• Informacje na temat:

    co to jest wegeta

Przepisy na temat: co to jest wegeta
  • Składniki ( na 4 porcje) : 2 małe piersi z kurczaka, ciasto naleśnikowe ( 2 szklanki mleka, 1.5 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli), wegeta, oliwa z oliwek lub olej, sałatka (może być gotowa ze słoiczka), kawałek posiekanej kapusty białej, 2 ogórki konserwowe (pokroić w cienkie plastry), 1 paprykę słodką (drobno pokroić), 1 pomidor (pokroić drobno), 0,5 cebulki (drobno posiekać), majonez...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Gołąbki (po 12. miesiącu)

    To prawda, że są bardzo pracochłonne. Jednak domowy smak gołąbków to prawdziwe niebo dla podniebienia. Obiad jest mało kaloryczny, za to bardzo wartościowy. Ryż jest dobry dla dzieci, bo nie zawiera glutenu, nie uczula, jest delikatny dla żołądka, lekkostrawny, zawiera mało sodu dzięki czemu woda nie jest zatrzymywana w organizmie.

  • Przyprawa zdrowa, bo bez konserwantów i ulepszaczy smaku.

  • Przepis: 1 duża golonka, 2 duże cebule, 1 główka czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 pory, sól, pieprz, wegeta, tłuszcz do smażenia (smalec lub olej). Golonkę solimy, pieprzymy(...) (podlewając w razie potrzeby wodą). Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce (duże oczka), pory kroimy w plasterki. Kiedy golonka jest już prawie miękka dodajemy jarzyny i dusimy dalej...

  • Gołąbki (po 12. miesiącu)

    To prawda, że są bardzo pracochłonne. Jednak domowy smak gołąbków to prawdziwe niebo dla podniebienia. Obiad jest mało kaloryczny, za to bardzo wartościowy. Ryż jest dobry dla dzieci, bo nie zawiera glutenu, nie uczula, jest delikatny dla żołądka, lekkostrawny, zawiera mało sodu dzięki czemu woda nie jest zatrzymywana w organizmie. Składniki: 1 duża biała kapusta 80 dkg chudej...

  • Comber zajęczy marynowany i duszony w czerwonym winie.

  • Przygotowanie Wszystkie składniki sałatki układamy warstwami, kolejność jest następująca: dwie piersi z kurczaka gotujemy a następnie lekko podsmażamy z przyprawą do gyros i pieprzem, 3 cebulki kroimy w kosteczkę i sparzamy, 5-6 ogórków konserwowych kroimy w kosteczkę, paprykę konserwową kroimy w kostkę, puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej, puszka groszku, mały słoiczek majonezu...

  • Od czasu pandemii dużo osób piecze chleb w domu , ja też. Oczywiście kupuje tez pieczywo w sklepie, ale od marca raz w tygodniu obowiązkowo pojawia się u nas chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem w wersji podstawowej, lub bardziej na bogato czyli jeszcze z innymi ziarnami Chleb jest pyszny , długo utrzymuje świeżość i co nie mniej ważne (dla niektórych pewnie najważniejsze :) )zawsze się udaje i robi się go tak ok 8-10 minut , oczywiście bez pieczenia Zazwyczaj robię go równolegle...

Artykuły na temat: co to jest wegeta
  • Najsmaczniejsze zupy odchudzające

    To nieprawda, że są tuczące i utrudniają utrzymanie szczupłej sylwetki! Jeśli tylko bazą ich jest chude mięso w towarzystwie dużej ilości warzyw i naturalnych przypraw, stają się naszym sojusznikiem w walce z nadwagą!

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Cellulit atakuj na wszystkich frontach

    Najpierw jednak musimy ustalić kilka faktów – cellulit to zmora praktycznie wszystkich kobiet, zarówno tych z nadwagą, o prawidłowej masie ciała, jak i niedowagą. Nieprawdą jest też, że kobiety(...) w stopniu znacznym, nawet do stopnia 0, co oznacza, że będzie widoczny tylko podczas ściśnięcia fałdu skóry między palcami. Zniszcz go od środka Podstawą udanej akcji antycellulitowej jest zmiana...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Pyszności z kiełbasą

    ..., szczypta cukru, pieprz, sól, 6 średnich ziemniaków, 4 pomidory, wegeta, 3 łyżeczki oleju, 2 duże ząbki czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, łyżeczka suszonego cząbru, listek laurowy, po 4 ziarenka...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

  • Nauka mówi jasno: mniej mięsa w naszej diecie korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na środowisko. Mimo szczerych chęci dla wielu z nas ograniczenie mięsa w diecie wydaje się być niemożliwe. Do decyzji o rezygnacji z mięsa najczęściej przyczyniają się zalecenia lekarskie lub ideologiczne przekonania. Mimo iż każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt częste jedzenie mięsa nie jest korzystne ani dla nas samych ani dla środowiska to wyeliminowanie go z diety wydaje się...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Do tego, że dieta roślinna zdobywa coraz większą popularność, nie trzeba już nikogo przekonywać. Fot. materiały prasoweMotywacją do wprowadzenia do codziennego jadłospisu większej ilości produktów roślinnych stają się coraz częściej kwestie zdrowotne, etyczne, czy środowiskowe. W odpowiedzi na ten rosnący trend, warto zastanowić się, jaką rolę pełnią w naszej diecie tłuszcze, a po które najlepiej jest sięgać dla zachowania zdrowia. Rośliny rosną w siłę! Kuchnia roślinna to trend, który...