• Informacje na temat:

    co to jest beszamel

Przepisy na temat: co to jest beszamel
  • Patisony i cukinie - świetne pod beszamelem

    Brak pomysłu na obiad? Sięgnij po sezonowe warzywa. Cukinie i patisony będą świetne pod beszamelem. Jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa, dodajmy do potrawy także pierś z kurczaka. Uzyskamy wysublimowane, lecz dobrze doprawione danie.

  • Schab pod beszamelem - przysłała Ewa

    ...2 kg schabu środkowego; 1,5 l mleka, 2 główki czosnku; 1 kg pieczarek; na beszamel: 2 szklanki mleka spod pieczenia schabu; 2 łyżki margaryny (Kasi); 2 łyżki mąki; 1/4 l słodkiej kremówki; 3 żółtka; 30 dag sera Goudy.

  • Łosoś pod beszamelem

    ...podawać z ziemniakami. Sos beszamelowy podawać w sosjerce, polewając rybę tuż przed podaniem. Porcja - 430 kcal Czas przygotowania: 40 minut Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Rurki z serowo - cukiniowym farszem

    Cannelloni z takim nadzieniem można zapiec też pod beszamelem.

  • Studia w beszamelu

    Beszamel to jeden z najprostszych i zarazem najtrudniejszych do wykonania sosów. Bardzo łatwo go przypalić albo przesadzić z gałką muszkatołową. Ale dobrze przyrządzony - jest sosem właściwie do wszystkiego.

  • Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

    ...10 minut.  Zapiekanka z beszamelem Sposób przygotowania 1. Mięso, starte marchewki i pokrojoną drobno cebulę usmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw papryką, solą, pieprzem, zmiażdżonym ząbkiem(...) sos. Do brytfanki włóż mielone mięso, sos beszamelowy i ułóż purée. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Roladki z boczkiem Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz, oczyść, pokrój na plastry...

  • Kasza jęczmienna z bakłażanem

    Kasza jest bardziej bogata w wartości odżywcze niż ryż, makaron czy ziemniaki. Dlatego powinna stać się stałym elementem naszego jadłospisu.

  • Dobra cykoria

    Cykoria jest jedną z odmian sałaty. Najczęściej jadamy ją w zimnych miesiącach roku. Wtedy jest najsmaczniejsza, a jednocześnie doskonale uzupełnia skromną ofertę świeżych warzyw. Jej listki(...) przygotować sałatkę, np. z pomarańczą, orzechami oraz majonezem. Można również zapiec ją pod beszamelem i podawać na ciepło.

  • Prosty przepis na lazanię

    ...warstwę płatów, posmaruj sosem, ułóż mięso. W ten sposób rozłóż resztę składników. Górny płat makaronu obficie posmaruj beszamelem, posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w temp. 200°C.  

  • Trzy odsłony ziemniaka – jak wyczarować z niego pyszne danie?

    ...mieszaj aż stworzy się zasmażka. Wlej zimne mleko i mieszaj cały czas podgrzewając.  Beszamel dopraw solą i pieprzem. Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki. Następnie naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, potem warstwę kiełbasy i polej sosem beszamelowym, a na koniec posyp startym serem. Czynność powtórz do momentu wykorzystania produktów. Wierzch zapiekanki posyp...

Artykuły na temat: co to jest beszamel
  • Kalafior pod beszamelem

    ..., 2 lyzki maki sol, pieprz, starty ser typu emmental kalafior obgotowujemy we wrzatku oslonym jakis kwadrans... Jak ktos lubi "rozciapciany" to dluzej... Odcedzamy. Przyzradzamy beszamel na zasmazce...

  • Zapiekanka beszamelowa z łososiem

    Zapiekanki są uwielbiane za to, że do ich przygotowania można użyć wszystkiego na co ma się ochotę i tego, co akurat jest w lodówce. Ich smak zależy wyłącznie od wyobraźni. Mogą być proste, ale też nieco bardziej wytworne- tak jak ta zapiekanka z łososiem i beszamelem.

  • Zapiekanka w stylu włoskim

    Robisz beszamel? Mąkę wsyp ma podgrzane masło i podgrzewaj, aż mąka zacznie pachnieć. Nie dopuść do jej zrumienienia, bo sos będzie miał brązowe plamy.

  • Grajmy latem w zielone

    ..."Grasz w zielone? Gram!" - brzmiały słowa dziecięcej wyliczanki. W zielone powinien grać każdy, niezależnie od wieku. Potrawy z zielonych warzyw sprzyjają naszemu zdrowiu, a latem jest o nie najłatwiej. Urozmaicajmy swoje dania o zielone warzywa, a poczujemy przypływ sił witalnych.

  • Legendy francuskich knajpek

    Ich historia sięga początku XX wieku i jest związana z jedną z knajpek, znajdujących się przy Boulevard des Capucines. Pewnego dnia właściciel bistra, niejaki pan Michel Lunarca,  nie miał dość(...) było naprawdę, nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że z croque monsieur, jak Ewa z żebra Adama, narodziła się croque madame, która - prócz szynki i sera - przystrojona jest z wierzchu w  jajko sadzone...

  • Skorzonera - wyjątkowe warzywa

    Pochodząca z Włoch skorzonera nazywana była wężymordem, bo używano jej też jako lekarstwa na ukąszenie żmii.  Przed gotowaniem skorzonerę oskrob jak pietruszkę - w rękawiczkach, bo zabarwia skórę.  Szybko wrzuć do wody z octem, żeby nie ściemniała.  Smaż ją w cieście, duś, gotuj w posolonej i lekko osłodzonej wodzie, a podawaj z przyrumienioną bułką tartą. Lub zapiekaj pod beszamelem. Zobacz...

  • Krem z cykori z migdałami czyli sezon na zupy 2015 ! oraz DIETA, dzień 4-ty.

    ...    Cykoria zwana inaczej endywią jest sałatą północy. W okolicach Lille, w Belgii i w północnych Niemczech uprawia się jej najwięcej. W moim dzieciństwie...

  • Rewolucja na talerzu

    C. Półtoratysięczny nakład znika z rynku błyskawicznie. Reklama szeptana mówi, że ta książka kucharska jest niezbędna w każdym domu. Głośniejszym tonem przemawiają zapowiedzi prasowe i pochlebne recenzje. - Skoroś mnie namówił na te Obiady, gołąbku, jesteś jakby... no, moim wspólnikiem - Lucyna podkreśla zasługi męża. - Jaki chciałbyś procent? Tylko go nie przehulaj - żartuje. Ale on się nie...

  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Cały sekret w sosie… i na naszym stole w nadchodzącym tygodniu

    ...… kiedyś wszystkie takie były, eh co się z tym światem robi? Miałam niewiele czasu, w rękach ostatni numer “Cuisine et vins de France” i jest! Trafiłam!   Łosoś w sosie z cidru, musztardy i świeżej(...) : “Cały sekret w sosie !” I tak rzeczywiście w większości przypadków rybno-mięsnych jest… sekret w jakości podstawowego produktu, tego brut… I w sosie!   A na naszym stole listopadowym ukweconym na...

Wideo na temat: co to jest beszamel
  • Przepis na lazanię z wołowiną

    Lazania - przepyszny sposób na wyborną zapiekankę, która zawsze świetnie smakuje! Przepis na lazanię jest naprawdę prosty i niewymagający - płaty charakterystycznego makaronu przekładane serem, mięsnym farszem i beszamelem - w parę chwil można przygotować przepyszne danie, które zachwyci wszystkich. Tym razem przygotowaliśmy dla was prosty przepis na nietypową lazanię - z mięsem wołowym, dzięki