• Informacje na temat:

    co zrobic z reszta mleka

Przepisy na temat: co zrobic z reszta mleka
  • Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

    Z letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn.

  • Pyszny piszinger

    Żurawinę namoczyć w letniej wodzie na 10 minut. Osuszyć na sitku, drobno pokroić. Mleko skondensowane zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami mleka i pozostawić do(...). Rozpuścić na patelni z 2 łyżkami mleka ½ czekolady białej i ½ czekolady gorzkiej.  Wszystko wymieszać na jednolitą masę, a nią posmarować wafel, powtórzyć to z kolejnym, układać jeden na drugim...

  • Brownie po polsku z likierem oraz śmietaną

    Przekładaniec z kremem waniliowym Sposób przygotowania: 1. Czekoladę połam na kawałki. Stop wraz z masłem oraz mlekiem. Przestudź, wymieszaj  z likierem...

  • Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

    Taki obiad zrobisz naprawdę szybko. Posmakuje całej rodzinie.

  • Piernikowe ziemniaczki

    Kto z nas nie lubi słodkich ziemniaczków? Teraz możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy kilka składników i w ciągu godziny będą gotowe.

  • Wykwintny tort orzechowy

    Taki tort zrobisz tylko na wyjątkowe okazje. Wygląda pięknie i cudownie smakuje.

  • Placek jagodowy

    Sezon owocowy w pełni. Wykorzystaj ten czas i zrób pyszny placek z jagodami.

  • Ptysie kawowe z gruszką

    ...w 1/3 mleka, a resztę zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy krem, mieszamy i studzimy. Chłodny krem miksujemy, dodając do niego 4 łyżki masła. Upieczone ptysie nadziewamy kremem i przekładamy...

  • Schabowy inaczej

    Kto z nas nie lubi schabowego? Zróbmy go, w nietypowej wersji.

  • Chrupiące pałeczki z kurczaka

    Nie masz pomysłu na obiad? Zrób pyszne, chrupiące pałeczki z kurczaka.

Artykuły na temat: co zrobic z reszta mleka
  • Niezastąpione mleko mamy

    Coraz częściej badamy mleko, coraz więcej mamy nowych informacji na temat jego składu. Wiemy już, że mleko działa ochronnie na dziecko, zawiera przeciwciała, że są w nim zawarte komórki macierzyste, czyli jest naturalną szczepionką, podawaną w pierwszych dniach, tygodniach i miesiącach - mówi Anna Kotlińska, mgr położnictwa, Certyfikowany Doradca Laktacyjny, doktorantka UJ, badaczka mleka...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Co zrobić, gdy pranie zafarbuje

    Gdy w jasnym praniu zaplącze się jakiś barwny drobiazg, np. czerwona skarpetka, puści kolor i zafarbuje resztę ubrań. ​ Przejrzyj spiżarnię lub apteczkę. Znajdziesz tam składniki, które pomogą uporać się z tą katastrofą.

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Fot. 123RF/Picsel Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności...

  • Dziewięć rzeczy, które możesz zrobić dla zwierząt już dziś

    ...- sprzątaj również po innych.   Chroń pszczoły W Polsce żyje prawie 500 owadów, należących do rodziny pszczołowatych i zaledwie jeden z nich to hodowlana pszczoła miodna. Reszta to tzw. dzikie...

  • Uważa, że gotować należy z pasją, dostosowując przepisy do własnych smaków i upodobań. Prowadzony przez niego serwis internetowy oraz książka „Facet i kuchnia. Smacznie kreatywnie i bez glutenu” ma być ku temu inspiracją. Z Szymonem Kubickim rozmawiamy o kuchni bez glutenu i radości z gotowania. Fot. Jarosław Berdak / ilovenature.pl Miłość do gotowania wyssałeś z mlekiem matki czy raczej dopadła cię w wieku dojrzałym? Szymon Kubicki: - Najchętniej przyjmuję teorię, że z mlekiem matki wyssałem...

  • Domowe makaroniki z kremem

    Makaroniki serwowane są w cukierniach na całym świecie. Teraz możesz zrobić je w domu

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Jesz przez 8 godzin, pościsz przez pozostałe 16

    Twój dietetyczny plan dnia 8 godzin: Tyle czasu masz na jedzenie Planujesz tyle posiłków, ile będziesz potrzebować. Także to, jak będą one duże. Ale nie obawiaj się - nie przejesz się, bo na zapas nie da się dużo zjeść. 16 godzin: Przerwa w posiłkach Wolno ci tylko pić: wodę, napary ziołowe, herbaty zieloną i owocowe, kawę - bez cukru, może być z odrobiną mleka. Zasady diety Prosty podział...

  • Tofu coraz częściej pojawia się w polskich sklepach oraz na naszych talerzach. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie, jednak jego nieprzeciętny wpływ na zdrowie sprawia, że może być istotnym elementem diety także dla mięsożerców. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym...