• Informacje na temat:

    co zrobić z suchej kiełbasy

Przepisy na temat: co zrobić z suchej kiełbasy
  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    Nie ma chyba bardziej wyjątkowej nocy w ciągu roku niż noc sylwestrowa. Nowy Rok witamy hucznie i z pompą, wybierając najlepsze kreacje, sięgając po piękną biżuterię i robiąc staranny makijaż. W tej sytuacji zwykle brakuje nam jednak czasu na inne, nie mniej ważne sprawy, jak na przykład przygotowanie sycących dań. Mając to wszystko na uwadze, podpowiadamy, jak zrobić smaczne przekąski, które...

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Szakszuka z cukinią

    Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę pokrój w plasterki. Pomidora sparz, zdejmij skórkę, posiekaj. Kiełbasę podsmaż na suchej patelni, by się zrumieniła. Zsuń ją do miseczki. Na patelnię wylej 1 łyżeczkę oleju. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub talarki. Zeszklij na oleju. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Przełóż do kiełbasy. 2. Cukinię umyj, odetnij twarde końcówki, a resztę...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ..., ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Dodaj 2 łyżki oleju. Zagotuj i dopiero wtedy włóż pęta surowej białej kiełbasy. Na bardzo małym ogniu parz przez 30 min. Pieczona pod pierzynką...

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

Artykuły na temat: co zrobić z suchej kiełbasy
  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    ...z dodatkiem wielkanocnych wędlin.  Na szczęście wyjadanie pozostałości wcale nie musi być nudne. Co jeszcze możemy zrobić z wędlinami, które zostały po świętach? Resztki w cieście A gdyby tak ze(...). Czekając na uzyskanie odpowiedniej konsystencji przygotowujemy dodatki: obraną łodygę brokułu ścieramy na tarce, a wędliny podsmażamy na chrupko na suchej patelni, podobnie jak pieczone mięso...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    ...zaostrza apetyt na tłuste i słodkie potrawy. Podczas śniadania zrezygnuj z największych bomb kalorycznych: białej kiełbasy, pasztetu wieprzowego oraz kajmakowego mazurka. Zjesz 800 kcal mniej(...), a... mnóstwo witamin! Jak to zrobić? Sery, wędlinę, smażone mięso i... przynajmniej część jajek na twardo zastąp wysokobiałkowymi strączkami (np. soczewicą, cieciorką) oraz chrupiącymi świeżymi...

  • Zdarzyło ci się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zeschnął i już nie za bardzo nadaje się do jedzenia? Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Fot. 123RF/Picsel Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często go wyrzucamy. Niewiele osób wie, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda...

  • Kluski polskie

    ...: 1 kg ziemniaków, 30 dag mąki pszennej, 1 jajko, 2 średnie cebule, 15 dag kiełbasy, olej np. rzepakowy, sól, pieprz. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj...

  • Wszystkich miłośników regionalnych i tradycyjnych wyrobów ziemi małopolskiej i ościennej zapraszamy na cykliczne Święto Kiełbasy Lisieckiej organizowane we współpracy z gminami Liszki, Czernichów oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego i Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Impreza odbędzie się w dniach 24 -25 września na terenie ośrodka Kryspinów. Dlaczego warto się tam zjawić? Dlatego, że będzie można obejrzeć produkty z różnych regionów, poznać ich receptury i oczywiście...

  • Ziemniaczane frykasy

    ...i ostudzonych ziemniaków, 3 niewielkie różnokolorowe papryki, duży por, 15 dag suchej kiełbasy, olej do smażenia, 3 łyżki ajwaru (przecieru z papryki i bakłażana), sól, pieprz Ewntualnie:  10 dag boczku(...) nie przywarły, a gdy się przysmażą, przewróć je na drugą stronę. Wtedy dodaj na patelnię plasterki kiełbasy, boczku, pora i paprykę. Jeśli lubisz czosnek i cebulę, dodaj je teraz. Czosnek wcześniej...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Wyborna papryka

    ...mięso, dodaj posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej zrobić to ręką). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem(...) czosnku, olej, 20 dag kiełbasy lub parówek, słodka i ostra czerwona papryka drobno mielona, sól l pieprz. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, strąki pokrój w paski. Obrane z łupin cebule pokrój...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...