• Informacje na temat:

    co zrobić z dorsza solonego

Przepisy na temat: co zrobić z dorsza solonego
  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    ...z dostępnością, tak popularnego w Portugalii, solonego i suszonego dorsza, czyli bacalhau? - Można go kupić w Internecie i to jest najlepsze rozwiązanie. W portugalskich przepisach na bacalhau con natas było oczywiście napisane: kup dorsza namoczonego, mrożonego, rozmroź i użyj, ale stwierdziłem, że nie mogę iść na skróty. Do tematu podszedłem ambitnie: zamówiłem całego solonego dorsza i sam go...

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...tworzyć emulsję z tłuszczem. I np. jajko ryby, a konkretnie ikra dorsza, która jest takim produktem greckim - solona ikra dorsza tarama - ucierana z oliwą, daje tę samą konsystencję jak majonez, natomiast(...) wypróbowany sposób na świąteczne wypieki. I tu nie ma zaskoczenia: najłatwiej jest zrobić mazurki. "To są idealne święta, żeby włączyć dzieci do wspólnego pieczenia. Razem robimy mazurki, ja to robię od lat...

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • czyli brytyjski Fish Pie

Artykuły na temat: co zrobić z dorsza solonego
  • Saltimbocca z dorsza, purée z warzyw z rukola, emulsja z suszonych pomidorow z rozmarynem

    .... Ryba 6 kawalkow dorsza ale nie byle jakich kawalkow... we Francji nosi to nazwe dos de cabillaud to grube kawalki z grzbietu/plecow ryby, ktore nie beda sie rozpadac podczas pieczenia i sa...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Kotlety rybne

    ...). Moja rodzina preferowała bardzo słone kotlety rybne i często robiła je z solonego dorsza, gdy Atlantyk jeszcze był pełen tych ryb. Wymieszaj ziemniaki z gravlaksem, jajkiem, cebulą, musztardą(...) piekarnika rozgrzanego do 90°C, żeby nie wystygły. Możesz je też zamrozić. Aby to zrobić, ułóż je na blasze i zawiń w folię. Kiedy dobrze się zamrożą (wystarczy jedna noc), przełóż je do szczelnego...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    Płaty łososia czy dorsza, które leżą w supermarketach wyglądają jak świeże ryby, prosto z połowu. Tymczasem wszystkie były zamrażane co najmniej do temp. -20°C. To standardowa procedura, która nie(...) dodatków. Jeśli nie ma dokładnej informacji o tym, ile ryby zawiera dany produkt (w gramach lub procentach), sprawdzaj zawartość białka. Im jest go więcej, tym lepiej. Warto to zrobić zwłaszcza, gdy...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Menu na obniżenie cholesterolu

    ...się zwiększenie aktywności fizycznej do pięciu razy w tygodniu po 30 min. Przed jej rozpoczęciem, osoby, u których w rodzinie występują choroby układu krążenia, powinny zrobić badania serca tj. USG...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...o pomoc, poradziłabym sobie sama. Istotne jest to, żeby nawzajem zrobić coś dla siebie. To dla mnie największa wartość świąt. Małgorzata Nawrocka-Wudarczyk...

  • W tym roku, nieco wcześniej niż zwykle, na straganach zaczął pojawiać się wyjątkowo aromatyczny czosnek niedźwiedzi. Jak go wykorzystać i co smacznego można z niego ugotować? Fot. 123RF/Picsel Czosnek niedźwiedzi przypomina nieco konwalie. Jednak ich liści nie sposób ze sobą pomylić, gdyż po potarciu, ten pierwszy roztacza wokół siebie silny, czosnkowy zapach. Właściwości tej rośliny doskonale znały nasze babcie, które bardzo często dodawały ją do przygotowywanych potraw. Wszystko po to, aby...