• Informacje na temat:

    co zrobić z surowej szynki na święta

Przepisy na temat: co zrobić z surowej szynki na święta
Artykuły na temat: co zrobić z surowej szynki na święta
  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    Święta, wizyta gości czy po prostu zakupy większe, niż planowaliśmy – wielu z nas boryka się z nadprogramowymi zapasami. Często też kupujemy bezrefleksyjnie, a w naszej lodówce gromadzi się coraz więcej niewykorzystanej żywności. Jak ciekawie i z pomysłem wykorzystać kupione przez nas wędliny?

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Spraw sobie prezent i wygraj czerwony garnek z żeliwa ELLE w kształcie serca lub silikonową foremkę do wypieków w kształcie bałwanka i papilotki na muffinki! Co należy zrobić by wygrać wspaniałe akcesoria firmy DUKA? To proste! Wystarczy, że napiszesz nam, jakie akcesoria ze świątecznej kolekcji DUKA (kolekcja dostępna tutaj) chciałbyś sprezentować pod choinkę swoim bliskim, a wybór swój uzasadnisz w kilu zdaniach. (Forma zgłoszeń jest dowolna...

  • Goście, jadą goście!

    ...ćwierć wieku temu normą były sytuacje, że w sobotę w południe nagle w progu zjawiała się cała familia! Gospodarze biegali w poszukiwaniu szynki ukrytej na święta, otwierali weki, bo przecież gości nie(...). Nie musimy planować spotkań. A co trzeba zrobić, żeby być gościem Ani i Huberta? - Nic - wzrusza ramionami Rusowicz. - Dom to bliscy znajomi, przyjaciele, intymność, więc musimy go chronić. Raz...

  • Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni? Fot. 123RF/PicselPo wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony. Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do...

  • ...buduje wędzarnię. Mówi, że do grudnia skończy stan surowy zamknięty :-) I będzie można wędzić kiełbasy i szynki, nie tylko na święta.      (...) w końcu stanąć za sterami żelazka. Zawsze po takim maratonie prasowania obiecuję sobie, że będę to robić systematycznie, nie rzadziej niż co 2 pralki, ale jakoś mi to nie wychodzi. Muszę jeszcze zrobić...

  • W pocie czoła, specjalnie dla Was, przygotowujemy kolejną książkę kucharską. Jak nie trudno się domyślić tematyka związana będzie ze zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy. Fot. 123RF/Picsel Pisanie powoli staje się świątecznym - i nie tylko - obyczajem redakcji Smakera.   Mamy nadzieje, że i tym razem nasze dzieło przypadnie Wam do gustu. Mały przedsmak tego co będzie się w niej znajdowało przedstawiamy już dzisiaj! Po pierwsze, jeśli macie manualne zdolności z pewnością spodoba Wam się...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...