• Informacje na temat:

    co najpierw smażymy mieso czy warzywa

Przepisy na temat: co najpierw smażymy mieso czy warzywa
  • Dynia: Na słodko czy na ostro?

    Polacy pokochali dynię! Nic dziwnego: jej nieoczywisty smak sprawia, że można ją wykorzystać zarówno do potraw wytrawnych, jak i bardzo słodkich. A teraz możemy kupić ją za grosze!

  • Grzyby - smak jesieni

    ...składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.(...)Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia...

  • Dżem z... obierek ziemniaków

    ...dziwnego, ziemniak to warzywo, które rośnie w ziemi, więc kojarzy się z czymś brudnym. Dlatego ziemniaki najpierw należy dokładnie umyć. - Z drugiej strony, jemy ziemniaki w mundurkach i nie mamy(...), a dziś pewnie on śmiałby się ze mnie - żartuje szef kuchni. Barman nie zdradził swojego przepisu, sugerując Karewiczowi, że robi się go tak, jak każdy inny dżem, czyli gotując produkt w cukrze. I tak...

  • Soczyste kotleciki

    W chrupiącej panierce czy ze złocistą przypieczką? A może delikatny duszony? Tradycyjny mięsny czy z... bakłażana? Wybieraj śmiało, bo nasze przepisy są proste, a w chłodny dzień – nie ma jak kotlet!

  • Ziemniaczane smakołyki

    Potocznie ziemniaki są uważane za "zapychacz", czyli sycący, ale mało wartościowy składnik zupy czy drugiego dania. Jednak tak naprawdę to cenne warzywo.

  • Gotowanie bez wpadek

    Nie jesteś pewna, czy warzywa lepiej przyrządzać w dużej, czy w małej ilości wody i dlaczego powinno się rozmrażać produkty w lodówce? Rozwiewamy tajemnice zdrowej kuchni dla dzieci.

  • Cztery pomysły na cielęcinę

    .... Przygotować panierkę. Na jednym talerzyku wymieszać jajka z mlekiem. Na drugi talerzyk przesiać mąkę a na trzecim przygotować tartą bułkę. Sznycle najpierw obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w jajkach(...) do potraw - w proszku, bazylia (suszona lub świeża), 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki wina białego, ewenutalnie pieprz mielony do smaku, tłuszcz do formy, zielenina warzywa do dekoracji...

  • Zupy dobre na wszystko

    Smaczne, zdrowe, kolorowe. Ale to nie koniec ich zalet. Dlaczego jeszcze warto skusić się na szczawiową czy jarzynową? Oto powody.

  • Serowa uczta dla zmarzlucha

    ...będzie za gęsta, dodaj odrobinę wina. Przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełóż naczynie na podgrzewacz. Podawaj z pieczywem i warzywami.  Tarta serowa Sposób(...)Smażone pierożki Sposób przygotowania 1. Z mąki, soli, masła, jajek i gorącej wody zagnieć ciasto, najpierw w misce, potem na blacie (około 15 minut). Przełóż je do miski, przykryj i włóż do...

  • Kurczak cacciatore

    C. Patelnię z kurczakiem wstaw do gorącego piekarnika (dotyczy patelni żeliwnej lub stalowej, w innym wypadku przełóż najpierw zawartość patelni do żaroodpornego naczynia). Piecz jeszcze ok. 30-40 minut, aż(...)Sposób przygotowania Cebulę i ząbki czosnku obierz, pokrój w piórka. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Kawałki kurczaka natrzyj solą, po czym na rozgrzanym tłuszczu obsmaż na...

Artykuły na temat: co najpierw smażymy mieso czy warzywa
  • Smażone tajskie warzywa (Pad Ruam Mitr)

    Sama uwielbiam tajszczyznę, przede wszystkim dlatego, że warzywa z woka nie sa rozgotowane na śmierć, tylko są chrupiące i sprężyste, a przez to po prostu rewelacyjnie smakują :-). Przepis na dzisiaj(...). Jak robimy? Krok 1: Na patelnię/ do woka wlewamy olej, wrzucamy najpierw pokrojony czosnek, chilli, mięso i chwilę razem smażymy. Musimy jednak pamiętać o tym, aby czosnek się nam nie przypalił, bo...

  • Jesienny obiad - perliczka z warzywami

    ...sama jak cena kurczaka u nas czyli okolo 8 euro za kilogram. Perliczka w jesiennych warzywach 4 osoby 2 h przygotowania i pieczenia Skladniki 1 perliczka okolo 1,3 kg sol, pieprz lyzeczka przypraw 4 épices czyli polowa cynamonu i reszta to szczypty: imbiru, galki muszkatulowej i mielonych gozdzikow 2 lyzki miodu 2 lyzki oliwy Tym wszystkim nacieramy mieso. Wkladamy je do...

  • Nie wszystko dobre, co bardzo gorące

    Jesteśmy przyzwyczajeni do ciepłych posiłków. W końcu obiad większości z nas kojarzy się z potrawami gotowanymi, grillowanymi czy smażonymi. Niektórzy śniadanie też jedzą "na ciepło". Często (zwykle jeśli chodzi o mięso czy ryby) obróbka cieplna jest rzeczywiście korzystna dla ich smaku. Jednak we wszystkim warto zachować umiar, mając na uwadze powiedzenie: co za dużo, to nie zdrowo.

  • Jak nie przegapić raka jelita grubego

    ...nowotwór jelita grubego to osoby, które skończyły 50 lat. Zaniepokoić nas powinno pojawianie się krwi w stolcu lub śluzu przy wypróżnianiu. Większość krwawień nie jest skutkiem nowotworu, lecz uchyłków(...). Niekiedy objawy wskazują na to, którą stronę jelita grubego zaatakował nowotwór. Jeśli rozwija się po lewej stronie, dokuczają nam wzdęcia czy bóle o charakterze kolki jelitowej. W stolcu występuje...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Emulsje są efektywnym narzędziem służącym do wzbogacania prostych smaków, co możemy uczynić na przykład poprzez dodanie dwóch łyżek masła do smażonego na patelni makaronu, łyżki majonezu do suchej i kruszącej się sałatki z jajek lub kremowego winegretu do pokrojonych w plasterki ogórków i pomidorów w celu uzyskania prostej i smacznej letniej sałatki - pisze Samin Nosrat w swojej książce "Salt...

  • Coś pysznego z indyka

    To delikatne, białe mięso nadaje się nie tylko na zwykłe kotlety czy pieczeń!

  • Nasyć się latem

    Zainspirowani smakami poznanymi podczas dalekich podróży. Zachwyceni obfitością warzyw na straganach ułożyliśmy menu na schyłek lata. Jarzyny łączyliśmy z rybami, mięsem i egzotycznymi przyprawami. Pamiętając, żeby wszystkie dania były łatwe i szybkie do zrobienia.

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ..., grillować, dusić, panierować czy faszerować. Smażony lub grillowany może być bazą wielu dań. Najpierw musimy go odpowiednio przygotować, aby nie był gorzki i nie wchłonął zbyt dużo tłuszczu(...)Niektórzy nie przepadają zanim, bo bakłażan nie jest aromatyczny, bywa mdły, nijaki w smaku. Dlatego zawsze trzeba go dobrze przyprawić, np. kurkumą, kminkiem, pieprzem, curry. Najlepiej łączyć go...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    W internecie czy w prasie wciąż pojawiają się nowe ostrzeżenia dotyczące szkodliwych substancji w jedzeniu. Gdyby wierzyć w nie wszystkie, musielibyśmy chyba w ogóle przestać jeść. A co nam szkodzi(...) wywołać kłopoty zdrowotne. I problem ten nie dotyczy tylko tych, którzy glutenu nie tolerują, bo są chorzy na celiakię. - Wiele osób reaguje na gluten np.: wzdęciami, zaparciami, przybieraniem na wadze...

  • Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach

    Ryba w całości lub w filetach powinna mieć twarde łuski, świeży zapach, błyszczącą skórkę powleczoną przezroczystym śluzem, a mięso musi być gładkie i błyszczące. Ważna kolejność Rybę przygotowuję zgodnie z zasadą: najpierw oczyszczam ją pod bieżącą wodą, potem osuszam, skrapiam sokiem z cytryny, czyli zakwaszam, i zostawiam na 30 minut. Na koniec solę. Duszona Rybę duszę bez tłuszczu...