• Informacje na temat:

    co zrobic by ciasto drozdzowe po upieczeniu było miekkie

Przepisy na temat: co zrobic by ciasto drozdzowe po upieczeniu było miekkie
  • Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

    Miękkie, delikatne, idealnie wyrośnięte i upieczone… Takie ciasto drożdżowe marzy się każdemu z nas. Podpowiadamy zatem, jak je przygotować, by zawsze zachwycało wyśmienitym smakiem.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Krucha tarta z gruszkami nadzienie: 80 dag gruszek, szkl. słod. śmietanki 18 proc., 20 dag serka homogeniz., 20 dag cukru, cytryna, 4 jajka; ciasto: 30 dag mąki, kostka masła, 2/3 szkl. cukru(...) pestki. Wypukłą stronę ponacinaj - Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek oraz śmietany zagnieć ciasto. Chłodź 30 minut. Rozwałkuj i wylep natłuszczoną i oprószoną bułką formę do tarty. Upiecz w piekarniku...

  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    Czego trzeba unikać podczas gotowania? Jakie nawyki w sobie wyrobić, a jakie wyeliminować, żeby nasze potrawy były smaczne i żeby obyło się bez wpadek? Oto lista błędów: 1. Zapominasz o próbowaniu(...), gdy będą miały temperaturę pokojową. To bardzo częsty błąd, pamiętajmy o tym, gdy będziemy ubijać białka, by upiec bezę. Ciasto drożdżowe uda się znakomicie, jeśli wszystkie składniki - mąka, jajka...

  • Drożdżówki ze śliwkami

    Składniki: Zaczyn: ●35 g świeżych drożdży ●łyżka cukru ●1/2 szklanki mąki ●1/2 szklanki lekko ciepłego mleka; Ciasto: ●jajko ●żółtko ●1/4 kostki masła ●1/2 szklanki mleka ●1/2 szklanki(...), mleko i masło. 2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób razem (możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy użyciu miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta). Ciasto powinno być elastyczne, miękkie...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    ...oczyść z szypułek, w razie potrzeby wyjmuj pestkę i pokrój. Włóż je do głębokiego naczynia, wlej jogurt naturalny i całość zmiksuj. Ciasto domowe Maluch po 1. roku powinien jeść tylko te lekkostrawne, nietłuste, bez kremów. Warto mu zaproponować np. domowe ciasto drożdżowe. Dwu-, trzylatek może już spróbować kawałka upieczonej w domu tarty z owocami na kruchym spodzie. Nasza propozycja...

Artykuły na temat: co zrobic by ciasto drozdzowe po upieczeniu było miekkie
  • Ciasta drożdżowe

    Dobre rady Jak długo wyrabiać Wyrabianie ciasta drożdżowego kończymy, gdy jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i dna naczynia, zawiera dużo pęcherzyków powietrza. Jeśli ciasto już wyrosło, a nie możemy go od razu piec (np. zajęty jest piekarnik), nakryjmy je zwilżonym pergaminem. Jak piec Dobrze przygotowane ciasto drożdżowe można zepsuć przez nieprawidłowe pieczenie, np. w zbyt wysokiej...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    .... Ponieważ pieczenie odbywało się w środku nocy, białka trzeba było ubić widelcem. Miałam wtedy kilka lat i z przerażeniem patrzyłam na tę karkołomną czynność. Byłam przekonana, że to najcięższa(...) ulubiona potrawa - łazanki z makiem, która zapewniała dobrobyt. Każdego roku bardzo na nie czekałam, pewnie dlatego, że w czasach mego dzieciństwa nie było słodyczy. Miałam chyba 12 lat, gdy zrobiłam je...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Święto smaku

    ...wrzątkiem. Cytrynę umyj i sparz, skórkę zetrzyj. Formę do baby wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kiedy ciasto podrośnie, mieszaj je mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta ok. 20 minut (możesz to zrobić ręcznie, zagniatając ciasto, wtłaczaj w nie jak najwięcej powietrza), stopniowo dodawaj olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Rodzynki odsącz, oprósz mąką. Dodaj je do ciasta wraz ze...

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę,...

  • Polskie smaki i aromaty

    ...wody, 125 g soli niejodowanej, 0,7 kg ziemniaków, 150 ml śmietany kremówki, 80 g masła; ciasto szczypiorkowe: 2 łyżki masła szklanka mleka, 140 g mąki, 1łyżeczka soli, 1 pęczek szczypiorku(...) ziemniaki. Gdy będą miękkie, po odcedzeniu, zblenduj je wraz ze śmietaną. Wszystkie składniki ciasta włóż do blendera i miksuj na najwyższych obrotach przez 20 sekund. Gotowe ciasto rozlej do foremek...

  • Co zrobić, by jak najdłużej wyglądać młodo – z pewnością wielu z was zadaje sobie to pytanie. Okazuje się, że nie musimy korzystać z usług dobrej wróżki ani chirurga plastycznego. Wystarczy, że włączymy do swojej diety kilka produktów. Młody wygląd, gładka i jędrna skóra pozbawiona zmarszczek - to marzenie wielu osób. Czy jest możliwe do zrealizowania? Czas płynie nieubłaganie, jednak dzięki odpowiedniej diecie, możemy nieco zmniejszyć oznaki jego przemijania. Naukowcy już od bardzo dawna...

  • Czas rabarbaru

    ...i ręcznie rozciągnij, aby było cienkie. Następnie posmaruj ciasto połową roztopionego masła i posyp bułką tartą. Rozsmaruj na nim farsz i zwiń ciasto w roladę. Przenieś na blachę wyłożoną papierem(...) masło, jajka, gałkę muszkatołową i zaczyn. Wszystko wymieszaj. Dolewając pozostałe mleko, zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Rabarbar oczyść...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...