• Informacje na temat:

    co to jest pilaw

Przepisy na temat: co to jest pilaw
  • Pilaw z kurczakiem

    ...płomień i gotuj ok. 20 minut. 3. Groszek, bez wcześniejszego rozmrażania, wrzuć do ryżu 5 minut przed końcem gotowania. Dołóż też filety z kurczaka pokrojone na kawałki. Pilaw przypraw do smaku solą...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Pilaw z indykiem

    ..., marchewkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Porcjami wlej gorący bulion. Dobrze wymieszaj. 3. Pilaw przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem i kminem rzymskim. Zmniejsz płomień i duś całość pod przykryciem ok. 20 minut. 4. Jeśli chcesz, by pilaw był pikantniejszy w smaku, przypraw go dodatkowo suszonymi płatkami chili albo ostrą papryką w proszku.

  • pilav uzbecki bardzo często gości na moim stole; danie szybkie do zrobienia ze składników które zawsze mam, a i bardzo smaczne i na zimno również dobrze smakuje.

  • Sułtański pilaw z bakaliami

    ...listkami mięty. Do tak przyrządzonego pilawu możesz dodać też pokrojone w słupki morele i daktyle.

  • Prawdziwie jednogarnkowe danie! Pilaw to tradycyjne wschodnie danie z dodatkiem mięsa, warzyw u mnie z pęczakiem, koniecznie na ostro!

  • Risotto i tiramisu. Jak przygotować włoską kolację we dwoje?

    ...czas docenić potęgę ryżu, płynącą wprost ze słonecznej Italii. Prawdopodobnie protoplastą włoskiego risotto jest pochodzące z Bliskiego Wschodu danie o nazwie pilaw. Choć dzisiaj trudno w to uwierzyć(...) ludności. Dlatego też podczas jego przyrządzenia dodawano rozmaitych składników. Poskutkowało to powstaniem wielu niepowtarzalnych  przepisów na risotto . Najprostszą wersją jest ta jedynie z dodatkiem...

  • Pilaw to potrawa ze wschodu, głównym składnikiem jest ryż, dodatkami mogą być mięso, ryby, warzywa, owoce. Do potrawy dodaje się różne przyprawy i zioła. U mnie dzisiaj prosta wersja potrawy, ryż z warzywami i lekką cytrynową nutką. Danie można wzbogacić o mięso, np. podsmażonego kurczaka. Polecam!

  • Pieczenie z rumianą skórką

    ...przygotowania 1. Szynkę opłucz, wytrzyj. Skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz solą i pieprzem. Jeśli szynka nie jest w zwartym kawałku, obwiąż ją mocną nitką, formując owalną pieczeń. Rozmaryn opłucz(...) sznureczkiem. Wbij w mięso goździki. Posmaruj mieszanką soku, miodu i cukru. Ułóż w brytfance. Podlej winem. Piecz ok. 1 godziny temp. 200°C.  2. Serwuj np. z pilawem z bakaliami: na patelni rozgrzej 2 łyżki...

  • Oryginalnie robi się go z jagnięciny. To jest spacyfikowana wersja tego tureckiego dania.

Artykuły na temat: co to jest pilaw
  • Pilaw z grzybami i fasolką

    Pilaw to popularna potrawa na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Przyrządzana jest na różne sposoby w zależności od regionu. Zobacz, jak zrobić to danie w prosty sposób.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Księga smaków: Komosa ryżowa

    Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze nazywana jest matką zbóż. Bogata w błonnik, witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze – podbija świat.

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Ziarnko do ziarnka

    Szacując ostrożnie, na świecie jest ponad dwadzieścia tysięcy odmian ryżu. Wietnamczycy mają kilkanaście słów na jego określanie. My przedstawiamy kilka przepisów z najsmaczniejszymi rodzajami ryżu w roli głównej. I niech się ziarnka sypią do garnka!

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

  • Sekrety ryżu

    Co jest w tych ziarnach, że potrafią wyżywić najludniejsze kraje świata? I czemu właśnie ryż tak chętnie stosują osoby dbające o linię? ​Poznaj najpopularniejsze jego odmiany, z których przygotujesz wyśmienite dania główne, a nawet desery!

  • Nauka mówi jasno: mniej mięsa w naszej diecie korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na środowisko. Mimo szczerych chęci dla wielu z nas ograniczenie mięsa w diecie wydaje się być niemożliwe. Do decyzji o rezygnacji z mięsa najczęściej przyczyniają się zalecenia lekarskie lub ideologiczne przekonania. Mimo iż każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt częste jedzenie mięsa nie jest korzystne ani dla nas samych ani dla środowiska to wyeliminowanie go z diety wydaje się...

  • Wybuchowy owoc

    ...ziarenek granatu. Pilaw i inne dania To danie jest świetnym dodatkiem do mięs. Rozpuść 2 łyżki masła, dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i duś chwilę. Wsyp szklankę ryżu i bulionu. Doprowadź do...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....