• Informacje na temat:

    co to jest gotowanie

Przepisy na temat: co to jest gotowanie
  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    Gotowanie wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy wyrobić w sobie parę nawyków i wykorzystać najnowsze technologie, które w dużym stopniu wyręczają nas w kuchni.

  • Natura sprzymierzeńcem w gotowaniu

    Przygotowywanie potraw w jak najbardziej naturalnych warunkach to najnowszy trend w portugalskiej kuchni. Grillowanie potraw na gorącym kamieniu, suszenie na słońcu i gotowanie w wykopanych przy wulkanie dołkach stało się też atrakcją turystyczną.

  • Złote zasady gotowania makaronu

    Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad - przypominają eksperci. Podkreślają, że przy tej tylko pozornie łatwej czynności można popełnić błędy, które pogorszą smak potrawy. Pierwsza zasada to dobrać kształt makaronu do sosu.

  • Gotowanie ryżu - sztuka czy dyscyplina?

    Ugotowanie ryżu wydaje się proste. Jeśli jednak zagłębimy się w mnogość przepisów i liczbę jego odmian, sprawa staje się trudniejsza. Na perfekcyjną konsystencję ziaren wpływa i czas gotowania, i rodzaj użytego naczynia, i sposób podgrzewania.

  • Sałatka z gotowanym kurczakiem

    Sycąca sałatka, która zachwyci smakiem nawet tych bardziej wybrednych. Do tego jest banalnie prosta do przygotowania.

  • TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

    Polacy pokochali gotowanie! Gotują w programach telewizyjnych i konkursach kulinarnych, babcie próbują swoich sił z wnukami, a gospodynie domowe z przedsiębiorcami. Przed tą sympatyczną skądinąd modą broniłam się długo, ale ile można jeść ryż z warzywami i makaron ze szpinakiem?

  • Boczek gotowany

    Sposób przygotowania 1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzątku wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. następnie włóż boczek. Gotuj go tak długo, aż boczek będzie miękki. Widelec wbity w mięso powinien z niego lekko wchodzić. Gotowanie mięsa może zająć 60-80 minut w zależności od jego grubości. Potem ugotowany boczek wyjmij z wywaru, wystudź, a następnie...

  • Zdrowe gotowanie

    ...sposobem na ich przygotowanie jest wrzucenie warzyw do niewielkiej ilości gorącej wody.  Blanszowanie najlepsze - Zalecam również gotowanie warzyw pod przykryciem. Należy również uważać, aby warzywa(...)Dietetyk wyjaśnia nam jak właściwie gotować warzywa, aby zachowały swoje wartości odżywcze. Blanszowanie, gotowanie na parze, grillowanie - to sposoby na przygotowanie pysznych warzyw...

  • Edward Pożerski - prekursor szybkiego i zdrowego gotowania

    Dziś szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach na błyskawiczne i wartościowe dania. Jednak mało kto wie, że prekursorem takiego podejścia do kulinariów był Edouard de Pomiane, a właściwie Edward Pożerski, który w latach 30. wydał książkę "Gotowanie w 10 minut".

  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach.

Artykuły na temat: co to jest gotowanie
  • Zabawa w gotowanie

    Masz już dość jedzenia na mieście? Budżet się nie dopina, a dostępne opcje zwyczajnie się przejadły? Weź sprawy w swoje ręce. Wrześniowe wieczory są coraz dłuższe, pobawmy się w gotowanie.

  • Z Katarzyną Meller rozmawiamy o rodzinnych tradycjach, programie "Ameryka Express" oraz kulinarnych podróżach w poszukiwaniu najciekawszych smaków. Fot. materiały prasowe/Food Network Czy zamiłowanie do gotowania towarzyszy pani od zawsze? Zamiłowanie do gotowania jest chyba w moim przypadku genetyczne. Moja mama nie tylko świetnie gotowała, była również autorką książek kucharskich i historykiem kulinarnym. Kiedy chciałam z nią porozmawiać, wiedziałam, że znajdę ją w kuchni. Od małego więc...

  • Dzikie gotowanie

    ...doniczek z różnymi sadzonkami, które podlewa, nawozi, przesadza, a czasem - jak na prawdziwego pasjonata przystało - nawet z nimi rozmawia. W zamiłowaniu młodego botanika do roślin jest wiele mądrości, bo(...) wykorzystać? Co jest jadalne? Co działa prozdrowotnie? Co łagodzi skaleczenia, gdy w tornistrze nie ma plastra? Tego w szkole się nie dowiedzą, a szkoda, bo odkrywanie lokalnych specjałów to bardzo...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Jednym z największych cudów kulinarnej alchemii jest emulgacja (emulsyfikacja), czyli proces łączenia dwóch niejednorodnych substancji płynnych, które w normalnych warunkach są niemieszalne. Powstałą(...) tłuszczu, pozwala im spokojnie egzystować wśród drobnych cząsteczek octu. Emulgator - niczym trzecie ogniwo w łańcuchu - jest silnym mediatorem, który przyciąga ku sobie dwie wcześniej wrogo do siebie...

  • Aby gotować, nie wystarczą chęci ani odpowiednio zaprojektowana kuchnia. Bez właściwych narzędzi i sprzętów kuchennych niewiele osiągniemy, a niektórych czynnościom będziemy musieli poświęcić naprawdę dużo czasu. Na szczęście, producenci akcesoriów kuchennych ułatwiają nam pracę oferując przydatne sprzęty i narzędzia. Fot. 123RF/Picsel Stojak na noże w kształcie serca? Uchwyty do trzymania stron książki kucharskiej? Radiotoster? To już nie są wytwory fantazji, a produkty oferowane przez...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    Aby dziecko jadło zdrowo, ważne jest nie tylko co, ale i w jaki sposób gotujesz. Poznaj zasady, których warto się trzymać, przygotowując posiłki dla pociechy.

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Gotowanie jest super

    Waszych rodzinnych, kulinarnych tradycji. "Gotowanie jest super", Adam Kozanecki, wydawnictwo Feeria.(...), ufając swoim oczom i intuicji. Wtedy gotowanie sprawia mi największą frajdę, gdy mogę swobodnie łączyć składniki. Domowe jedzenie zawsze będzie miało pierwszeństwo w moim sercu i na moim talerzu...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

Zdjęcia na temat: co to jest gotowanie
  • Zmysłowa kuchnia Kasi Figury
Wideo na temat: co to jest gotowanie
  • Gotowanie bez oleju i soli

    Czy możliwe jest przygotowanie wykwintnej kolacji bez dodatku tłuszczu? Absolutnie tak - mówi francuski mistrz kuchni, Michel Labarre.

  • Liber o gotowaniu z Sylwią Grzeszczak

    Liber i Sylwia Grzeszczak tworzą szczęśliwy związek. Raper zdradził, czy jest w nim miejsce na wspólne gotowanie. - Nie jesteśmy kucharzami z najwyższej półki, ale pyry z gzikiem każdy zrobi - wyznał. Dodał, że wolny czas woli spędzać na praktykowaniu swojej pasji, jaką jest wędkarstwo. - Propaguję łowienie "no kill". Robię piękne zdjęcie z rybą i wypuszczam do wody - powiedział.

  • Piotr Adamczyk smakoszem

    Aktor nie tylko gra w "apetycznym" serialu "Przepis na życie", ale sam jest współwłaścicielem restauracji. Chociaż sam nie gotuje, to jednak lub jeść w ładnych miejscach, smaczne potrawy.