• Informacje na temat:

    co zrobić by ogórki konserwowe były twarde

Przepisy na temat: co zrobić by ogórki konserwowe były twarde
  • Sałatka z fasoli i sera

    Ta sałatka jest smaczna i pożywna. Możesz zrobić ją na kolację, albo zjeść zamiast drugiego dania. Zapraszamy do wykorzystania naszego przepisu.

  • To chyba jeden z najpopularniejszych przetworów z ogórków :) Ogórki konserwowe zna i lubi chyba każdy, są idealne do sałatek i do kanapek, a chrupane zimą przypominają ciepłe dni. Niektórzy kupują je w sklepie, gotowe, ale nie muszę chyba nikomu uświadamiać, że lepiej jest zrobić je samemu. Wtedy nie tylko wiemy, co w nich dokładnie jest, ale możemy dostosować ich smak do swoich upodobań. Kupne ogórki konserwowe zwykle są baaardzo kwaśne i mocno czuć je octem. Te moje są bardziej...

  • Sałatka jaglana

    Lekkostrawna kasza jaglana zawiera w swym składzie krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Można zrobić z niej pożywne śniadanie, potraktować jako dodatek do obiadu, albo sałakę, jak w tym przepisie. Doskonale smakuje, jest zdrowa i zaspokoi każdy apetyt.

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Przysmaki z wielkanocnego stołu

    ...przyprawy zastąpić ziołami - mówi Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Spytaliśmy naszego eksperta o to, w jaki sposób przygotować tradycyjne świąteczne dania, by były odpowiednie dla(...) i pokrojonych w drobną kostkę warzyw (m.in. marchewki, pietruszki, selera, ziemniaka, kiszonego ogórka) oraz groszku konserwowego i jabłka. Całość jest doprawiona solą, pieprzem i wymieszana z majonezem...

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

  • Kulinarne abc

    ...razie jedne się rozgotują, a inne pozostaną twarde. Najpierw też wrzucaj do wody łodygi, a potem różyczki (brokułu, kalafiora). Pyszne zrazy wołowe Do wołowiny tradycyjnie dodaje się posiekaną cebulę, surowy albo wędzony boczek oraz kiszone lub konserwowe ogórki. Niektóre gospodynie boczek zastępują pokrojonymi w paski parówkami. Przed nałożeniem farszu do roladek mięso warto też posmarować...

  • Wysyp ogórków na działce. Co robić? Cóż... kiszone już są, teraz czas na konserwowe.

  • Rodzinne śniadanie

    .... 20 zł Najlepsza sałatka jarzynowa Składniki: 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń), 1 seler, 2 ziemniaki, 1/2 szklanki groszku konserwowego, 4 ogórki kiszone, 2 jajka na twardo, 4 łyżki domowego(...). Dodaj pokrojone ogórki kiszone, groszek i jajka. W miseczce wymieszaj majonez ze śmietaną, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką pietruszki. Powstały sos dodaj do warzyw...

  • Nie lubię kupować przetworów, dlatego robię je sama. W zimie, kiedy nie ma soczystych i zdrowych warzyw, korzystam z moich domowych przetworów. Ogórki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i jędrne – ważne by pilnować podanego czasu pasteryzowania :)

Artykuły na temat: co zrobić by ogórki konserwowe były twarde
  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    Powinien sie kisic barszcz czerwony lub stac powinien w lodowce zurek, kupiony w sprawdzonym zrodle. Nie stoi i nie kisi sie, bo nawet gdybym urzadzala swieta Wlosi takich smakolykow nie jedza  i nie rozumieja, jak mozna cos kwasnego jesc, szczegolnie zupe. Ogorki konserwowe czasem lubia i papryke marynowana i grzybki wiec moze i z czasem mozna takiego niereformowalnego powoli nauczyc naszych...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Coś pysznego z (niemal) niczego

    Co zrobić z resztkami po świętach? Pyszne oryginalne dania!

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Kolorowe chłodniki

    ...do dekoracji Przygotowanie: Zagotuj 1/2 l wody, dosyp bulion i ponownie zagotuj. Ostudź. Wyszoruj ogórki, połowę jednego odłóż, resztę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, a następnie zmiksuj(...) rzodkiewek oraz odłożonym, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem. Zupa jest doskonała z chrupkim pieczywem lub młodymi ziemniakami z wody.  Miętowy: z awokado Składniki (4 porcje): 1 ogórek, żółta papryka...

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • Sałatki z wędlinami. Zdziwisz się, co przygotujesz z ich użyciem. Pycha!

    ...i pomidorkami koktajlowymi z pewnością przypadnie wam do gustu. Aby ją zrobić, nie trzeba wcale wiele zachodu. Wystarczy tylko, że ugotujecie na twardo kilka jajek, a następnie podacie je razem z innymi...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Wykwintny obiad podany w mig

    Przygotowanie tych elegancko wyglądających dań wydaje się trudne oraz czasochłonne. Spróbuj je zrobić, a zmienisz zdanie!

  • Jak obniżyć cholesterol i przetrwać święta? Wystarczy kilka trików kulinarnych, by tradycyjne potrawy świąteczne nie były ciężkostrawne i tłuste. Fot. 123RF Czas świąt i biesiadowania zwykle wiąże się ze spożywaniem tradycyjnych posiłków, które zwykle są tłuste, słodkie, a jak zjemy ich za dużo, to też ciężkostrawne. Przed trudnym wyborem potraw dostępnych na stole świątecznym stoją zwłaszcza osoby stosujące dietę odchudzającą czy obniżającą cholesterol. Zatem jak obniżyć cholesterol podczas...