• Informacje na temat:

    co zrobic z liczi

Przepisy na temat: co zrobic z liczi
Artykuły na temat: co zrobic z liczi
  • Liczy się zdrowie, liczy się smak

    Zima to najlepszy czas na poznawanie egzotycznych smaków. Tym razem sięgnijmy po liczi.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Ulubione mielone

    ..., więc trzeba było chłodzić się na potęgę. Właśnie w tym celu mój mąż wymyślił deser banalnie prosty, ale skuteczny w obniżaniu temperatury ciała. Kupujemy arbuza oraz puszkę owoców liczi w syropie. Jedno i drugie wstawiamy do lodówki. Na godzinę lub dwie przed podaniem deseru kroimy arbuza w kostkę, liczi wyjmujemy z syropu, mieszamy oba składniki, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy znowu do...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Uwaga na alergie krzyżowe

    ...uważaj na brzoskwinie, gruszki, jabłka, śliwki i inne owoce, które mają pestki (małe lub duże), banany, kiwi, liczi, mango, pomarańcze, marchewkę (surową), pomidory (surowe), seler (również przyprawę...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Moda na zdrowe jedzenie: Czy to trwały trend?

    ...nieznanych dotąd smaków. Awokado, bakłażany, jarmuż, imbir, liczi - to dla wielu z nas nie są już tylko obcobrzmiące nazwy. Podobnie jak jagody goji, topinambur, bataty. Karierę na stołach robi...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Gok Wan wspomina dzieciństwo

    ...jej przykrości. W domu prawie zawsze więc jedliśmy chińszczyznę. Zmusiłem się nawet do polubienia liczi, których z początku nie cierpiałem. Tata przynosił je nam do domu, a skoro Oilen i Kwok-Lyn je...

  • Agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin. Możecie też wyczarować z niego przepyszne dania, które zachwycą waszych gości. Fot. 123RF/Picsel Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Dla odchudzających się Osoby odchudzające się powinny wprowadzić agrest do swojej diety. 100 gram tego...