• Informacje na temat:

    co pieczecie na boże narodzenie

Przepisy na temat: co pieczecie na boże narodzenie
  • Wigilia i Boże Narodzenie dla dzieci

    Często zdarza nam się wspominać dzieciństwo – a te najwyraźniejsze wspomnienia często dotyczą świąt Bożego Narodzenia. Charakterystyczny zapach pomarańczy, niezapomniany smak barszczu z uszkami, wujek przebrany za Mikołaja… Nic więc dziwnego, że wszyscy chcielibyśmy, by i nasze dzieci mogły za kilkadziesiąt lat wracać pamięcią do takich wspomnień. Aby jednak święta z dziećmi przebiegły zdrowo...

  • Wypróbowany przepis na "Pieczona kaczka na Boże Narodzenie"

  • Kurczak korzenny na Boże Narodzenie z mandarynkami

    Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, również ze względu na kulinarne tradycje. Niepowtarzalne smaki, na które czekamy przez cały rok i kuszące aromaty wypełniające dom, wprowadzają w świąteczny nastrój. O tradycję warto i należy dbać, jednak Święta dają również możliwość, by wykorzystać drzemiące w nas pokłady kulinarnej fantazji i kreatywności. Klasyczne dania można...

  • Wigilia bez makowego rarytasu nie może się obejść, w zależności od tradycji jest to kutia, makówka albo coś innego pysznego. W moim domu mieszają się tradycje, ale to właśnie makówka skradła serca wszystkich, bo jest tak pyszna, że nie wyobrażam sobie świąt bez tej smakowitości. Serdecznie polecam :-)

  • Święta pełne dobrego smaku

    Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez wyjątkowych smaków i aromatów. Smakowite, tradycyjne dania są nieodłącznym elementem rodzinnych, uroczystych spotkań. Te potrawy zachwycą gości znakomitym smakiem i efektowną prezentacją.

  • Dodane do zestawu świątecznego głównie z powodu kontrastowego koloru oraz smaku leciutko przełamanego goryczką kawy i kakao. Żeby nie było nudno. Wyśmienite ciasteczka na Boże Narodzenie, również nie wymagające wałkowania. Proporcja na około 50 sztuk.

  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    Przygotowania do świąt wchodzą w kluczową fazę, w niemal każdej kuchni powstają właśnie potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie. Mnożą się też kulinarne błędy, które popełniamy z powodu pośpiechu bądź dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że należy robić inaczej. Wykaz najpowszechniejszych błędów w kuchni przygotowali znawcy kulinariów z francuskiego magazynu "Elle".

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Melomakarona

    Te cypryjskie ciasteczka piecze się głównie na Boże Narodzenie. Jednak, nawet w powszedni dzień, schrupane w towarzystwie kawy czy gorącej herbaty, smakują wyśmienicie!

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

Artykuły na temat: co pieczecie na boże narodzenie
  • Wegańska wigilia i Boże Narodzenie

    Zapamiętana z dzieciństwa magia świąt Bożego Narodzenia sprawia, że nawet jako dorośli czekamy na nie niecierpliwie przez cały rok. Świąteczne zapachy i smaki są dla nas prezentem samym w sobie – bez względu na to, jakimi zasadami kierujemy się na co dzień. Nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego i nie wiesz, jak zorganizować wegańskie święta? A może masz w tym już nieco doświadczenia, ale...

  • Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to, co...

  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    Celiakia (uwarunkowana genetycznie nietolerancja glutenu) oraz uczulenie na gluten to w naszych czasach coraz bardziej powszechne choroby, na które nie odkryto do tej pory żadnych leków. Utrudniają życie i zmuszają do zwracania bacznej uwagi na niemal każdy składnik posiłku. Nie inaczej jest w święta Bożego Narodzenia – na świątecznym stole pojawia się bowiem wiele potraw potencjalnie...

  • Boże Narodzenie to magiczny czas, kiedy w wyjątkowy sposób dbamy o dobrą atmosferę w naszych domach. Wkładamy mnóstwo wysiłku, aby każda potrawa była idealna i prawdziwie świąteczna. Okazuje się, że o tej porze roku niektórych przypraw nie używamy jedynie ze względu na walory smakowe. „Szczęścia, pomyślności, a przede wszystkim zdrowia" - takie życzenia nie raz powtarzamy sobie w czasie świąt. Dbając o najbliższe nam osoby, z uwagą przygotowujemy każdy szczegół wigilijnej wieczerzy....

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Czas Bożego Narodzenia to czas magicznej atmosfery, prezentów, spotkań z najbliższymi i... suto zastawionego stołu. Większość z nas w Święta je dużo więcej niż zwykle, borykając się jednocześnie z problemami żołądkowymi lub wyrzutami sumienia. Jak tego uniknąć? Sprawmy, by świąteczne menu było lżejsze, ale bez uszczerbku dla jego wyjątkowego charakteru.

  • Na świątecznych stołach niepodzielnie króluje sałatka jarzynowa oraz tradycyjne śledzie. Jeśli jednak chcielibyście czymś zaskoczyć swoich gości, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W wielu domach wigilijne menu każdego roku wygląda identycznie. Kolację rozpoczyna barszcz lub zupa grzybowa, które następnie ustępują miejsca śledziom, karpiom i pierogom. Obowiązkowo pojawiają się również różnego rodzaju sałatki. Najczęściej serwuje się jarzynową lub...

  • Jak smakuje i pachnie Boże Narodzenie?

    ...zdrowia dziecka teraz i w przyszłości. Jaki smak ma mleko mamy w Święta Bożego Narodzenia? Niemowlę może w nim poczuć te potrawy, których spróbuje mama. Warto więc, by kobieta karmiąca...

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...

  • Boże Narodzenie po góralsku

    Można narzekać, że drogo, tłoczno i korki. Ale jeśli marzą nam się święta w górskiej scenerii i góralskiej atmosferze, Zakopane, Karpacz i Wisła to miejsca stworzone do niepowtarzalnego zimowego wypoczynku.

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

Wideo na temat: co pieczecie na boże narodzenie
  • Joanna Jędrzejczyk o rodzinnych świętach w Olsztynie

    Joanna Jędrzejczyk, mimo że w tym roku ponad siedem miesięcy spędziła w USA, to Boże Narodzenie zamierza świętować w rodzinnym Olsztynie. - Udało mi się w tym roku wszystko zaplanować. Kupiłam prezenty, jestem już do świąt prawie gotowa. Zostały ostatnie porządki. Wczoraj piekłam pierniki z siostrami - zdradziła Agnieszce Jastrzębskiej.

  • Nie spędza świąt w rodzinnym domu!

    Rodzinnie czy poza domem - jak gwiazdy spędzają święta? Znane aktorki zdradziły nam, jak świętują Boże Narodzenie. Czy planują wszystko z odpowiednim wyprzedzeniem? - Jest zawsze bardzo rodzinnie, zakupy robi się już tydzień wcześniej. Piekę różne ciasta i serniki - wyznała Magdalena Lamparska. Co w okresie gorączki przedświątecznej sprawia największy kłopot Katarzynie Bujakiewicz? Czego

  • Jak wybrać najlepszą rybę na targu?

    Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Wszystko to wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska, dietetyk. Dlaczego warto go jeść? W kuchni programu kucharz Andrzej Polan przygotował dania z karpiem w roli głównej. W menu znalazły się: pasztet z karpia, karp pieczony z grzybami