• Informacje na temat:

    co to jest fenkul

Przepisy na temat: co to jest fenkul
  • Fenkuł na talerzu

    Fenkuł nie jest jeszcze wszystkim znany, a szkoda. Zawiera bowiem wiele cennych dla zdrowia składników i można wykorzystać go w kuchni do wielu potraw.

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Chcesz poczuć grecki klimat we własnym domu? Przygotuj ośmiornicę

    ..."Ośmiornica z cebulą, oliwkami, winem, koprem włoskim, który ma dużo anyżu sprawi, że zasmakujemy greckiego klimatu. To połączenie bardzo smakuje i jest proste do zrobienia. Ośmiornica jest bardzo zdrowa i nie może być hodowlana" - tak o daniu mówi PAP Life Teo Vafidis, kucharz greckiego pochodzenia i autor książki "Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji". Vafidis zauważa, że Polacy...

  • Sałatka, która pokona wiosenne zmęczenie

    Sałata jagnięca początkowo uznawana była za nieprzydatny chwast, który występował w uprawach zbóż w Europie. Jest to roślina niewyróżniająca się - liście są małe (niewiele więcej niż rozmiar kciuka(...) restauracji, jako ultra-zdrowy, niskokaloryczny składnik. Z kolei awokado, dlatego nadaje się na zdrowotną sałatkę, gdyż w swoim składzie zawiera 20-30 proc. tłuszczów. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych...

  • Comber zajęczy marynowany i duszony w czerwonym winie.

  • Do stołu? Do grilla!

    Kiedy z ogrodu powoli wracamy do domu, także z gotowaniem i przyjmowaniem gości, okazuje się, że jest na to rada: grill stołowy. Idealny na wieczorne posiadywanie w gronie przyjaciół - twierdzi Martin Nordin, autor książki "Ogniem i dymem".

  • Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Koper włoski (inaczej fenkuł) do niedawna znaliśmy głównie w postaci herbatki na wzdęcia u niemowląt. Tymczasem to warzywo popularne na południu Europy, w Indiach, czy Tajlandii. Jest chrupiący, ma(...) Bulwa powinna być twarda i prawie biała, górne pędy - jasnozielone, a listki (podobne do naszego koperku) - intensywnie zielone. Żółtawa i miękka bulwa to znak, że fenkuł nie jest świeży. Bulwę...

  • doskonały na kanapki i jako część obiadu.

Artykuły na temat: co to jest fenkul
  • Fenkuł – jak go serwować?

    Fenkuł zwyczajny częściej nazywany bywa koprem włoskim. W Polsce stosowany zazwyczaj jako przyprawa lub herbatka o anyżkowym aromacie i właściwościach wiatropędnych. Cieszy się tak wysokim zaufaniem, że podawany jest już niemowlętom. Sprzyja laktacji. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?

  • Fenkuł odchudzi

    Jest źródłem witaminy C, która przyspieszy spalanie tłuszczu i odżywi cerę.

  • Nowe na polskim stole. Fenkuł

    Fenkuł, zwany inaczej koprem włoskim, to niskokaloryczne, bogate w witaminę C i potas warzywo o bulwiastym kształcie i charakterystycznym, lekko anyżkowym aromacie. Zawarte w nim olejki lotne mają korzystny wpływ na nasz układ trawienny, ale też... nerwowy. Można go jeść na surowo, gotować, dusić i grillować.

  • Jak obrać i pokroić fenkuł

    Idealny do sałatek i koktajli.

  • Księga smaków: Fenkuł

    Ze względu na swe cenne właściwości fenkuł, nazywany koprem włoskim, poza kuchnią znalazł również zastosowanie w medycynie naturalnej. Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić i grillować. Ma anyżkowy posmak, który traci swą moc w gorących daniach. Dobry dla zdrowia Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas i witaminę B. Jest też...

  • Koper włoski zwany fenkułem

    ...dzięki swoim właściwościom ziół jest m.in. koper włoski zwany też fenkułem. Należy do rodziny selerowatych, uprawiany głównie w krajach śródziemnomorskich - jako warzywo, a w Polsce do celów leczniczych. Działanie lecznicze Koper włoski bogaty jest w witaminę C, potas, mangan, żelazo, kwas foliowy oraz błonnik. Surowcem jest owoc, który działa jako łagodny środek przeciwkaszlowy, pobudza...

  • Sałatka z kalafiora i fenkułu z cytryną, migdałami i serem burrata

    To jedno z najłatwiejszych dań - nie wymaga ani chwili gotowania. Przepis jest też elastyczny - jeśli chcesz, możesz dodać orzechy laskowe albo zwykłą mozzarellę, jeżeli nie uda ci się znaleźć sera burrata. Danie nadal będzie pyszne.

  • Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu

    Jesień to taka pora roku, gdy każdy odczuwa spadek energii – i to często już na samym początku dnia. Ale jest to też idealny czas, by czerpać do woli z pysznych, naturalnych produktach będących jej nieprzebranym źródłem. Te w połączeniu ze smacznym pieczywem szybko rozgrzeją nawet najbardziej zziębnięty jesienną aurą organizm.

  • Rdzawiec w liściach boćwiny, fenkuł i mango oraz menu na nadchodzący tydzień.

    Taką rybę podałam wczoraj moim domownikom na piątkową kolację. Wczorajszy dzień był dniem wolnym od pracy, jak co roku, z okazji zakończenia II wojny światowej....

  • Sezon na zupy – bataty, fenkuł i pomarańcza

      Czyli kolejna, oryginalna propozycja na zupę, na zimowy wieczór. Bataty mają w sobie spore pokłady prowitaminy A, fenkuł kusi swoim bogactwem w witaminę...