• Informacje na temat:

    co mozna przygotować z papryki

Przepisy na temat: co mozna przygotować z papryki
  • Marynowana papryka na zimę

    ...z następujących składników: 3 kg papryki, 8 szklanek wody, szklanka 10-proc. octu spirytusowego (ostra - to 1,25 szklanki), 2 łyżki soli, 4-5 łyżek cukru, po 3 ziarnka ziela angielskiego do każdego słoika(...) zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zamknęły. Tak przygotowanej marynowanej papryki nie potrzeba już pasteryzować. Jeśli mamy...

  • Faszerowane papryki

    Jest to propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków. Papryki można nafaszerować według własnego upodobania – serem feta, nadzieniem warzywnym lub, według poniższego przepisu, mięsem mielonym.

  • ​Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami "pepperoni" i salsą z sera naciowego i papryki

    Chrupiąca bułka, prażona cebulka i kiełbaska pepperoni polana pysznym sosem. Brzmi naprawdę dobrze, prawda? Dla wszystkich wielbicieli kuchni typu fast food mamy dobrą nowinę - w domu również możemy przygotować wiele pyszności, które smakiem nie będą odbiegać od posiłków zamówionych w restauracji.

  • Papryka nadziewana

    Składniki: 6 strąków papryki 20 dag kaszy gryczanej 10 dag kaszy jęczmiennej 10 dag marchewki 2 cebule 5 łyżek tłuszczu sól pieprz Przygotowanie: 1. Paprykę oczyścić(...) papryki i układać w naczyniu żaroodpornym. Podlać wywarem i zapiec w piekarniku.

  • Zdrowe tajemnice ukryte w papryce

    ...i uczyniły z niej główny składnik swojej kuchni byli Węgrzy, których gulasz, leczo czy rozgrzewająca zupa rybna nie mogłaby istnieć bez tego warzywa. Jednak cudowne właściwości prozdrowotne papryki zostały(...) witaminy C -  jej stężenie w tym warzywie jest do 4 razy większe niż np. w cytrynie! Co istotne, obróbka termiczna papryki trwa krótko, dlatego straty witaminy C podczas jej przebiegu są minimalne. Poza...

  • Dżem z papryki

    Oto przepis na dżem, który doskonale nadaje się mięs i wędlin. Możesz zrobić go z papryki żółtej, czerwonej lub zielonej. Z powodzeniem zastąpi ketchup i musztardę. Smacznego!

  • Zrazy z ogórkiem, szynką i papryką

    maczny farsz do roladek można zrobić z ziemniaków lub kaszy, które zostały z poprzedniego obiadu. Wystarczy dodać do masy podsmażony boczek, cebulę, łyżkę śmietany, ulubione przyprawy, wymieszać i zawinąć

  • Jajka faszerowane sałatką z szynki i papryki

    Na szczęście okres złej sławy jajek już minął. Dziś dietetycy zalecają częste ich jedzenie. A można z nich stworzyć wiele pysznych potraw!

  • Przygotuj hiszpańskie gazpacho

    Hiszpańskie gazpacho, w najpopularniejszej wersji andaluzyjskiej, które pierwotnie nie miało pomidorów i papryki, składało się tylko z czerstwego chleba, oliwy czosnku i migdałów. Ale od czasu kiedy z Ameryki Południowej dotarły czerwone warzywa, zmieniło ono charakter. Teraz cieszymy się świeżym, orzeźwiającym i prostym w przygotowaniu gazpacho - powiedziała Agnieszka Kręglicka. Do przygotowania...

  • Szaszłyki z drobiu i cukinii

    Sposób przygotowania: 1. Mięso opłucz, pokrój w dużą kostkę. Włóż do miski razem z plastrami cukinii oraz kawałkami kolorowych papryk. Olej wymieszaj z octem, dopraw przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Polej mięso i warzywa. Odstaw na 2 godziny.  2. Na zwilżone patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian mięso, kawałki papryki oraz cukinię. Grilluj na tacce, często obracając...

Artykuły na temat: co mozna przygotować z papryki
  • Papryka

    ...wydobywa z niej naturalną słodycz i aromat. Co ważne, nie pozbawia papryki cennych witamin i minerałów. Po usunięciu gniazda nasiennego i zdjęciu skórki pieczoną paprykę można podać polaną sosem czy(...) faszerować. Można z niej przygotować konfiturę z dodatkiem cynamonu i rozmarynu. Pyszna do pieczywa i różnych mięs. Słodka i aromatyczna o szpiczastym kształcie jest Ramiro. Dobra do nadziewania i na sos...

