• Informacje na temat:

    co zrobic kawalkami wedliny

Przepisy na temat: co zrobic kawalkami wedliny
  • Zapiekanki z kiełbasą: Łatwe, niedrogie, smakowite!

    Do ich przygotowania wystarcza zwykle to, co mamy w lodówce - trochę wędliny, warzyw, sera. Błyskawicznie układamy je w formie i... spokojnie czekamy aż smakowity zapach rozejdzie się i przyciągnie domowników do stołu.

  • Zabawne kanapki dla dzieci

    Małpeczka na grzance: na zrumienionym toście połóż plasterek żółtego sera. Z chudej wędliny wytnij tułów, głowę, uszy, łapki oraz ogonek. Ułóż z nich...

  • Ruloniki palce lizać (po 2. roku)

    Ruloniki z wędliny zrobisz szybko i bez wysiłku. Ich smak zależy jednak od rodzaju szynki, dlatego najlepiej wybrać taką, która nie zawiera konserwantów. Smacznego!

  • Domowa pizza na cienkim spodzie

    Sekret udanej pizzy tkwi nie tylko w dobrej jakości składnikach, ale przede wszystkim w cieście. Często to domowe nie przypomina wypieku z pizzerii - jest chrupiące i zbyt grube. Co zrobić, by było idealnie cienkie i miało odpowiednią konsystencję?

  • Pizza na cienkim cieście

    Sekret udanej pizzy tkwi nie tylko w dobrej jakości składnikach, ale przede wszystkim w cieście. Często to domowe nie przypomina wypieku z pizzerii - jest chrupiące i zbyt grube. Co zrobić, by było idealnie cienkie i miało odpowiednią konsystencję?

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale...

  • Idealne menu malucha: Trzeci rok życia

    Twój brzdąc już biega, mówi i ma własne zdanie na temat tego, co jest smaczne, a co nie. Do tej pierwszej grupy większość dzieci zalicza słodycze, soki, parówki i wędliny, a do drugiej - np. twaróg, jogurt naturalny, warzywa oraz wodę.

  • Natura i tradycja na talerzu

    Nie jesteś miłośniczką fast foodów i jedzenia w biegu? To świetnie! Spróbuj zrobić krok dalej i zacznij prowadzić zdrową kuchnię. Na tej zmianie skorzysta nie tylko twoje dziecko!

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    Tegoroczne święta wielkanocne będą nieco inne niż zazwyczaj, ale można się spodziewać, że wielu z nas zechce pielęgnować tradycję i zasiądzie przy suto zastawionym stole, być może nawet jedząc nieco więcej. Wśród tradycyjnych potraw królują te wysokokaloryczne i ciężkostrawne, warto więc "odchudzić" je i uczynić zdrowszymi.

  • Proste pomysły na dania dla dzieci z serem

    Sałatki, kanapki, serki i nie tylko!

Artykuły na temat: co zrobic kawalkami wedliny
  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    Święta, wizyta gości czy po prostu zakupy większe, niż planowaliśmy – wielu z nas boryka się z nadprogramowymi zapasami. Często też kupujemy bezrefleksyjnie, a w naszej lodówce gromadzi się coraz więcej niewykorzystanej żywności. Jak ciekawie i z pomysłem wykorzystać kupione przez nas wędliny?

  • Na wielkanocnym stole, oprócz jaj, tradycyjnie pojawiają się wędliny. Niestety, mimo bogatej, polskiej tradycji wędliniarskiej, o dobrą szynkę, baleron czy boczek coraz trudniej. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej mylnego!   Wybieramy się do dobrego mięsnego, rzeźnika lub na wieś i kupujemy wieprzowinę, wołowinę...

  • Osiem patentów na zamrażanie mięsa

    Zostało ci trochę wędliny albo po raz kolejny przygotowałaś zbyt dużą pieczeń? Niczego nie wyrzucaj! Nadmiar możesz bez problemu przechować w zamrażalniku. Podpowiemy, jak to zrobić, by mięso nie straciło swojego smaku, koloru i aromatu.

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Nie wyrzucaj, lepiej odśwież

    Gdy domownicy nie mają apetytu i z posiłku coś zostało, nie denerwuj się. Zrób tak, jak radzimy!

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Niektóre z nich warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z tradycją, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wędlin. Oczywiście najlepszym wyborem będą te domowej roboty, których przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na bliskich, podajcie im własnoręcznie zrobione wędliny dojrzewające. Z...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

  • Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które swoim smakiem i aromatem znacznie przewyższają te dostępne w sklepach. Jeśli myślisz, że przygotowanie domowych wędlin jest trudne, nasze przepisy sprawią, że zmienisz zdanie. Czego potrzebujesz? Dobrej jakości mięsa (szynka lub schab), przypraw i wolnego czasu. Zacznijmy od podstaw. Jaka jest różnica miedzy szynką, a schabem? Szynka to tylna część tuszy - jędrna i soczysta, ma niewiele tłuszczu i idealnie nadaje się do...

  • Wyborne pieczyste

    Samodzielnie przyrządzone mięsa, pieczenie i wędliny rozpływają się w ustach.

  • Zdarzyło ci się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zeschnął i już nie za bardzo nadaje się do jedzenia? Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Fot. 123RF/Picsel Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często go wyrzucamy. Niewiele osób wie, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda...