• Informacje na temat:

    co to jest chinkali

Przepisy na temat: co to jest chinkali
  • Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierożki

    Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu!

  • Gruzińskie pierogi. Soczysty farsz z rosołkiem zamknięty w delikatnym cieście. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, obowiązkowo musicie spróbować!

  • Czachobili, czyli aromatyczna gruzińska potrawka z kurczakiem

    Gruzja słynie nie tylko z niezwykłej gościnności, ale również z przepysznej, aromatycznej kuchni. Na stołach królują chaczapuri, chinkali oraz dobre wino. Jedną z mniej znanych, ale wartych spróbowania gruzińskich potraw, jest czachobili.

  • Pierożki z mięsem,a ze środka po ugryzieniu wypływa pyszny bulion.Powiem Wam,że myślałam,że jest przy tym daniu trochę pracy,ale jak się zabrałam moment i obiad był gotowy.Jeśli robiliście kiedyś zwykłe pierogi to i to danie nie sprawi Wam większej trudności. Filmik z tworzenia na blogu ;-)

  • Przepis na gruziński deser

    Gruzja to nie tylko piękne widoki i wspaniałe wino, ale również pyszna, aromatyczna kuchnia. Chaczapuri, chinkali czy tolma to klasyki gruzińskiej kuchni, które powinien znać każdy miłośnik tego kraju. Mało jednak mówi się o gruzińskich słodyczach, które są równie dobre i wyróżniają się niekonwencjonalną formą. Takie właśnie są churachele – zdrowe, pyszne i w ogóle nie przypominają słodyczy...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Gruzińskie dania, które pokochali Polacy

    Kuchnia gruzińska zajmuje pierwsze miejsce w sondażach na temat smaków, których Polacy chcieliby spróbować w 2019 r. Nic dziwnego - jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale i sycąca. Sprawdziliśmy, jakie dania cieszą się największą popularnością w restauracjach.

  • Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy do "ogonka" (resztę wyrzucamy). Gorąco polecamy.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Pierogi zawojowały świat Polskie pierogi, rosyjskie pielmieni, chińskie jiaozi, gruzińskie chinkali, włoskie ravioli czy hiszpańskie empanadas - pierogi mają wiele imion. Choć różnią się(...)! "Ślimak, ślimak pokaż rogi, dam Ci sera na pierogi"- jak słusznie rzecze stare, polskie porzekadło klasycznym dodatkiem do potrawy jest twaróg. Ten biały jegomość zapewnia pierogom ruskim, serowym...

  • Chinkali to tradycyjne, przepyszne gruzińskie pierogi z mięsem. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje mniej czasu niż przygotowanie klasycznych pierogów. Chodziły za mną od dawna i razem z mężem w końcu je ulepiliśmy. Smak przerósł nasze oczekiwania! Bulion dodany do farszu podczas gotowania uwalnia się z niego, w wyniku, czego otrzymujemy pieroga wypełnionego pysznym rosołem oraz mięsnym klopsikiem. W rezultacie otrzymaliśmy najpyszniejsze pierogi, jakie jedliśmy do tej pory! Spróbujcie!...

Artykuły na temat: co to jest chinkali
  • Pierożki chinkali

    Kuchnia gruzińska jest sycąca, chociaż ciężkawa. Ale jaka pyszna... Wypróbuj przepis na tradycyjne pierożki chinkali i przekonaj się sama!

  • Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu! Fot. materiały prasowe Chinkali, od polskich pierogów różnią się nie tylko kształtem, ale też sposobem spożywania. Do skonsumowania tego gruzińskiego przysmaku nie będą nam potrzebne sztućce. Należy chwycić za wystającą...

  • Najtrudniej jest mi przekonać ludzi, że Gruzja to normalny kraj

    ...z czym nikt nie był w stanie sprawdzić, gdzie dokładnie jestem. Została mi kasa i pomyślałem, że pojadę do Gruzji. Miałem wtedy zasadę, że kiedy przyjeżdżałem do jakiegoś dziwnego miejsca, zawsze najpierw szukałem miejscowej redakcji. Wchodziłem do niej z ulicy i rzucałem rezolutnie: "jestem z Polski, może ktoś mi pomoże?". Pamiętam, że przy głównej ulicy w Tiblisi był tzw. Dom Prasy (jak np...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Olia Hercules "Kaukasis"

    Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja - Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Gruzja. Zachwycająca i gościnna

    Samoloty tanich linii lotniczych z Polski lądują w Kutaisi. To drugie co do wielkości miasto w Gruzji jest doskonałą bazą wypadową, z której można dostać się do stolicy Tbilisi lub do słynnego kurortu Batumi nad Morzem Czarnym.

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

  • Gruzińska Droga Wojenna

    ..., a także miejsce spoczynku ich władców. Po drodze znajduje się kilka cerkwi. Jedną z najpiękniej usytuowanych jest cerkiew Wniebowzięcia w Ananuri, tuż nad sztucznym zbiornikiem wodnym. Dalej na północ droga wspina się na przełęcz niewiele tylko niższą od naszej najwyższej góry, Rysów. Nic więc dziwnego, że nawet w letni dzień jest tu dość rześko i wietrznie. Jednak widoki wysokich gór Kaukazu...

  • Nauka mówi jasno: mniej mięsa w naszej diecie korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na środowisko. Mimo szczerych chęci dla wielu z nas ograniczenie mięsa w diecie wydaje się być niemożliwe. Do decyzji o rezygnacji z mięsa najczęściej przyczyniają się zalecenia lekarskie lub ideologiczne przekonania. Mimo iż każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt częste jedzenie mięsa nie jest korzystne ani dla nas samych ani dla środowiska to wyeliminowanie go z diety wydaje się...