• Informacje na temat:

    co z udek i wołowiny

Artykuły na temat: co z udek i wołowiny
  • Mięsa w aromatycznym sosie

    .... Zmiksuj, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodaj suszone  owoce. Ponownie zmiksuj,  ale krótko, tak by były  wyczuwalne ich kawałeczki. 6. Dodaj sos do udek na kwadrans przed końcem(...) balsamiczny i wlej 150 ml wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień  i gotuj jeszcze przez 5 minut. 5. Dopraw pieprzem i solą. Sos żurawinowy dobrze  podkreśli smak pieczonej  wołowiny...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego zawiera niewiele tłuszczu. Zwykle przygotowujemy piersi, jednak warto pamiętać, że także pozostałe części kurczaka są niezwykle smaczne. Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Obiad na ryżowo

    Papryki faszerowane ryżem Składniki na 4 porcje: 50 g ryżu, 4 duże papryki, 2 cebule, suszony tymianek, 100 ml śmietany 30 proc., po 250 g mielonej wołowiny i wieprzowiny, 400 ml pokrojonych(...) w potrawce Składniki na 4 porcje: kilka nitek szafranu, 8 dolnych udek kurczaka, sól morska, 1 cebula, oliwa, 3 ząbki czosnku, 200 g ryżu, po szczypcie białego pieprzu i tymianku, 1-2 łyżeczki papryki, 100

  • Tofu coraz częściej pojawia się w polskich sklepach oraz na naszych talerzach. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie, jednak jego nieprzeciętny wpływ na zdrowie sprawia, że może być istotnym elementem diety także dla mięsożerców. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym...

  • Pyszne i sycące dania jednogarnkowe

    ...• 30 dag jagnięciny • dag mięsa z udek kurczaka • 30 dag kiełbasy czosnkowej • 3 cebule • marchew • łodygi selera naciowego • po 6 gałązek pietruszki i tymianku • 4 pomidory • 6 ząbków czosnku • 0,5(...), posypane posiekaną kolendrą. Jarzynowa z wkładką Składniki: • 1 kg wołowiny rosołowej (np. przedniej krzyżowej, szpondra lub rostbefu) • 50 dag drobnego makaronu (najlepiej typu gruba zacierka...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Hachi-parmentier czyli danie na zime

    Wymyslil je jakis hrabia o nazwisku Parmentier kilka wiekow temu... dzis zajadaja sie nim zwykli obywatele w wielu krajach na swiecie i danie to zyskalo wiele odmian... ta najbardziej podstawowa jest z mielonym miesem wolowym, ta lepsza z miesem z udek kaczki ale sa tez wersje z rybami. Ja wczoraj dla mojej zglodnialej i dawno nie widzacej mnie rodziny przygotowalam to podstawowe z wolowina...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić? Fot. 123RF/Picsel Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część...

  • Soczewica jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kuchennych, a ilość dań, w których będziecie mogli ją wykorzystać z pewnością was zadziwi. Oto kilka propozycji naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Należąca do rodziny roślin strączkowych soczewica, doskonale wpływa na kondycję naszego organizmu. Zawiera w sobie bowiem wiele substancji odżywczych, których nasze ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie cennym, jest łatwo przyswajalne białko, które z powodzeniem...