• Informacje na temat:

    co zrobić jak kapusta jest za slona

Przepisy na temat: co zrobić jak kapusta jest za slona
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    ..."Kuchnia kobiet", nowa książka Moniki Zamachowskiej, jest swego rodzaju kulinarną biografią. Dziennikarka przywołuje przepisy znane w jej rodzinie i te opracowane przez jej przyjaciółki. Jak przyznaje, kulinarną "księgą mądrością" jest dla niej wiekowy notatnik babci.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    W miesiącach zimowych trudno o pyszne, pachnące, zdrowe i tanie warzywa i owoce. Na sklepowych półkach rządzą marchewki, cebule, jabłka i buraki. Jak przetrwać nadchodzący czas w zdrowiu, jednocześnie jedząc urozmaicone posiłki i nie wydając fortuny na zdrowe odżywianie? Oto kilka pomysłów.

  • Pizzę może zrobić każdy w domu, dodać takie składniki jakie lubi najbardziej, warto spróbować :)

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

Artykuły na temat: co zrobić jak kapusta jest za slona
  • Świecznik z mosiądzu jak nowy

    ...mlekowy, który jest naturalnym rozpuszczalnikiem). Przy większych przedmiotach zrób więcej roztworu. Ważne, żeby miał proporcje 1:1. Po godzinie wypłucz w letniej wodzie, wysusz, wypoleruj. Sosem...

  • Jaki jest smak wakacji?

    ...- Łóżko i stół to dwa najważniejsze sprzęty w życiu człowieka. Tu się wszystko zaczyna i wszystko kończy - mówi Robert Makłowicz, dziennikarz, pisarz, krytyk kulinarny i podróżnik. - A wakacje smakują miejscem, w którym się jest, bo w wakacje więcej czasu poświęcamy na przyjemności, a jedzenie należy do przyjemności - dodaje.

  • Skoki ciśnienia. Tak się ich pozbędziesz

    Zarówno nagły wzrost, jak i spadek ciśnienia może być groźny. Co zrobić, jeśli się znajdziesz się w takiej sytuacji?

  • Fuczki, mace braj i uszy słonia: Jajko niejedno ma imię

    ...- Lubię ten moment, w którym zapominamy, że coś mamy zrobić, napisać, wysłać, odebrać telefon. Jesteśmy tu i teraz, jest stół, jest jedzenie i to jest najważniejsze - mówi Katarzyna Pilitowska, która wraz z córką Zofią opowiada nam o ich książce "Jajko". Czy też Dżadżko.

  • Ale mi zimno... Skąd znowu to odczucie

    Mimo wyższej temperatury za oknem, marzniesz jak w mroźne i wietrzne dni? Nawet w ciepłym domu odczuwasz dyskomfort, a grube ubranie nie pomaga? Pora skontrolować zdrowie!

  • Smaki zza miedzy

    ..."Na temat historii, języka czy polityki w kontekście polsko-ukraińskim trudno cokolwiek jeszcze dodać. Natomiast temat smaku, z którym ciągle spotykamy się w naszym codziennym życiu, jest(...) łatwo wkomponować zarówno w codzienny, jak i odświętny jadłospis, łącząc potrawy naszych wschodnich sąsiadów ze swojskimi przysmakami. Szeroki wybór dań na każdą okazję sprawi, że mając "Ukrainę...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...więc raz na jakiś czas nie wprowadzić drobnych zmian w ukochanym napoju? Sposobów na sporządzenie oryginalnej kawy jest mnóstwo. Czasem wystarczy, że zmienisz zwykłe mleko na kokosowe, by nadać(...)Wiele osób nie przepada za nudą w kuchni, jednak wciąż sięgają po te same dania, nie mogąc znaleźć inspiracji do zmiany. Co zrobić, by znane ci smaki zyskały zupełnie nową odsłonę? Pizza na...

  • Świąteczna tradycja - co nam daje, w czym nas ogranicza

    Spotkanie przy wspólnym stole. Dla niektórych to cudowne, magiczne chwile. Dla innych koszmar. Jak pogodzić swoje potrzeby, chęci i niechęci. Jak się odważyć zrobić coś innego?

  • Dieta DASH

    Możesz codziennie łykać tabletki obniżające ciśnienie albo przejść na właściwą dietę. Są dowody, że jest skuteczna.

  • W życiowej roli

    ..., a czasem weryfikuje nasze wyobrażenie o małżeństwie. Jaką żoną jest Polka? Pięć historii kobiet dowodzi, że „wszystko płynie”. Zmieniają się role, poglądy, układ sił. Coś jednak jest pewne: to, że nie ma jednego modelu szczęścia i że najważniejsza jest miłość.