• Informacje na temat:

    co zamiast biszkoptu

Przepisy na temat: co zamiast biszkoptu
  • Przyprawy korzenne warte i niewarte swojej ceny

    Nie wyobrażamy sobie szarlotki bez cynamonu, biszkoptu bez kurkumy czy piernika bez imbiru. Podpowiadamy, jak kupić dobrą przyprawę korzenną i czym ją zastąpić, jeśli nie chcemy przepłacać.

  • Tort gruszkowy

    Taki tort smakuje wyśmienicie. Podobny deser można przygotować, używając zamiast biszkoptów ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych.

  • Tiramisu z... fetą, czyli włoski deser w greckim stylu

    Jak udowadnia Teo Vafidis, klasyczny włoski deser tiramisu można przygotować w iście greckim stylu. Wystarczy zamiast mascarpone użyć sera feta, biszkopty zastąpić herbatnikami, a kakao - gałką muszkatołową. Kawa pozostaje bez zmian.

  • Owocowa rolada na cieście waniliowym

    To dwukolorowe ciasto prezentuje się wyjątkowo pięknie, ale to nie jedyna jego zaleta! Przepis możesz dowolnie modyfikować i zamiast malin oraz jagód dodać np. mus jabłkowy!

  • Jogurtowy marmurek z mango

    Prezentuje się wyjątkowo pięknie, ale to nie jedyna jego zaleta! Przepis możesz dowolnie modyfikować i zamiast mango dodać inne owoce – maliny, truskawki albo brzoskwinie z puszki!

  • Księżycowy torcik  z masą budyniową dla dzieci

    ...lukrowymi pisakami. Gdy pieczesz tort w kształcie księżyca, pozostanie ci część wykrojonego biszkoptu. Nie wyrzucaj go. Pokruszone kawałki wykorzystaj, na przykład jako spód do sernika. Możesz też wysuszyć biszkopt, zetrzeć go na tarce lub zmielić w maszynce i używać zamiast bułki tartej.

  • Mus chałwowy

    ..." - przekonuje szef kuchni. Autor przepisu proponuje, żeby tak przygotowany mus podawać np. na pasztecie migdałowym. "To jest forma takiego lekkiego biszkoptu, gdzie zamiast zwykłej mąki dajemy...

  • We wtorek skuś się na sernik

    ...krakowskiego z tzw. kratką, lukrem i skórką pomarańczową na wierzchu oraz rodzynkami w środku ciasta na kruchym spodzie, poprzez te z dodatkiem białej czekolady, która osłodzi ser zamiast cukru i nada mu(...) tego ciasta robi się na czerwonym, wytrawnym winie. W niej zatapia się gruszki. Tym sposobem sernik ten można zaserwować zamiast na deser, to na kolację! A na deser sernik bez... sera. Autorką...

  • Dieta prawie bez cukru

    ...nalania sobie wody. Ilość cukru w napojach - zawartość łyżeczek cukru w 1 szklance: ● czysta woda 0 ● woda smakowa 2 ● słodkie napoje gazowane 5 ● soki 5 Zamiast słodyczy pyszne przekąski...

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    .... Dlatego zamiast skupiać się na garnkach zacznijmy ostrzyć swoje noże! Surowe znaczy bowiem pełnowartościowe, nieprzetworzone. Dlatego na start polecam proste pesta czy hummusy. One są bombą witamin...

Artykuły na temat: co zamiast biszkoptu
  • Sposób na idealny biszkopt

    ...smaruj tłuszczem, bo zwiększy przyczepność ciasta do formy: pośrodku utworzy się wybrzuszenie, które po wyjęciu biszkoptu z pieca spektakularnie opadnie. Biszkopt nabierze cudnego aromatu, gdy natłuszczoną formę zamiast bułką tartą wysypiesz kokosowymi wiórkami.

  • Waży około 1-2 kg. Pod grubą skórką kryje przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: ananas jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jakie właściwości mają ananasy? / fot. 123rf.com   Ananas pod mikroskopem 100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze...

  • Czekoladowy mus na biszkopcie

    ...białą czekoladę zamiast mlecznej. Gotową białą masę wylej na ciemną i wstaw do lodówki. Udekoruj owocami. Zobacz także:

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Co zamiast…?

    ...kremem. Dzięki temu deser jest lżejszy, a warstwy biszkoptu i nadzienie pozostają dobrze widoczne. Fantazyjnie udekorowany świeżymi owocami i kwiatami wygląda zjawiskowo. Zamiast słodkości na drogę(...)Zamiast ryżu Nie wszystkim parom podoba się obsypywanie ryżem czy monetami po wyjściu z kościoła. Na szczęście kreatywnych alternatyw na ślubne konfetti jest wiele. Co istotne - wyglądają na...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Sposób na pęknięty biszkopt

    ...z twardej marmolady (galaretki) i to ona, po zrolowaniu ciasta, utworzy „oczko”. W sezonie zamiast marmolady można wykorzystać truskawki (jędrne).

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...

  • Co dodać do ciasta zamiast cukru?

    Miodu dodawaj mniej niż cukru Dlatego że jest dużo słodszy (zamiast szklanki cukru weź 3/4 szklanki miodu). Ogranicz też o dwie łyżki ilość płynnych składników, które dokładasz do ciasta z miodem, bo wyjdzie za rzadkie.  Stewia nie zawiera kalorii i jest dużo słodsza od cukru Jeśli w przepisie jest szklanka cukru, dodaj 1/4 szklanki stewii.  Używaj jej do wypieków mniej słodkich - gdybyś...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...