• Informacje na temat:

    co ugotować z fileta z indyka

Przepisy na temat: co ugotować z fileta z indyka
  • Filet z indyka na pikantnie

    Sposób przygotowania Filet z indyka umyj i osusz. Ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką (po 1/2 łyżeczki). Mięso natrzyj mieszanką przypraw. Filet zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do...

  • Spaghetti z indykiem

    Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w kostkę.

  • Zupa wiosenna z indykiem

    Składniki: 1/2 marchwi 1/4 pietruszki 1/2 ziemniaka mały plasterek kalarepki 20 g fileta z piersi indyka łyżeczka masła lub oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Jarzyny starannie umyj, obierz i ponownie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je na drobne kawałki. 2. Filet z piersi indyka dokładnie umyj w gorącej wodzie. 3. Pokrojone warzywa zalej szklanką wrzątku...

  • Buraczkowa z indykiem

    Składniki: 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/2 ziemniaka 1/2 niewielkiego buraczka 1 łyżeczka masła lub oleju roślinnego 20-30 g surowego fileta z piersi indyka Przygotowanie:  1. Ziemniaka, marchewkę oraz pietruszkę obierz i dokładnie umyj. 2. Buraczka umyj i ugotuj osobno do miękkości. Dopiero później starannie obierz go ze skórki. 3. Pozostałe warzywa włóż do wrzątku i gotuj...

  • Lekki filet z indyka w sezamie oraz pikantna kapusta

    Składniki: 20 g sezamu 250 g ryżu basmati Sól 500 g filetu z indyka Pieprz 3 łyżki oleju Główka kapusty szpiczastej 1 czerwona cebula 1-2 łyżeczki sosu chili Pół opakowania rzeżuchy  płatki chili Przygotowane: Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.  Mięso oprószyć solą i pieprzem, porcje obwiązywać nicią...

  • Z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym

    Składniki: 500 g makaronu penne 400 g fileta z indyka 1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen 400 g przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku pół łyżeczki lubczyku suszonego 6 listków świeżej bazylii 100 g mozzarelli sól pieprz   Przygotowanie: Fileta z indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na...

  • Krupniczek z indykiem

    Składniki: 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/2 ziemniaka 1/4 małego selera 1-2 łyżeczki kaszki ryżowej 1 łyżeczka masła lub oliwy 30 g fileta z indyka Przygotowanie: 1. Ziemniak, marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i opłucz. 2. Pokrojone na małe kawałki warzywa wrzuć do ok. 250 ml wrzątku i gotuj, aż staną się miękkie. 3. Mięso starannie umyj pod bieżącą wodą...

  • Indyk na słodko (po 6. miesiącu)

    Składniki: 1 jabłko 100 g fileta z piersi indyka 3 łyżeczki kaszki ryżowej 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Dokładnie umyj jabłko i sparz je wrzątkiem. Obierz owoc ze skórki i pokrój na niewielkie cząstki. Następnie zalej ok. 100 ml wody i zagotuj, by jabłko się rozgotowało. Indyka starannie opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w osobnym garnku w niewielkiej ilości wody. Mięso...

  • Filet z indyka - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: 600 g fileta z indyka; sól, biały pieprz mielony; 2 łyżeczki przyprawy do drobiu; 50 g mąki pszennej; 1 jajko; 50 g płatków migdałowych; olej do smażenia; 500 g ugotowanych(...); 50 ml czerwonego wina; 50 ml winiaku; kilka goździków. Sposób przygotowania Fileta z indyka umyć, osuszyć, pokroić jak na kotlety, a następnie przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu Prymat...

  • Delikatne pulpety z indyka i marchewki (po 8. miesiącu)

    ....  Składniki:    200g fileta z indyka 1 nieduża marchewka pół szklanki ryżu słodkie jabłko łyżka masła lub oleju rzepakowego pół łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko (starszemu dziecku można...

Artykuły na temat: co ugotować z fileta z indyka
  • Jaja faszerowane indykiem

    ...1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, ostrożnie obrać, by nie zniszczyć białek. Przekroić na połówki i delikatnie wyjąć żółtka. 2. Dymkę posiekać razem  ze szczypiorem. Pieczarki i filet z indyka pokroić w drobną kostkę. 3. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić dymkę ze szczypiorkiem, dodać pieczarki, indyka i smażyć, aż nabiorą złocistego koloru. Ostudzić. 4. Żółtka rozetrzeć widelcem...

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Dynia pieczona z indykiem

    ...°C. Ostudź. Filet z indyka opłucz, włóż do garnka. Wsyp dwie łyżeczki soli i wlej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. Następnie wyjmij go i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso włóż do szczelnego woreczka i wlej marynatę. Wstaw na noc do lodówki. Po tym czasie ułóż w blaszce do pieczenia. Piecz w temp. 180°C przez 80 minut. Ostudź i pokrój w plastry. Na talerz wyłóż ugotowany ryż, pokrojonego indyka, kawałki...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Co na obiad? Indyk!

    ...6 porcji: 600 g fileta z piersi indyka, 2 cebule, szklanka bulionu warzywnego, 5-6 łyżek śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, zioła prowansalskie, sól i pieprz(...) tygodni. Jest kruche i soczyste. Jeśli chcemy upiec indyka w całości, jego waga powinna wynosić do 3 kg. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 250ºC, a kiedy się ładnie zrumieni, zmniejszamy...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Potrawka z indyka w stylu włoskim

    Składniki na 4 porcje: 60 dag filetu z piersi indyka, 3 dymki,, 30 dag ryżu, sól, 1 pęczek trybuli, 3 gałązki natki pietruszki, 20 dag pieczarek, 3 łyżki oleju, pieprz, 1-2 łyżeczki curry(...). Foremki posmarować odrobiną tłuszczu ze smażenia pieczarek. Nałożyć farsz pieczarkowo-ryżowy. Ugnieść łyżką. Wybić na talerze. Podawać z potrawką z indyka. Gotowe danie udekorować cytryną...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Filet z indyka

    Składniki dla 4 osób: 600 g fileta z indyka; sól, biały pieprz mielony; 2 łyżeczki przyprawy do drobiu; 50 g mąki pszennej; 1 jajko; 50 g płatków migdałowych; olej do smażenia; 500 g ugotowanych(...); 50 ml czerwonego wina; 50 ml winiaku; kilka goździków. Sposób przygotowania Fileta z indyka umyć, osuszyć, pokroić jak na kotlety, a następnie przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu Prymat...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...