• Informacje na temat:

    co mozna zrobić ze skrzydelek

Przepisy na temat: co mozna zrobić ze skrzydelek
  • Skrzydełka w cieście - Andzia

    Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka (ilość dowolna) przekroić na pół (w chrząstkach), najmniejszą część odrzucić. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 40 min. Ugotowane skrzydełka odcedzamy, na wywarze można zrobić zupę. Ciasto przygotowujemy tak jak na naleśniki (jajko, mąka, mleko, łyżeczka proszku do pieczenia) tylko gęstsze i doprawiamy na ostro papryką, pieprzem, można dodać...

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    Popisowe dania kuchni śląskiej to nie tylko przysmaki na każdą okazję, ale i kulinarne wizytówki regionu. W większości są bardzo treściwe - bo jak wiadomo, gdy pan domu wracał z kopalni, musiał dobrze zjeść.

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.

Artykuły na temat: co mozna zrobić ze skrzydelek
  • Skrzydełka po chińsku

    Sos słodko-kwaśny można zrobić samemu z sosu sojowego, octu, ketchupu, ananasa, dymki, marchewki i mąki ziemniaczanej.

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • Paulo Coelho: Intuicji można się nauczyć

    ...świeżych kwiatów. Kryształowe kieliszki wypełni zaraz spieniony szampan, a zęby zatopimy w przepysznym cieście z rabarbarem. Państwo Coelho wiedzą co zrobić, aby goście w ich domu poczuli się(...) posługiwania się językiem - musisz się go nauczyć. Ale możesz to zrobić tylko wtedy, gdy dasz sobie przyzwolenie na popełnianie błędów. Inaczej nigdy nie zaczniesz się nim posługiwać. To samo dotyczy języka...

  • Mięso drobiowe znamy i cenimy wszyscy: za smak, zapach i niezwykłe wartości odżywcze. Odkąd około 3 tys. lat przed naszą erą w obejściach ludzkich siedzib pojawiły się pierwsze udomowione kurczaki, popularność tego gatunku mięsa wciąż wzrasta i wzrasta. Nie ma chyba miejsca na Ziemi, gdzie nie trafia na stół kurczak, indyk czy kaczka. Ale czy o drobiu wiemy rzeczywiście wszystko? Fot. 123RF/Picsel Mięso "fitness"? Coraz częściej można spotkać się z określeniem tego rodzaju mięsa jako...

  • Mądrość kur, czyli osobowość na talerzu

    Kury mają imponującą pamięć, a świnie są mądrzejsze od psów. Mimo to, większość ludzi wciąż postrzega te zwierzęta jedynie jako serwowane na obiad czy kolację dania. Czy słusznie? Barbara J. King w swojej książce "Osobowość na talerzu" przytacza wyniki badań naukowych i udowadnia, że wszystkie zwierzęta posiadają emocje, inteligencję i osobowość. Poniżej fragment książki dotyczący mądrości kur - zwierząt, które większości ludzi kojarzą się głownie ze smacznymi "skrzydełkami". Niesłusznie!

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Wyrównałam usta botoksem

    .... Muszę wtedy zrobić botoks, potem wypełnianie kwasem hialuronowym, ale i tak nie ma gwarancji, czy je wygładzę. Uwielbiam botoks. Pierwszy zrobiłam sobie w wieku 28 lat. Nie za wcześnie? - Za(...) powiększania ust kwasem hialuronowym? - Najpierw sprawdzam, czy nie mają asymetrii. Jeśli nie, mogę zrobić kwas hialuronowy. Jeżeli mają, opowiadam swoją historię. Moje doświadczenie przydało się...

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • Trening na "motylki"

    Czyli na tricepsy, mięśnie tylnej części ramion, które szybciej niż inne tracą jędrność. Można łatwo poprawić ich kondycję ćwicząc w domu.

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...