• Informacje na temat:

    co zrobic z papryki i cebuli

Przepisy na temat: co zrobic z papryki i cebuli
  • Papryka faszerowana

    Przygotowanie: 1. Papryki umyj, zetnij górę, wyjmij nasiona. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj ryż, smaż, aż zrobi się szklisty, dodaj mięso, smaż(...) smaku solą i pieprzem, wymieszaj. 2. Przygotowaną masą faszeruj papryki, układaj w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem. Zapiekaj przez 30 minut. Dekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj...

  • Kochani, musimy pozbywać się tego, co w zamrażarce zalega. Tak było z wędliną, którą sami popełniliśmy. Zapraszamy na degustację „Własnych popełnień ;)” Zawsze warto eksperymentować.

  • 10 łatwych przepisów z cebuli

    ...1. Wyjątkowa konfitura  Cebulę obierz i pokrój w piórka.Odłóż. Do garnka z grubym dnem przełóż cukier (na 1 kg cebuli/ok. 200 g), dodaj 4 łyżki wody, zagotuj syrop. Dodaj łyżkę masła i pokrojoną(...), uduszona na maśle lub oleju cebula, trochę bulionu lub wody (zależnie od ilości cebuli i planowanej gęstości), przyprawy (sól, pieprz,tymianek) - i mamy rewelacyjną zupę cebulową! Podaj ją z grzankami...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

    Doskonale smakują solo, podane na ciepło.

  • Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.

  • Zupa marchewkowa z papryką

    Sposób przygotowania 1. Papryki oczyść. Posmaruj odrobiną oliwy. Ułóż na blasze. Piecz w 200 st., aż na skórce pojawią się brązowe plamki. Wtedy strąki wyjmij, przykryj folią aluminiową. Po 10 minutach zdejmij skórkę. Miąższ potnij na kawałki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Chili oczyść, potnij w plasterki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, wraz z chili podsmaż na reszcie oliwy...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Papryki faszerowane z pieca

    Zrób papryki faszerowane. Smakują doskonale!

Artykuły na temat: co zrobic z papryki i cebuli
  • Faszerowane cebule

    ...zrobi słodkawej cebuli.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Szaszłyki przeplatane papryką

    Mięso umyć, pokroić na duże kawałki. Obsmażyć na oleju. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.  Na szpikulce nakładać na przemian usmażone mięso i paprykę. Na oleju pozostałym po mięsie obsmażyć obrane ze skórki pomidory, dodać koncentrat i bulion, doprawić, włożyć szaszłyki, dusić 10 minut.  Posypać pokrojoną w cienkie pierścionki cebulą i majerankiem, podawać z ugotowanym na...

  • Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. Fot. Cezary Pecold / FORUM W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli...

  • Papryka faszerowana kaszą kuskus

    ...mięso mielone. Całość smaż na małym ogniu. Do usmażonego już mięsa dodaj gotowy kuskus i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Papryki umyj i osusz. Z każdej odetnij kapelusz i usuń ze środka gniazda nasienne. Przygotowanym farszem nadziej papryki do połowy i dokładnie dociśnij łyżką. Na wierzch wlej kilka łyżek sosu czosnkowego wymieszanego ze śmietaną. Wbij jajko...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Przepis na domowy syrop  znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Chili con carne z papryką i kolendrą

    Przygotowanie: 1. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzuć na nią obrane  i posiekane cebule. Podsmaż. Gdy zrobią się brązowe, dodaj przeciśnięty przez...

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Gołąbki z serem typu feta i papryką

    Gołąbki możesz zrobić z różnym farszem, ale dobrze, jeśli jego składniki są zmielone. Na nadzienie dobrze sprawdza się też np. kasza.

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...

Wideo na temat: co zrobic z papryki i cebuli
  • Jak zrobić jajka napoleońskie?

    Jajka napoleońskie to jeden z najwspanialszych sposób na przygotowanie jajek! Nie tylko wyglądają znakomicie, ale i doskonale smakują. Odrobina cebuli i czosnku podsmażonych na maśle, do tego chrupiące grzanki, trochę mozzarelli i papryki, a wszystko to oblane całym, nierozmieszanym jajkiem - zapieczone w ten sposób danie to znakomity sposób na rozpoczęcie dnia treściwym, przepysznym posiłkiem!

  • Jak zrobić warzywa pieczone - fajita?

    Fajita to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej, której głównym składnikiem jest mięso, ale integralną częścią są specjalnie przyrządzone warzywa - kolorowe papryki, czerwona cebula, odpowiednia przyprawa, którą znajdziecie w niemal każdym sklepie, a także aromatyczny czosnek. Tak doprawione i upieczone warzywa będą idealnym dodatkiem do dan obiadowych, świetnie sprawdzą się

  • Jak zrobić pieczeń rzymską?

    Pieczeń rzymska to przepyszny mięsno-warzywny pasztecik, który zachwyca nie tylko swoim kolorowym, apetycznym wyglądem, ale i przepysznym smakiem: to znakomite połączenie puszystego mięsa, papryki, cebuli i pachnących przypraw! Pieczeń rzymska znakomicie sprawdza się również na co dzień, jako aromatyczny, nietypowy dodatek do kanapek. Można ją zrobić nawet w zwykłym naczyniu żaroodpornym - zawsze