• Informacje na temat:

    co zrobic z kruchego ciasta francuskiego

Przepisy na temat: co zrobic z kruchego ciasta francuskiego
  • Quiche z bekonem i brokułem

    Pochodzący z kuchni francuskiej quiche to podobny do tarty słony placek z kruchego ciasta wypełniony wytrawnym nadzieniem i zalany masą jajeczno-śmietanową.

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...i uduszoną cebulkę. Tak przygotowane nadzienie na pewno przypadnie brzdącowi do gustu. Jeśli chcesz go zaskoczyć, zamiast zwykłych pierożków przyrządź takie z ciasta francuskiego - są delikatne, kruche...

  • Coś słodkiego, ze śliwkami...

    Do przygotowania śliwkowego deseru potrzebujemy: opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. 6-8 dużych dojrzałych śliwek, 3 łyżki powideł lub dżemu śliwkowego, 1 łyżkę stołową likieru(...). Upieczony spód z ciasta smarujemy masę śliwkową, posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Oto mamy sezonowy rodzinny deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najlepiej smakuje na ciepło.

  • Wielkanocne wypieki – czas start

    ...w tym czasie też mowy nie ma. Mazurek na stole Jakże wyglądałyby Święta Wielkanocne bez mazurka? Ciasta zarezerwowanego właśnie na taką okoliczność. Przepisów, jak je wykonać, mamy bez liku. Spód do mazurka przygotować możemy w przeróżnych wariantach - z ciasta biszkoptowego, drożdżowego, półkruchego czy francuskiego. Wersja najszybsza przewiduje nawet spód z suchych wafli. Jednak ciasto...

  • Tarta na słono – krok po kroku

    Przepis na jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej.

  • Pyszny obiad dla całej rodziny

    .... Ubij na sztywno. Masę serową połącz z pianą z białek. Rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta. Rozłóż maliny. Zamrożone ciasto grubo zetrzyj wprost na wierzch sernika. Wstaw go do piekarnika...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Wyśmienite ciasta Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki. Kolorowa(...). Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...pogańskiej, a w wieku 15 lat - podobnie jak jego ojciec - został żołnierzem. Jak głosi legenda, u bram francuskiego miasta Amiens Marcin spotkał żebraka, któremu oddał połowę swojego płaszcza. Pod wpływem...

  • Pora na pora

    Szef kuchni w hotelu Ritz-Carlton w Nowym Jorku, chcąc uczcić jakoś otwarcie ogrodu na dachu hotelu (w 1910 roku to była zupełna nowość) opracował nową zupę, krem z porów, którą uszlachetnił lekko, dodając do starofrancuskiego przepisu paprykę. Nie wiadomo dlaczego, ale większość kucharzy chcąc popisać się swoim kunsztem, często wybiera pora jako główny składnik potrawy. Nie ma w tym oczywiście...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane(...) (i najtańsze) są panierowane w mące i następnie smażone w tzw. głębokim tłuszczu sardynki i sardeli. Dar bogów - feta i pita Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera...

Artykuły na temat: co zrobic z kruchego ciasta francuskiego
  • Tartaletki po francusku

    Zamiast z kruchego ciasta, tartaletki można zrobić z gotowego ciasta francuskiego. Nie trzeba go wówczas wstępnie podpiekać.

  • Quiche - czyli francuski przysmak

    Quiche pochodzi z Francji i jest to kruche ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem. Poniżej znajdziesz przepis, dzięki któremu zrobisz go sama w domu.

  • Francuskie bezy

    Beza jest charakterystycznym elementem francuskiego cukiernictwa.

  • Przeczytalam twoj wpis i choc przyznam, ze nie wiem jak robilas tarte ze szpinakiem to warto zwrocic na kilka rzeczy uwage uzywajac francuskiego ciasta:...

  • Ciasta z budyniem

    Waniliowa kremówka z lukrem Składniki na 6 porcji: 6 płatów mrożonego francuskiego ciasta (po ok. 4,5 dag każdy), 400 ml + 5 łyżek mleka, 1 torebka budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 10 dag śmietany kremówki, posiekane pistacje oraz plasterki cytryny do dekoracji. Płaty ciasta francuskiego rozłożyć jeden obok drugiego i pozostawić w pokojowej...

  • Ciasta na niedzielę

    ...francuskich nie natłuszcza się form i blaszek. Wystarczy tylko lekko oprószyć je mąką. Kiedy kroić kruche? Wypieki z kruchego ciasta mogą tężeć i przestygnąć w formie, w której się piekły (w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...marchewkę, brokuły, pietruszkę i uduszoną cebulkę. Tak przygotowane nadzienie na pewno przypadnie brzdącowi do gustu. Jeśli chcesz go zaskoczyć, zamiast zwykłych pierożków przyrządź takie z ciasta francuskiego - są delikatne, kruche i smakują wyśmienicie. Jeśli do farszu, o którym pisaliśmy powyżej, dodasz jajko, zyskasz świetne wypełnienie do naleśników. Potem zwiń je w rulony, posyp tartym...

  • Recepta na udane wypieki

    .... Wyjmij wcześniej Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową (poza masłem lub margaryną dodawanymi do kruchego). Wyjmij je więc z lodówki odpowiednio wcześniej. Jeśli zapomniałaś(...) możesz zastąpić 1/2 szklanki miodu (jest znacznie słodszy). Zmniejsz wtedy o 1,5 łyżki ilość płynnych składników ciasta. Tej samej ilości cukru odpowiada też 3/4 szklanki syropu klonowego. W tym wypadku...

  • Pomarańczowe ciasteczka adwentowe przysypane kokosowym śniegiem

    Prezentują się wyjątkowo uroczo i równie dobrze smakują ! Smakują Świętami, pomarańczą, mandarynką i cytrusami. Ciasto zwane po francusku « sablé » jest...

  • "Tourte" z biala bocwina, serem roquefort i orzechami

    ...oczywiscie smak potrawy. 400 g kruchego ciasta 400 g bialej bocwiny 150 g roquefort spora garsc wloskich orzechow 10 cl smietany gestej 30 cl mleka 30 g masla 2 lyzki maki 2 jajka zoltko rozbelatne z lyzka mleka do posmarowania ciasta sol, pieprz, galka muszkatulowa Bocwine oczyscic i obgotowac 10 minut na parze. Pokroic na male kawalki. Rozpuscic w rondelku maslo, dodac make...