrób rewolucję na swoim talerzu!

    ...faszerowanej piersi z kurczaka potrzebne są suszone pomidory w zalewie z oliwy z ziołami. Możesz je kupić gotowe w słoiku lub przygotować w domu. Suszone pomidory z torebki zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia(...) czosnek, dodaj oliwę i sok z cytryny, posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj. W środku piersi kurczaka zrób kieszonkę ? wbij nóż o zaokrąglonym czubku w szerszą część piersi i przepchnij go ostrożnie...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Jamiego Olivera rewolucja na szkolnych stołówkach

    Jamie oddziela piersi, udka i skrzydełka, a resztę kurczaka - korpus z kośćmi, skórą i chrząstkami miksuje na gładką masę. Dzieci krzywią się z obrzydzeniem. Jamie dodaje mąkę i masę chemicznych ulepszaczy, panieruje nuggetsy w bułce tartej i wrzuca na patelnię. Zapytane o zdrowsze mięso, dzieci wskazują piersi i udka. Ale zapytane o to, co chciałyby zjeść, wszystkie wybierają nuggetsy.

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień. Fot. 123RF/Picsel Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Pokochaj mascarpone

    ...wody z gotowania i polej nim kluseczki. Podawaj z parmezanem. Nadziany kurczak Będą ci potrzebne piersi kurze ze skórą. Skórę trzeba lekko poluzować, aby między nią a mięsem zrobiła się kieszonka, do której włożysz po 2 łyżki mascarpone. Piersi polej oliwą i przypraw. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu w towarzystwie pomidorków koktajlowych i kaparów. Piecz ok. 30 minut. Na przekąskę...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Tortille - meksykańskie naleśniki

    Możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe. Przyrządzisz z nich szybki obiad lub pyszną przekąskę.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

Zdjęcia na temat: co zrobić z ugotowanej piersi kurczaka