• Informacje na temat:

    co podać do pieczonego udka

Przepisy na temat: co podać do pieczonego udka
  • Pieczone gęsie udka

    Sposób przygotowania 1. Udka natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Włóż na noc do lodówki.  2. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Udka obsmaż na patelni z każdej strony (nie trzeba dodawać tłuszczu – wytopi się z udek). Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Na patelnię po udkach wlej szkl. wody, zagotuj i zdejmij. Po 15 min wyjmij mięso z piekarnika, podlej płynem z patelni...

  • Drobiowe udka w wonnych ziołach

    Tymiankowe udka zapiekane w warzywach Sposób przygotowania: 1. Mięso opłucz, wytrzyj. Włóż do miseczki. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki, posiekaj je, wymieszaj oliwą, sokiem  cytrynowym i winem. Polej tym udka. Miseczkę przykryj folią. Włóż do lodówki. Mięso marynuj 2 godziny. 2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki. Gotuj...

  • Soczyste udka z kurczaka

    Na obiad w sam raz!

  • Brokuły z udkami kurczaka

    Składniki: 4 udka kurczaka 30 dag brokułu mała puszka groszku konserwowego duży por 40 dag małych młodych ziemniaków 2 łyżki masła sól pieprz słodka papryka suszona bazylia olej kilka gałązek świeżej bazylii Przygotowanie: 1 Ziemniaki wyszoruj szczoteczką lub plastikowym druciakiem. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Udka umyj, osusz, ułóż na ziemniakach. Oprósz...

  • Kurpiowskie udka z indyka

    Składniki na 4 porcje: - 4 udka z indyka, sól, pieprz, łyżka oleju, łyżka masła Sos: 2 szklanki bulionu, - po łyżce mąki i masła, - 10 dag wędzonego boczku, - 2 cebule, - szczypta tymianku, po łyżeczce posiekanej natki i estragonu, - 10 dag pieczarek, - kieliszek białego wina, - łyżka koncentratu pomidorowego, - 2 łyżki marynowanych cebulek, - 2 pędy selera naciowego Przygotowanie: Udka...

  • Kurczak na letni obiad

    Tajskie przyprawy, świeże zioła i śródziemnomorskie warzywa, a do tego piersi, pałki lub udka i... pyszne wakacyjne danie gotowe!

  • Musztardowa uczta

    Sposób przygotowania 1. Kawałki kurczaka umyj i osusz. Udka przekrój na dwie części. Majonez wymieszaj z musztardami, papryką, chili, przyprawą do kurczaka i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kurczaka posmaruj z każdej strony marynatą i odstaw w zimne miejsce na 2 godziny lub najlepiej na całą noc.  2. Cytrynę pokrój na ósemki. Mięso skrop sokiem z jednej...

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...z porami i sosem z patelni, np. z ziemniakami lub chlebem. Kurze udka w miodzie Składniki: - 8 udek z kurczaka (samych pałek) - 4 łyżki wielokwiatowego, płynnego miodu - 2 łyżki musztardy(...) gotowej przyprawy do kurczaka). - Udka umyj, osusz, lekko osól, po czym wrzuć je do miski, obtocz dokładnie w marynacie, przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na co najmniej 2 godziny (albo nawet na całą...

  • Domowe burgery z soczystym kurczakiem

    Sposób przygotowania 1. Piekarnik nagrzewamy do 130 st. C. 2. Sos: do rondelka wlewamy składniki na sos, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut mieszając. Odstawiamy. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy cebulą. Na wierzch wykładamy piersi i udka z kurczaka. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową...

Artykuły na temat: co podać do pieczonego udka
  • Udka faszerowane

    Dania z drobiu często goszczą na naszych stołach.

