• Informacje na temat:

    co zrobić z czarnych winogron

Przepisy na temat: co zrobić z czarnych winogron
  • Przetwory dla malucha, które zrobisz sama

    .... Zapasteryzuj (gotuj słoiki w garnku z wodą na małym ogniu 10-15 minut). Gęsty sok przecierowy z czarnych porzeczek z delikatną nutą malin Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 25 dag malin, cukier(...) rodzynki, wymieszaj. Przełóż do słoików, zakręć. Pasteryzuj 10 min.  Sok z jabłek i winogron Składniki: 2 kg jabłek, 1,5 kg białych winogron, miód. Przygotowanie: Owoce umyj. Jabłka obierz...

  • Owocowe deserki dla malucha

    Chcesz zrobić małemu smakoszowi prawdziwą ucztę? Pełne witamin przysmaki zaspokoją nawet wybredne gusta.

  • Zachowaj smaki lata

    Teraz stragany są pełne zdrowych sezonowych owoców. Warto zrobić z nich przetwory! Zimą będą dla malca prawdziwą witaminową pychotką.

  • Napoje, które skutecznie gaszą pragnienie

    ..., naturalnie gazowanej szklanka soku pomarańczowego szklanka soku ananasowego szklanka soku z białych winogron Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu.  Ozdabiamy plastrem cytryny...

  • Przepisy na napoje, które skutecznie gaszą pragnienie

    .... Coś więcej niż poncz na 8-10 porcji 2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej szklanka soku pomarańczowego szklanka soku ananasowego szklanka soku z białych winogron Soki mieszamy(...). Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu. Janusz Świąder ZOBACZ RÓWNIEŻ: Jak zrobić modne smoothie? Jak zrobić dobry chłodnik?

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...i drobno starta skórka z 1 nienawoskowanej cytryny 1 mały ananas lub 1/2 dużego (ok. 500 g) 1/2 ogórka sałatkowego 100 g bezpestkowych czerwonych winogron duża garść świeżej kolendry, grubo(...) nieregularne 2-centymetrowe kawałki - powinieneś uzyskać około 200 g. Pokrój ogórka w kostkę o boku 1,5 centymetra, a winogrona przekrój na pół. Włóż ananasa i winogrona do dużej salaterki. Odcedź...

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    .... Ozdób i zepnij szpadkami. Kolorowa sałatka Składniki:  ●główka sałaty zielonej lub lodowej ●2 pomidory ●czerwona papryka ●3 kiwi ●słoiczek czarnych hiszpańskich oliwek bez pestek ●4 duże plastry(...) kokosowego ●duża śmietana 30 proc. ●2 jajka ●8 dag masła ●3 łyżeczki cukru ●6 łyżek rodzynek ●owoce (jabłka, winogrona, ew. brzoskwinie z puszki) ●sól, papryka ●listki mięty Przepis: Bułki...

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ...większej ilości owoców zawierających znaczną ilość cukru (np. gruszek, winogron, bananów, brzoskwiń) może prowadzić do wahań poziomu glukozy we krwi. Marchewka zawsze dobrze działa na wzrok. NIE...

Artykuły na temat: co zrobić z czarnych winogron
  • Co zrobić, by odzwyczaić się od cukru?

    ...będziesz jeść ciągle winogron, bo te są cukrowymi bombami. Lepiej skusić się na jabłko czy gruszkę. Dobrym sposobem na rezygnację z cukru jest zaprzestanie słodzenia kawy i herbaty. W przypadku kawy...

  • Winogrona to owoce z wieloletnią tradycją. Mówiono o nich już w pismach ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii. Winorośle, na których rosły, uprawiono przede wszystkim w celu wytwarzania wina. Jednak dzisiaj mają one szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w farmakologii. Fot.123rf/picsel Pracują wewnątrz, działają na zewnątrz Winogrona to owoce doskonale wpisujące się w jadłospis każdej diety. Zawierają wiele właściwości odżywczych, przede wszystkim te, które eliminują komórki rakowe....

  • Skończył ci się kosmetyk? Możesz zrobić go sama

    Uniwersalny olejek do twarzy i ciała Jako bazę wykorzystaj olej roślinny, np. z awokado, z pestek winogron czy ze słodkich migdałów. Jeśli dodasz do niego kilka kropli olejków eterycznych, otrzymasz(...): zmieszaj 50 ml oliwy, 4 krople olejku różanego i 3 olejku neroli. Dla cery tłustej i mieszanej: do 50 ml oleju z pestek winogron wkrop 2 krople olejku geraniowego i 8 kropli pomarańczowego (lub...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Kto powinien uważać na zieloną herbatę?

    Polifenole, silne antyutleniacze zawarte w zielonej herbacie, choć dobroczynnie działają na organizm konsumenta, równocześnie wywierają niekorzystny wpływ na przewód tętniczy serca płodu, który może zamknąć się przedwcześnie, tym samym tracąc drożność. Z tego względu wypijanie dużych jej ilości jest niewskazane ciężarnym. Polifenole w dużych ilościach znajdują się też m.in. w winogronach...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Dieta antyrakowa

    Chcesz coś zrobić dla siebie? W takim razie zwróć uwagę na to, co masz na talerzu – bo za każdym razem, gdy wybierasz posiłek, podejmujesz decyzję, która dotyczy twojego zdrowia.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Co robić, by malec polubił...

    Urozmaicona dieta gwarantuje dziecku prawidłowy rozwój. Niestety, często nie chce ono jeść produktów, które korzystnie wpływają na jego zdrowie. Sprawdź, co zrobić, żeby jednak jadło!

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...