• Informacje na temat:

    co mozna zrobić z awokado

Przepisy na temat: co mozna zrobić z awokado
  • Życiodajne awokado

    Choć jest najbardziej kalorycznym owocem, ma zdolność obniżania poziomu tak zwanego złego cholesterolu. Ponadto zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Sięgajmy po awokado jak najczęściej.

  • Egzotyczny owoc: Awokado

    Trudno określić jego smak - jest podobny do świeżo wyłuskanego laskowego orzecha, a konsystencja jest jednocześnie kremowa i sprężysta. Awokado najtańsze jest latem, zielone odmiany Fuerte kosztuje 2-3 zł za sztukę, brązowe odmiany Hass - ok. 4 zł. Jak kupować i przechowywać Awokado odmiany Fuerte powinno mieć gładką ciemnozieloną skórkę bez przebarwień, która ugina się, ale natychmiast...

  • Unikaj sklepowego. Zrób własny

    ...o różnego rodzaju dipach, które urozmaicą smak kanapek równie dobrze jak majonez - np. tzatziki czy dip z awokado.  A jeśli decydujemy się na majonez, to najlepiej postawić na ten domowej roboty...

  • Jak zrobić guacamole?

    Guacamole, pyszną przekąskę z awokado, każdy może sam przyrządzić w domu. Kasia Meller, autorka książki " W kuchni Mamy i córki" podaje sprawdzony przepis.

  • Zamiast kanapek, zrób do szkoły trzykolorową tortillę

    ...tortille z kurczakiem: 2 awokado, 2-3 liście sałaty lodowej, 200 g gotowanej piersi z kurczaka, 2 łyżki majonezu, pół żółtej cytryny, sól i pieprz. Do tortilli z szynką: 3 plasterki szynki gotowanej(...). Kroimy mięso w małe kostki. Awokado obieramy, kroimy w kostkę, kropimy cytryną. Myjemy sałatę, usuwamy twardy głąb. Tortillę smarujemy majonezem, przykrywamy sałatą i pokrojonym w kostkę kurczakiem, na...

  • Broccamole - danie z brokułów, które może stać się popularniejsze niż guacamole

    Awokado stało się prawdziwym przebojem kulinarnym, cenionym ze względu na smak i właściwości prozdrowotne. Problemem jest jednak to, że uprawa tych owoców ma fatalny wpływ na środowisko. Pora więc zastąpić awokado brokułem, a zamiast guacamole przyrządzić broccamole.

  • Witaminowa bomba, czyli pomidor niejedno ma imię

    Nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie smaczne. Pomidory, bo o nich mowa, można jeść na surowo - wystarczy skropić je oliwą, podać z mozzarellą albo dodać do sałatki. W postaci sosu, znajdziemy je np. na pizzy. Można tez zrobić gazpacho, jak proponuje Eliza Mórawska.

  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Sekret klasycznego amerykańskiego hamburgera to...

    ...drugą połową bułki - wyjaśnia Chris. W Stanach często do hamburgera dokłada się awokado i usmażony boczek. Jeśli zdecydujemy się na cheesburgera, to istotny jest rodzaj sera (szwajcarski lub gouda...

  • Niedocenione, domowe pasty na kanapki

    Pasta z awokado Awokado zawiera dużo karotenu, białka, potasu, magnezu, kwasów tłuszczowych, a także witaminy B 9, B 6, K, E, C. To prawda jest kaloryczne, ale za to jakie zdrowe. Aby przygotować pyszną pastę z awokado, należy owoc obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść widelcem. Następnie dodać sól, pieprz, kilka kropel cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, opcjonalnie można dodać pomidora pokrojonego...

Artykuły na temat: co mozna zrobić z awokado
  • Życiodajne awokado

    Można podać je dziecku, które skończyło dziesiąty miesiąc życia. Witaminy, w które obfituje awokado - A, C, E - pełnią rolę przeciwutleniaczy.

  • Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Fot. 123RF/Picsel Chociaż awokado jest najtłustszym owocem świata, warto wiedzieć, że zawarte w nim kalorie nie są puste. Zawiera ono w sobie zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają skórę i pomagają poradzić sobie ze...

  • ​Nie wyrzucaj pestki z awokado. Może ci się przydać

    Miąższ awokado jest smaczny i ma mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Ale pestka tego owocu wydaje się być bezużyteczna, dlatego ląduje w koszu. Wyrzucanie jej to jednak błąd, bo można ją wykorzystać na kilka sposobów - zrobić z niej kosmetyki lub pyszny i zdrowy dodatek do potraw.

  • Czy wiesz skąd pochodzi awokado, jak bardzo jest zdrowe i co z niego zrobić? Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc...

  • Najzdrowszy owoc - awokado

    Zastanawiasz się, dlaczego awokado, choć tłuste i kaloryczne zyskuje coraz więcej miłośników? Może dlatego, że dużo mówi się o jego korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Poleci je każdy lekarz i dietetyk. Co w nim takiego wyjątkowego?

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich lat. W jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczny posiłek? Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc,...

  • Jajka w awokado

    Awokado opłucz starannie pod bieżącą wodą, przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż trochę miąższu.W żaroodpornym naczyniu zrób podpórki ze zwiniętej folii aluminiowej. Ułóż na nich połówki awokado tak, żeby wierzch był jak najbardziej płasko.  Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, obsyp nimi połówki awokado i wbij po jednym jajku (aby białko się nie wylewało można wbić samo żółtko i tylko trochę białka...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Jajka, marchew i awokado lekarstwem na postępujące łysienie

    Z wiekiem nie tylko wielu mężczyzn, lecz także kobiety stoją w obliczu niemiłej perspektywy mocnego nieraz przerzedzenia włosów. Są jednak produkty żywnościowe jak jajka, marchew i awokado mogące zdaniem znawców przedmiotu w niektórych przypadkach zahamować ten proces.

  • Tofu coraz częściej pojawia się w polskich sklepach oraz na naszych talerzach. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie, jednak jego nieprzeciętny wpływ na zdrowie sprawia, że może być istotnym elementem diety także dla mięsożerców. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uważa, iż jedynie mięso może dostarczyć nam protein niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Nic bardziej mylnego. Istnieje szereg produktów pochodzenia roślinnego, które również doskonale sprawdzą się w tej roli. Jednym...

Zdjęcia na temat: co mozna zrobić z awokado