  • Pieczony kurczak z harissą

    Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Usuń gniazda nasienne z papryk, a miąższ porwij na spore kawałki. Obierz cebule, pokrój na ćwiartki i podziel na płatki. Włóż paprykę i cebulę do brytfanny o wymiarach 30 x 40 cm. Dużym ostrym nożem ostrożnie rozkrój kurczaka od spodu, tak żeby dało się go rozpłaszczyć, a później ponacinaj udka. Włóż kurczaka do brytfanny, dopraw harissą i odrobiną...

  • Gala Mistrzów Sportu: Co podano do jedzenia?

    W sobotni wieczór w Teatrze Polskim w Warszawie odbyła się Gala Mistrzów Sportu. Decyzją czytelników Przeglądu Sportowego" i telewidzów TVP główna nagroda trafiła do podwójnej mistrzyni olimpijskiej i rekordzistki świata w rzucie młotem Anity Włodarczyk.

  • Kanapka z pieczoną kaczką. Przepis Grzegorza Łapanowskiego

    Przygotowanie: Udka natrzyj solą z połową pęczka majeranku, pieprzem i czosnkiem. Przełóż mięso do metalowej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na 5 godz. Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, następnie dokładnie osusz i obsmaż z każdej strony na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przełóż udka wraz z tłuszczem do głębokiej blaszki, dodaj masło...

  • Mięsa w aromatycznym sosie

    Udka kaczki w bakaliowym sosie 1. Suszone wiśnie, morele  i śliwki zalej wrzątkiem.  Po kwadransie odcedź. 2. Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć do niego obrany i przepołowiony czosnek. Na udkach połóż po jednej gałązce rozmarynu. Przykryj i piecz przez  70 minut w 180 stopniach C. 3. Umyj i przekrój na pół...

  • Kurczak zapiekany z ryżem

    Danie nie wymaga wielkich wysiłków: wystarczy je wstawić do piekarnika i robi się samo. Najprościej podać je w formie, w której się piekło, więc wybierz ładną!

  • O, kurczę!

    ...z oliwek. Połóż na ruszcie, piecz 4-5 minut. Usuń z brytfanny cytrusy, usuń łupinki z upieczonego czosnku, rozgnieć widelcem, wymieszaj z sosem do pieczenia. Dodaj ocet, musztardę, dopraw do smaku. Skrop sosem sałatkę i dymkę, dopraw, wymieszaj. Podawaj kurczaka polanego sosem, a sałatkę w osobnych miskach. Grillowane udka z ryżem i zielonym groszkiem (dla 6-8 osób) Poziom trudności...

  • Paczuszki z kurczaka z surówką z kalarepy

    ...- idealnej na niedzielny lunch, przy przygotowaniu którego nie mamy ochoty się przemęczać. Udka kurczaka można nafaszerować wcześniej i przykryte trzymać w lodówce nawet dwie doby. 4 porcje. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia: 45 minut Składniki: - 4 duże udka kurczaka, bez kości, natarte solą i świeżo zmielonym pieprzem - 3 szalotki, obrane - 1 małe jabłko, posiekane w 2-milimetrową...

  • Lekkim krokiem w Nowy Rok

    ...dużych posiłków, zjedz pięć niewielkich porcji. Dzięki temu przyspieszysz przemianę materii. Między głównymi posiłkami zaplanuj zdrowe przekąski, np. jabłka. Udka z porami Składniki: 4 większe pory, 4 udka kurczaka, olej, sól, pieprz, słodka mielona papryka, suszony majeranek, kminek. Przygotowanie: Udka natrzyj solą. Oprósz pieprzem, majerankiem, kminkiem i obficie papryką. Na patelni...

  • Z wiśniowego sadu

    ...: 2 kacze piersi i dwa udka, 4 łyżki oleju, mielony cynamon, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżka przyprawy do drobiu, cukier, sól, 150 g boczku, 1 szalotka, 250 g wiśni, 200 ml czerwonego wina, 1 kostka rosołowa l 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 cytryna. Przygotowanie: Kacze piersi i udka umyj, osusz i natnij ostrym nożem. W misce wymieszaj 2 łyżki oleju, cynamon, ziele angielskie, przyprawę do...