• Informacje na temat:

    co sie robi w brytfance

Przepisy na temat: co sie robi w brytfance
  • Przetwory dla każdego

    Już wkrótce zaczną owocować drobne owoce, z których będziemy robić przetwory.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    .... Kawy nie było. Proboszcz zawsze mówił: "Chcecie sobie kawy robić, to na górę, do wikarego idźcie". W jadalni była duża kanapa i on po południu nie kładł się u siebie w sypialni, tylko na tej kanapie(...) wątrobianki do nadzienia. I się piecze. Raczej w otwartej brytfance. Albo w prodiżu - też się bardzo dobrze piecze, ładnie się ubrązowi. Pieczone gołębie faszerowane Gołębie (oskubane, opalone nad...

  • Smakowite danie z mięsem i grzybami

    ...szczyptą soli i pieprzu.  2. Warzywa oczyść, umyj, osusz. Pomidory sparz, usuń skórkę, ew. oczyść z pestek. Kapustę grubo poszatkuj. Cebulę posiekaj. Pozostałe przygotowane warzywa oraz mięso potnij(...).  3. Duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut, często mieszając. Wyjmij gałązki ziół. Dolej resztę bulionu i mocno podgrzej.  Drobiowe knedle 1. Kajzerkę namocz w 1/2 szkl. wody...

  • Powidła śliwkowe

    ...robią się same? Głównie jednak różnica pomiędzy nimi jest taka, że mniejszą ilość śliwek praktyczniej jest usmażyć w garnku, natomiast większą porcję owoców łatwiej będzie zapiekać w brytfance(...) kolejnego dnia powtórzyć smażenie. Robiono tak dlatego, że dawniej powidła przyrządzano na całą zimę dla licznej rodziny w ogromnym garze, a więc płyny odparowywały dłużej. Z 1 kg śliwek uzyskasz około 500

  • Gęsi smalec warto mieć i w kuchni, i w apteczce

    Gęsi tradycyjnie jadano od listopada i wtedy robiono zapasy gęsiego tłuszczu na całą zimę. Dziś możemy kupić gęsi smalec (kosztuje ok. 4 zł/200 g), ale do jedzenia najlepszy będzie ten, który zostanie nam po upieczeniu gęsi (z gęsi o wadze ok. 5 kg wytopi się mniej więcej 3/4 litra smalcu). Trzeba go przechowywać w lodówce, bo w temp. pokojowej robi się płynny. Dlaczego warto go jeść Jest...

Artykuły na temat: co sie robi w brytfance
  • Robimy przetwory

    Już wkrótce zaczną owocować drobne owoce, z których będziemy robić przetwory.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Kurczak po włosku

    Upiecz go tak, to się robi na południu, a zaskoczy cię soczystością i smakiem.

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Zimowa sałatka, skarmelizowane pieczone cebule, orzechy włoskie i dressing barolo

    Rozgrzej piekarnik do 240°C. Ułóż nieobrane cebule ciasno w brytfance i piecz mniej więcej 1 godzinę, aż zmiękną i lekko się przypalą. Po 30 minutach dołóż do brytfanki przekrojoną w poprzek na pół główkę czosnku. Pięć minut przed końcem pieczenia posyp wszystko gałązkami tymianku i orzechami, a potem skrop odrobiną oliwy. Później wyjmij brytfannę z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Przytnij...

  • Jak radzisz sobie z upałami? Podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj fantastyczny zestaw kuchennych noży oraz torbę na zakupy Smaker.pl! Któż nie kocha lata, słodkiego lenistwa i wakacyjnych wojaży? Gorzej jeśli urlop spędzamy w mieście i nie mamy możliwości ucieczki przed upałami, nad wodę czy do lasu... Wtedy pozostają nam inne sposoby na ochłodzenie się. Jakie? Podziel się z nami sprawdzonymi, kulinarnymi pomysłami na ochłodę. Może to być przepis na orzeźwiający napój, lekką sałatkę...

  • To przyspiesza przemianę materii

    ..., którego w dzisiejszym menu typowego Europejczyka brakuje. Wiąże się to z częstszą zapadalnością na różnego typu choroby. Dlaczego? Błonnik jak szczotka Błonnik działa w naszych jelitach jak szczotka(...). Praktyczne rady Robisz zupę, sos?  Zagęść go otrębami owsianymi, które są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Panierujesz mięso?  Wymieszaj bułkę tartą i otręby pszenne. Zmniejszysz tym samym...

  • Znamy ją wszyscy, ale... czy aby na pewno? Reklamy zapewniają o jej cudownych właściwościach, ale specjaliści wiedzą swoje. Żuć, czy nie żuć? - oto jest pytanie. Fot.123RF Mastyks i chicle - czyli co żuli starożytni Już w starożytności ludzie czerpali radość z żucia dla samego żucia. Antyczni Grecy wykorzystywali w tym celu mastyks - żywicę z drzewa gumowego pistacji kleistej. Żywicę tę nazywano ongiś również bardziej poetycko "łzami Chios", od greckiej wyspy Chios, gdzie rosło wiele drzew...

  • Błonnik pokarmowy? Tak, poproszę

    Błonnik pokarmowy to jeden ze składników diety, którego w dzisiejszym typowego Europejczyka brakuje. Wiąże się to z częstszą zapadalnością na różnego typu choroby. Dlaczego? Błonnik działa(...). Rady praktyczne: Robisz zupę, sos? Zagęść go otrębami owsianymi, które są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Panierujesz mięso? Wymieszaj bułkę tartą i otręby pszenne. Zmniejszysz tym...

  • Podobno lepiej jest nie wiedzieć jak robi się politykę i parówki. Tym pierwszym nie będziemy się zajmować, jednak drugie nas zainteresowało. Co kryje się w parówkach i czy w ogóle znajdziemy w nich mięso? Fot. 123RF/Picsel Powinniśmy się obawiać? W końcu ponure legendy głoszą, że parówki robi się z papieru toaletowego i tektury. Na szczęście, możemy je włożyć między bajki - kontrole żywności są obecnie na tyle restrykcyjne, że żaden przedsiębiorczy producent nie mógłby pozwolić sobie na tego...