• Informacje na temat:

    co z porcji rosołowej

Przepisy na temat: co z porcji rosołowej
  • Domowa kostka rosołowa

    Kojarzysz te sytuacje, kiedy wydrukowałaś już przepis, uroczyście rozłożyłaś na blacie wszystkie składniki, ba, zaczęłaś już kroić i podsmażać cebulę i pieczarki, aż tu nagle... stop, koniec gotowania! Znowu nie masz szklanki bulionu. Kto zresztą ma pod ręką bulion, kiedy coś gotuje? - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Zupa na szybko

    Chciałabym, żeby mój synek zjadał co dzień coś ciepłego, ale wolę iść z nim do parku,niż gotować. Czy mogę zrobić mu zupę na kostce rosołowej?

  • 1 cukinia; 1 cebula; 1 kostka rosołowa; szklanka mleka (ew. śmietany); kawałek kiełbasy; sól, pieprz, gałka muszkatułowa. (Wyjdą z tego 4 porcje)

  • Szpinak mrożony; 250 g makaronu typu rurki; główka czosnku; kostka rosołowa; szklanka śmietany, ser pleśniowy (najlepiej bez dodatków)

  • Grzybowa z kaszą pęczak

    Miłośnicy grzybów będą zachwyceni. Zupa jest aromatyczna i sycąca - w sam raz na chłodne dni.

  • Pomidorowa na młodej włoszczyźnie

    Zupa pomidorowa to klasyka i godna następczyni niedzielnego rosołu. Tym razem mamy dla ciebie propozycję przygotowania wiosennej wersji na młodej włoszczyźnie. Palce lizać!

  • Ulubiona zupa wszystkich dzieci?

    ...przeraża, do tego sprawiają, że zupa staje się nadmiernie słona i dużo traci na smaku. Wiadomo, że "prawdziwa" pomidorowa nie ma nic wspólnego z zupą z torebki czy z kostki rosołowej i powstaje ze(...) nakładamy na talerze, nakładamy zupę. Dodajemy do każdej porcji mleczno-serową masę i kostki fety. Posypujemy bazylią i oregano. Szybki krem z  suszonych i świeżych pomidorów Krem jest...

  • Oryginalny rosół

    Zagotuj 2 l wody, wrzuć 4 udka. Chwilę gotuj, zbierz szumowiny.

  • Zupa kalafiorowo - brokułowa

    Zmiksowana smakuje tak samo dobrze.

Artykuły na temat: co z porcji rosołowej
  • Zupa? Jedz i chudnij

    Dziennie powinnaś zjadać od czterech do sześciu porcji zup. Powinny być różnorodne. Efekty zauważysz po kilku tygodniach. Poznaj zatem zasady diety zupowej.

  • Dzięki kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” wiemy już, że codziennie powinniśmy sięgać po owoce, warzywa i soki. Niestety, wiedza nie zawsze idzie w parze z praktyką. Na tym polu jest jeszcze sporo do zrobienia, dlatego, dzięki kontynuacji edukacji i przypominaniu o ideach akcji, poznajemy nowe fakty na temat zdrowej, zbilansowanej diety. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak łatwo wkomponować w nasze codzienne życie dbałość o to, by owocowo-warzywne porcje zagościły na stałe w...

  • Pappa al pomodoro

    Przepis na pyszną toskańską przekąskę z pomidorów i chleba. Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 20 minut.

  • Ciecierzyca jest smaczna, łatwa do przygotowania i niedroga. Jej spożywanie zaleca się je wegetarianom, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić ją w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom...

  • Sulfario

    Z porcji rosołowej i warzyw ugotować wywar. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec wlać śmietanę...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Czas na pesto

    Klasyczny smak.

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Sałatka Olivier

    Rosyjska sałatka Olivier swą nazwę zawdzięcza nazwisku francuskiego kucharza na dworze cara.

  • Siła, zdrowie i piękny wygląd? Czy wiecie jakie warzywo może zagwarantować wam to wszystko? Mowa oczywiście o niedocenianej kalarepie, która skrywa w sobie prawdziwą bombę witaminową. Jeśli do tej pory nie uwzględnialiście jej w diecie, to już najwyższy czas to zmienić. Wasz organizm z pewnością będzie wam za to wdzięczny. Fot. 123RF/Picsel Jest wiele powodów dla których powinniśmy polubić kalarepę. Jednym z najważniejszych jest jej pozytywny wpływ na zdrowie. Czy wiedzieliście, że nieduża,...