• Informacje na temat:

    co to były jagły

Przepisy na temat: co to były jagły
  • Kasza jaglana i jej drogocenne właściwości odżywcze

    ...i dopiero gotować w tej wodzie. Kasza po ugotowaniu jest dość neutralna w smaku, dzięki czemu można przyrządzać ją na wiele sposobów. - tłumaczy Anna Osiecka. Jagły są świetną alternatywą dla...

  • Wegetariańskie gołąbki

    Przy okazji gotowania gołąbków z kaszą jaglaną, przyjrzyjmy się dokładniej tej kaszy, która jest naprawdę warta uwagi. To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem...

Artykuły na temat: co to były jagły
  • Walcz z Hashimoto

    ..., skrobię modyfikowaną. Ale uwaga! W wyniku tzw. reakcji krzyżowych z glutenem układ odpornościowy może reagować na bezglutenowe zboża (gryka, jagły, ryż, quinoa, amarantus) podobnie jak na gluten...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Kasza, która … stawia na nogi

    ..., jest więc doskonałym daniem dla alergików, małych dzieci oraz wszystkich cierpiących na schorzenia układu pokarmowego. Niepozorne żółtawe kuleczki jagły mają więc moc uzdrawiania i zapobiegania wielu...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • ... do trzech razy sztuka ... popisze sobie dzisiaj ... a co ... tez  wolnosc  Lucii, w swoim dzienniku... Moj syn, jak na dziecko z mojej rodzinny przystalo...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Fot. 123RF/Picsel Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach....

  • Do tego, że dieta roślinna zdobywa coraz większą popularność, nie trzeba już nikogo przekonywać. Fot. materiały prasoweMotywacją do wprowadzenia do codziennego jadłospisu większej ilości produktów roślinnych stają się coraz częściej kwestie zdrowotne, etyczne, czy środowiskowe. W odpowiedzi na ten rosnący trend, warto zastanowić się, jaką rolę pełnią w naszej diecie tłuszcze, a po które najlepiej jest sięgać dla zachowania zdrowia. Rośliny rosną w siłę! Kuchnia roślinna to trend, który...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Jak obniżyć cholesterol i przetrwać święta? Wystarczy kilka trików kulinarnych, by tradycyjne potrawy świąteczne nie były ciężkostrawne i tłuste. Fot. 123RF Czas świąt i biesiadowania zwykle wiąże się ze spożywaniem tradycyjnych posiłków, które zwykle są tłuste, słodkie, a jak zjemy ich za dużo, to też ciężkostrawne. Przed trudnym wyborem potraw dostępnych na stole świątecznym stoją zwłaszcza osoby stosujące dietę odchudzającą czy obniżającą cholesterol. Zatem jak obniżyć cholesterol podczas...

  • Nauka mówi jasno: mniej mięsa w naszej diecie korzystnie wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na środowisko. Mimo szczerych chęci dla wielu z nas ograniczenie mięsa w diecie wydaje się być niemożliwe. Do decyzji o rezygnacji z mięsa najczęściej przyczyniają się zalecenia lekarskie lub ideologiczne przekonania. Mimo iż każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt częste jedzenie mięsa nie jest korzystne ani dla nas samych ani dla środowiska to wyeliminowanie go z diety wydaje się...