  • Papryka nafaszerowana smakiem

    ...minut. Pięć minut przed końcem pieczenia posyp papryki serem. Udekoruj kolendrą. Zobacz także:

  • Pierogi z papryką

    Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Włóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia.  2. Papryki, bakłażany, cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Całość przełóż do naczynia razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Wlej 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wymieszaj. 3. Warzywa ułóż na blasze i piecz przez 30 minut w temperaturze 220

  • Zapiekanka z kurczakiem i papryką pod chrupiącą pierzynką

    Można je jeść na okrągło, nie znudzą się i zawsze są pyszne. Polecamy przepis na sycącą zapiekankę na bazie ziemniaków z dodatkiem kurczaka i papryki.

  • Faszerowana papryka

    ...1. Papryki umyć, przeciąć powyżej łodygi, oczyścić. Odkrojoną część pokroić w kostkę. Cebulę i szczypiorek oczyścić, posiekać.  2. Twaróg utrzeć z mlekiem. Dodać pokrojone warzywa i odsączoną kukurydzę. Wymieszać i doprawić.  3. Przygotowaną masą wypełnić papryki, udekorować posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą. Odstawić do lodówki na kilka minut do schłodzenia.  4. Nasiona słonecznika uprażyć...

  • Papryka kusi

    Zupa cygańska Składniki na 3-4 porcje: 3 marchewki, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, 1 por, po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 25 dag wędzonego boczku, 2 l bulionu, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 3/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz. Ponadto:  po 1/4 strąka czerwonej...

  • Które warzywa można wysiać już w lutym?

    Wbrew pozorom luty to dobry moment, by przygotować się do uprawiania warzyw w przydomowym lub działkowym ogródku. Najdłuższego "rozbiegu" do dorastania na grządce potrzebuje papryka, por i seler, dlatego to od nich warto rozpocząć wysiew. Najlepiej robić to w szklarenkach do wysiewu. W studiu programu Łukasz Skop wytłumaczył, dlaczego ta grupa warzyw może być wysiewana tak wcześnie i jak...

  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    ...także produkty, z których możesz przygotować pyszne i efektowne roladki. Plasterek wędliny posmaruj chrzanem bądź ćwikłą, do środka włóż pokrojony w słupek ogórek kiszony. Możesz także wypełnić je pastą...

  • Babeczki z kminkiem w morzu marynowanej czerwonej papryki

    Puszyste, białe babeczki pięknie wyglądają, kiedy pływają na morzu czerwonej papryki. Ta nietypowa potrawa pochodzi z najwyższych i najbardziej imponujących polskich gór, czyli Tatr, które dzielimy ze Słowacją. Tamtejsi górale wciąż podtrzymują swoją odrębną kulturę. Nierzadko można ich zobaczyć, jak w niedzielę idą do kościoła w tradycyjnych strojach. Rzeźbią przepiękne przedmioty z drewna...

  • Dzięki tym produktom można szybciej chudnąć

    Te produkty dają uczucie sytości, przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.

Wideo na temat: co mozna przygotować z papryki
  • Jakie dania można przygotować z różnych rodzajów kaszy?

    Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak zaprezentowała ciekawe dania z różnymi rodzajami kaszy: risotto z kaszy z prawdziwkami, pierogi z kaszą gryczaną i serem, waniliową kaszą manną z jabłkami, paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną oraz pudding z kaszy manny i czekolady. - Kasza może być pyszna, zdrowa, szybka do przyrządzenia, lubią ją dzieci i dorośli, może być na słodko i na wytrawnie - podkreśliła blogerka

  • Przepis na chili con carne

    Chili con carne to wyborna potrawka, która wbrew pozorom nie pochodzi z kuchni meksykańskiej, a... amerykańskiej! W Stanach jest niezwykle popularna jako codzienne, szybkie danie, które można dostać w niemal każdym barze szybkiej obsługi. Chili con carne to przepyszne połączenie ostrej papryki, cebuli, czosnku, pomidorów i mielonego mięsa, niekiedy również fasoli i kukurydzy, a wszystko

  • Przepis na chili con carne

    Chili con carne to wyborna potrawka, która wbrew pozorom nie pochodzi z kuchni meksykańskiej, a... amerykańskiej! W Stanach jest niezwykle popularna jako codzienne, szybkie danie, które można dostać w niemal każdym barze szybkiej obsługi. Chili con carne to przepyszne połączenie ostrej papryki, cebuli, czosnku, pomidorów i mielonego mięsa, niekiedy również fasoli i kukurydzy, a wszystko