• Informacje na temat:

    co sprawia ze ciasto drozdzowe jest puszyste

Przepisy na temat: co sprawia ze ciasto drozdzowe jest puszyste
  • Siedem sztuczek na puszyste ciasto drożdżowe

    Miękkie, delikatne, idealnie wyrośnięte i upieczone… Takie ciasto drożdżowe marzy się każdemu z nas. Podpowiadamy zatem, jak je przygotować, by zawsze zachwycało wyśmienitym smakiem.

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    .... Uwielbiamy je wszyscy. Na puszystego placuszka skuszą się zarówno ci mali i ci troszkę więksi. Klasyczne z jabłkiem czy egzotyczne z dodatkiem bananów? Do wyboru, do koloru, bowiem  przepisów na znakomite racuchy  jest bez liku! Racuchy drożdżowe czy racuchy z sodą? I tu pojawia się dylemat - co dodać: drożdże czy sodę? Już nasze babcie doskonale zdawały sobie sprawę z tego, że racuchy nie...

  • Fakty i mity o zmywarce, płycie indukcyjnej i piekarniku parowym

    ...zdrowym żywieniu? FAKT. Prawdą jest, że zastosowanie pary w piekarniku sprawia, iż przygotowywane w nim potrawy zachowują pełnię swoich walorów smakowo-zapachowych, wartości odżywczych i witamin(...)Zmywarka Zmywarka jest potrzebna tylko dużym rodzinom? MIT. Twierdzi się niekiedy, że zmywarka zużywa zbyt wiele wody i prądu, aby można ją było z czystym sumieniem polecić singlom czy...

Artykuły na temat: co sprawia ze ciasto drozdzowe jest puszyste
  • Talent, wykorzystywanie tylko naturalnych składników, uśmiech i pozytywne nastawienie - to według Was jest sukcesem znakomitych ciast siostry Ansatazji. Ogromnie dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Ciasta Siostry Anastazji muszą być wyjątkowe bo dostaliśmy ponad 500 odpowiedzi, z których początkowo mieliśmy wybrać tylko 5. Szybko jednak zorientowaliśmy się, że 5 laureatów to stanowczo za mało, dlatego też zwiększyliśmy liczbę nagród do 14. A oto zwycięzcy, do których...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj znakomitą książkę Siostry Anastazji z przepisami na 102 ciasta z owocami! Na pewno każdy z Was ma sprawdzony patent na udane ciasto. Może to być sekretny składnik, który zawsze dodajecie lub określony sposób przyrządzenia... Jak myślicie, co Waszym zdaniem sprawia, że ciasta Siostry Anastazji są wyjątkowe? Konkurs zakończony. Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Pełny regulamin konkursu znajduje się tutaj.   Zobacz też: Wywiad z siostrą Anastazją...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Dlaczego czasem, po zjedzeniu posiłku, czujemy się najedzeni, a innym razem błyskawicznie robimy się głodni? Bywa też, że zupełnie nieświadomie przejadamy się. Obwiniamy siebie, szukamy problemu w nadmiernym apetycie. Ale czy tak jest na pewno? Jak jeść, by być sytym? Fot. 123RF/Picsel Na nasz apetyt wpływa wiele czynników. Są to rzeczy oczywiste, jak zapach potraw, ich smak, wygląd czy okoliczności, w których są serwowane. Oprócz tego, apetyt może być uzależniony od nawyku spożywania...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Dania bez glutenu, nabiału, mięsa i rafinowanego cukru mogą być smaczne. Dowodem na to jest książka Iny Rybarczyk "Łowcy smaków", w której znajdziesz aż 140 pomysłów na przepisy kuchni roślinnej na każdą okazję. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić wegański parmezan lub risotto bez grama masła, to koniecznie musisz mieć w swojej kulinarnej biblioteczce książkę Iny Rybarczyk "Łowcy smaków". Aby stać się jej właścicielem i móc wypróbować wszystkie 140 proponowanych przepisów, odpowiedz na...

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • Dlaczego coraz więcej osób przechodzi na dietę bezmięsną? Zobaczcie nagrodzone w konkursie odpowiedzi. Książka Iny Rybarczyrk "Łowcy smaku", w której prezentuje aż 140 autorskich przepisów na dania bez glutenu, nabiału, mięsa i rafinowanego cukru, powędrują do osób, których odpowiedzi spodobały się jury najbardziej. Są nimi: Pan Andrzej: Mimo iż medycyna idzie do przodu jesteśmy chorzy bardziej niż kiedykolwiek. Choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, nadciśnienie i nowotwory dotykają...

  • Ciasto marchewkowe to hit ostatnich lat. Jest smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia. Jeśli do tej pory go nie próbowałeś, szybko nadrób zaległości. Fot. 123RF/Picsel Niepozorna marchewka kryje w sobie prawdziwy koktajl witamin i składników odżywczych. Poza białkiem, zdrowymi cukrami, pektynami i beta-karotenem, znajdziemy w niej również witaminę B1, B2, B6, C, E i K oraz pierwiastki takie jak wapń, żelazo, miedź i fosfor. Jest to wyjątkowo bogata lista, jednak co oznacza ona w praktyce? W...