• Informacje na temat:

    co z jajek

Przepisy na temat: co z jajek
  • Jajka otoczone mięsem

    ...1. Osiem jajek gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, odstawiamy. 2. Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy bardzo drobno, umieszczamy w miseczce, dodajemy doprawione przyprawą mięso mielone, trzy łyżki bułki tartej oraz wbijamy do całości surowe jajko. Przyprawiamy lekko solą, dodajemy pieprz, paprykę ostrą i majeranek, mieszamy starannie, by połączyć składniki. 3. Pozostałe surowe jajko...

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Jajka z pieczarkami

    ...z pieczarkami i cebulą, dodajemy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa. 4. Tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je majonezem i zieleniną, podajemy...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Jajka smakowicie zapieczone

    ...i włóż do lodówki na 30 minut. Groszek rozmroź, osącz, osusz. Potem zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj ją ze startym parmezanem. Rozbij 5 jajek, oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z groszkiem. Białka(...). Ułóż połówki jajek. Piecz ok. 15 minut. Udekoruj ziołami. *** #POMAGAMINTERIA Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą...

  • sałatka powstała z produktów które akurat miałam - wyszła całkiem niezła polecam

  • Kolorowy talerz świątecznych jajek

    ...trzy farsze do jajek. Na pierwszy farsz rozetrzyj starannie połowę bryndzy. Umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj kilka gałązek szczypiorku. Poszatkuj 2-3 zielone oliwki. Razem z ziołami dodaj do(...) szafranu (lub kurkumy). 4. Ostatni farsz zrób z reszty bryndzy utartej z ostatnim żółtkiem i żurawiną, dopraw pieprzem. Przygotowanymi farszami napełniaj dekoracyjnie wydrążone połówki jajek (możesz...

  • Jajka faszerowane

    ...z pieczarkami i cebulą, dodajemy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa. 4. Tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je majonezem i zieleniną, podajemy...

  • Buła jest prosta,smaczna i wykonywalna w każdym dniu o każdej porze.Skadniki można dobrać samemu oraz kożystać wyłącznie z przepisu,składniki są tak dobrane że bułę można przygotowywać w każdej porze roku. ILOŚĆ SKŁADNIKÓW WEDŁUG UZNANIA!

Artykuły na temat: co z jajek
  • Beza bez wykorzystania jajek

    Dokładnie osiem lat temu pojawił się pierwszy przepis na bezę bez użycia jajek. Jak to możliwe? Kulinarny bloger wykorzystał białko sojowe. Jednak z biegiem lat przepis został udoskonalony. Zatem jak przegotować deser bez użycia kurzych jaja?

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Chociaż jajka możemy przechowywać stosunkowo długo, nie możemy robić tego w nieskończoność. Wraz z upływem czasu zmieniają się ich właściwości, smak i wygląd. Kupując jajka w sklepie koniecznie zwracajmy uwagę na datę minimalnej przydatności do spożycia umieszczonej na...

  • Jajka w diecie dziecka - dobry pomysł?

    ...niebezpieczeństwem dla najmłodszych konsumentów jajek jest ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Aby tego uniknąć, białko, zwłaszcza to pochodzenia zwierzęcego (jajka, mięso, nabiał) należy podawać dziecku(...) zdroworozsądkowej dawki dwóch jajek tygodniowo. Dziś wiadomo, że te w przypadku osób zdrowych ograniczenia były bezcelowe. O ile nie ma przeciwwskazań, dorośli mogą jeść jajka nawet codziennie. W przypadku malców...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...

  • Kontrowersje zdrowotne związane z jedzeniem jajek

    ...o potrawach, które bez ich udziału obyć się nie mogą, jak choćby staropolski żurek czy włoska pasta alla carbonara. Choć wielu z nas nie wyobraża sobie codziennej diety bez jajek, w ostatnich latach coraz(...) jajek znacząco redukuje to, z czym są one najczęściej łączone na talerzu. Jedzone w towarzystwie boczku, kiełbasy i przetworzonych produktów, z pewnością nie przyczynią się do poprawy naszego zdrowia...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • Wszystko, co warto wiedzieć o jajkach

    ...800 do 1000 mg wapnia. Możesz go dodawać do zup, sałatek, koktajli, a nawet kawy. To świetna profilaktyka osteoporozy, w szczególności dla kobiet po 40. roku życia! Ile jajek można jeść dziennie? Wytyczne dotyczące zalecanego spożycia jajek zmieniały się w przestrzeni ostatnich lat. A wszystkiemu jest winien kontrowersyjny cholesterol. Kiedy wzięto go pod lupę w latach 70., uznano, że jedzenie...

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...

  • Marmurkowe jajka faszerowane na zielono

    ...zmiksuj z awokado i chrzanem. Dopraw solą i sokiem cytrynowym. Zielony krem przełóż do papierowej tutki i wyciśnij do wydrążonych jajek. Posyp sezamem.  Zobacz także:

  • Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe. Fot. materiały prasowe Składniki (forma keksówka 32x12 cm): · 1 kg mięsa mielonego z indyka · 3 duże marchewki · 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht · 2 duże cebule · 4 ząbki czosnku · olej Rapso · 2-3 łyżki...

Zdjęcia na temat: co z jajek
Wideo na temat: co z jajek
  • Jak zrobić jajka napoleońskie?

    Jajka napoleońskie to jeden z najwspanialszych sposób na przygotowanie jajek! Nie tylko wyglądają znakomicie, ale i doskonale smakują. Odrobina cebuli i czosnku podsmażonych na maśle, do tego chrupiące grzanki, trochę mozzarelli i papryki, a wszystko to oblane całym, nierozmieszanym jajkiem - zapieczone w ten sposób danie to znakomity sposób na rozpoczęcie dnia treściwym, przepysznym posiłkiem!

  • Jak gotować jajka?

    Tajniki gotowania jajek na miękko i twardo.

  • Jak obrać jajko w 30 sekund?

    Macie problemy z obieraniem jajek? Więcej nie będziecie ich mieć! Zobaczcie to nagranie, a dowiecie się, jak w 30 sekund, bez żadnych kłopotów, obrać jajko na twardo. Wystarczy szklanka, odrobina wody i oczywiście ugotowane jaja :). Powodzenia!