• Informacje na temat:

    co to jest gicz

Przepisy na temat: co to jest gicz
  • Gicz cielęca - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: 4 gicze cielęce z kością (ok. 200 g każda); 2 marchewki, pół selera; 1 cebula; pół pora; sól czosnkowa do smaku; pół łyżeczki tymianku; 2 liście laurowe; kilka ziarenek ziela(...) wodzie do momentu, aż zaczną wypływać. Przed podaniem usmażyć na złoty kolor. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W garnku rozgrzać oliwę i usmażyć na niej gicze z obu stron na złoty kolor...

  • Gicz wołowa to jeden z moich popisowych numerów. Wyjątkowo lubię to mięso, gdyż jako mięso czerwone jest bogate w żelazo hemowe z dodatkiem kolagenu. Niesamowicie pachnie, a upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne ciekawe zajęcia, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny

  • Duszona gicz cielęca i risotto po mediolańsku (Ossobucco i risotto alla milanese)

    Składniki: - 3 cebule, - 6 ząbków czosnku, - 250 g marchewki, - 250 g selera naciowego, - 4 plastry giczy cielęcej (po ok. 350 g), - sól, pieprz, - 50 g mąki, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 0,25 l wytrawnego białego wina, - 400 ml bulionu, - puszka pomidorów, - łyżeczka suszonego tymianku, - pół łyżeczki suszonego oregano, - 1-2 listki laurowe, - pęczek pietruszki, - skórka starta...

  • Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw.

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    ...nas podczas zimnych dni - podkreślił. Ekspert proponuje np. indyjską zupę z soczewicy - dahl czy wolno pieczoną gicz jagnięcą w miętowym sosie. Elementem kulinarnym, który pomoże przetrwać zimowe...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Pomidory w roli głównej

    ...miodu oraz łyżkę soku wyciśniętego z cytryny. Zakręć słoiczek. Potrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki sosu się połączą.  Do bulguru ze świeżymi i suszonymi pomidorami dodaj posiekane listki(...) na kawałki gicz opłucz, osusz. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej kilka łyżek oliwy z 1-2 ząbkami czosnku. Włóż kawałki mięsa. Smaż z dwóch stron na dużym ogniu. Zmniejsz płomień, dopraw gicz solą...

  • Comber zajęczy marynowany i duszony w czerwonym winie.

  • Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł

Artykuły na temat: co to jest gicz
  • Gicz cielęca

    Przysmak kuchni włoskiej - duszona gicz cielęca.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Gicz cielęca

    Składniki dla 4 osób: 4 gicze cielęce z kością (ok. 200 g każda); 2 marchewki, pół selera; 1 cebula; pół pora; sól czosnkowa do smaku; pół łyżeczki tymianku; 2 liście laurowe; kilka ziarenek ziela(...) wodzie do momentu, aż zaczną wypływać. Przed podaniem usmażyć na złoty kolor. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W garnku rozgrzać oliwę i usmażyć na niej gicze z obu stron na złoty kolor...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    ...zrobic gicz cieleca ( po jednej giczy na glowe ), ktore podawac powinnam na prostokatnych polmiskach z kluskami slaskimi i cwikla z chrzanem. A w Wielka Niedziele powinnam nakryc pieknie stol do(...) galantyne i schab. Pokrojony boczek, ktory, jest tak miekki, ze mozna go rozmarowywac na chlebie, powinnam postawic wielkanocny chrzan Luci i postawic piekny wegetarianski polmisek z roznych warzyw dla mojej...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

  • Osso buco czyli dziura w kości

    ...  Z włoskiego Oss bus… to tradycyjne danie mediolańskie zrobione z giczy cielęcej, niesamowite w swych aromatach białego wina i ziół. Mięso duszone wraz...

  • Nauka mówi jasno: mniej mięsa w naszej diecie korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na środowisko. Mimo szczerych chęci dla wielu z nas ograniczenie mięsa w diecie wydaje się być niemożliwe. Do decyzji o rezygnacji z mięsa najczęściej przyczyniają się zalecenia lekarskie lub ideologiczne przekonania. Mimo iż każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt częste jedzenie mięsa nie jest korzystne ani dla nas samych ani dla środowiska to wyeliminowanie go z diety wydaje się...

  • Chmielowe wesele

    Piwo to podstawa? Piwo z niszowych, małych browarów jest coraz bardziej popularne w Polsce. Coraz bardziej cenimy kunszt sztuki browarniczej, co przekłada się na rozkwit tej branży. Przybywa smakoszów, którzy mają świadomość tego, co drzemie w piwie. Chmiel, oprócz tego, że jest składnikiem piwa, ma niepowtarzalne wartości dekoracyjne, które w trunku trudno dostrzec - jako roślina wygląda...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....