• Informacje na temat:

    co robicie z resztkami warzyw po soku

Przepisy na temat: co robicie z resztkami warzyw po soku
  • Krakersy "zero waste"

    Świeżo wyciskane soki to doskonały sposób, aby przemycić do naszej diety jeszcze więcej warzyw i owoców. Ale co zrobić z resztkami tzw. pulpą, która zostaje po ich przygotowaniu? Można upiec równie pożywne krakersy.

  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    ...pektyny działają lepiej. Na każde 1/2 kg owoców dodaj 2-3 łyżki soku z cytryny. Możesz też posiekać całą cytrynę (obraną lub ze skórką; jedna na 1 kg owoców). To dobry sposób na przetwory ze słodkich(...) skórkę i oczyść z białego miąższu od wewnątrz (albedo). Pokrój drobno i dodaj do smażącego się dżemu. Skórka z jednej pomarańczy zagęści dżem z 1 kg owoców. Warzywa i owoce bogate w pektyny (ich lista...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ..., ale w całości położony. Pieczeń, kiedyś zające były... Jak ja bym zająca zjadła, ale dziś nie dostaniesz. Zupa z węgorza Z włoszczyzny ugotować bulion. Dodać liść i ziele. Kiedy warzywa będą(...) pieczona Zrobić marynatę: włoszczyznę zagotować z korzeniami, dodać dwie łyżki soku z cytryny lub jedną kwasku cytrynowego, wystudzić. Szynkę zamarynować na dobę, wkładając do lodówki. Brytfannę...

  • Sok, herbatka czy woda?

    ...przecierowy, jest bardziej sycący. Maluch powinien wypijać ok. 150 ml soku dziennie. To prawda, że najzdrowsze są soki z warzyw? Rzeczywiście, niektórym soczkom warzywnym przypisuje się właściwości(...), koktajle na bazie mleka lub kefiru, owoce (np. arbuzy, brzoskwinie) i warzywa (np. ogórki). Objawem diety zbyt ubogiej w płyny mogą być także częste zaparcia. Czy czarna herbata jest dobra dla roczniaka...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...powstawała feta, używano kwiatów ostu lub soku z ugniecionych konarów drzewa figowego. Masę serową z ukiszonego mleka, trzymano w zeszytych skórach zwierzęcych, aby ser dojrzał. Obecnie używa się do tego celu(...) otworki. W kuchni greckiej bardzo często wykorzystuje się ją do zapiekania potraw oraz do różnego rodzaju farszów, np. warzywnych czy mięsnych oraz do sałatek. Latem często jada się ją z arbuzem lub...

Artykuły na temat: co robicie z resztkami warzyw po soku
  • Domowe kuracje na problemy z cerą

    Nasza skóra lubi naturalne kosmetyki. A owoce, warzywa czy miód świetnie sobie radzą z wieloma niedoskonałościami cery. Oto przepisy, które warto wypróbować właśnie teraz!

  • Wszyscy wiemy, jak wiele wartościowych składników zawierają warzywa i owoce. Ich spożycie dostarcza organizmowi energii oraz cennych substancji odżywczych. Niektóre owoce i warzywa warto spożywać w konkretnych schorzeniach, innych należy się wystrzegać. Trzeba umiejętnie je połączyć, żeby stworzyć smaczny napój, ułatwiający osiągnięcie zdrowotnego efektu. Ważne też, żeby owoce i warzywa były świeże, dlatego najlepiej sporządzać koktajle samodzielnie w domu i pić zaraz po przygotowaniu. Wielu...

  • Przykry zapach z ust - jak sobie z nim radzić?

    ...ciężkostrawne, pikantne oraz wędzone ryby. Pomagają produkty z witaminą C, bo hamuje ona rozwój bakterii i pobudza wydzielanie śliny.  Chrupiące warzywa i owoce usuwają resztki jedzenia z przestrzeni między(...) cynamonu, soku z dwóch cytryn i łyżki miodu. Wypłukać miksturą usta, a potem ją połknąć, bo służy ogólnemu zdrowiu. Hindusi myją zęby olejem kokosowym. Ma on właściwości antybakteryjne...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Pomidory pełne zdrowia

    Świeże warzywa, sok, keczup, przecier czy suszone - pomidory i ich przetwory to samo zdrowie. Odchudzają, obniżają ciśnienie, a nawet zwalczają raka. Sezon w pełni. Pomidory właśnie teraz są(...) wartości odżywczych pomidorowe przetwory dorównują (a nawet przewyższają!) surowe warzywa. Zawarte w pomidorowym miąższu składniki pokarmowe są uwalniane w trakcie ucierania i gotowania. Mogą po nie...

  • Pestki, skórki i ogryzki – zwykle lądują w koszu i niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że możemy je ponownie wykorzystać. Oto kilka porad, dzięki którym kuchenny recykling doprowadzicie do perfekcji. Gdy gotujemy potrawy z warzyw i owoców, trudno uniknąć wytworzenia sporej ilości resztek, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Jeśli nie lubicie marnować jedzenia i pieniędzy (w końcu za pestki i skórki też zapłaciliście w sklepie), skorzystajcie z naszych porad. Dzięki nim, będziecie mieć...

  • Jak zaoszczędzić czas i pieniądze, gdy jesteś na diecie?

    .... Sięgajmy po owoce i warzywa, na które w tym momencie jest sezon. Monitorujmy ceny w sklepach i dostosowujmy nasz plan posiłków do tego, co w danej chwili jest łatwo dostępne. Jeśli w zimie zdarza nam się(...) tylko własna wyobraźnia. Podczas gdy  na sklepowych półkach można znaleźć podobne mieszanki produkowane przez różne firmy, w domowym zaciszu mieszać możemy soki wyciśnięte z dowolnych owoców i warzyw...

  • Czy wiedzieliście o tym, że sok ziemniaczany może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm? Zobacz, dlaczego warto bliżej zainteresować się tym produktem. Fot. 123RF/PicselCo wiemy o soku z ziemniaka? W zasadzie niewiele, a szkoda! Zawiera on dwa razy tyle potasu co banan oraz jest świetnym źródłem witaminy C. Jego działanie i bezpieczeństwo stosowania zaczęto badać niedawno, bo na przełomie XX i XXI wieku. Co zyskujemy pijąc sok z ziemniaków? Sok z ziemniaka to produkt uboczny produkcji skrobi...

  • Gotuję, nie marnuję!

    ..., warzywne chipsy... Rada: Raz na 2-3 tygodnie rób przegląd produktów i te, których termin przydatności do spożycia się kończy, zbierz razem i zjedzcie je najpierw. Dobrze przechowuj, by się nie psuło Warzywa: w lodówce, bez folii trzymaj sałatę, szpinak, seler naciowy, koperek, natkę; w cieniu, w koszyku lub woreczku, w temperaturze pokojowej - pomidory, ogórki, ziemniaki, marchewkę. Owoce...

  • Daj się ponieść wyobraźni. Zaproponuj nam wyjątkowe danie z wykorzystaniem poniższych produktów, a być może to właśnie do ciebie trafi najnowsza książka Sarah Britton: "My New Roots". Jesień to sezon, kiedy na naszych stołach goszczą najsmaczniejsze warzywa. Czasem tylko one wystarczą, aby przygotować wyjątkowe danie. Jeśli chcecie wygrać najnowszą książkę Sarah Britton "My New Roots", podzielcie się z nami przepisem na danie, które zawiera w sobie paprykę, cukinię, kukurydzę i grzyby....