• Informacje na temat:

    co mozna dac do marynowania miesa

Przepisy na temat: co mozna dac do marynowania miesa
  • Ostre dania sposobem na udaną dietę

    Za ostry smak niektórych przypraw odpowiada substancja zwana kapsaicyną. Dzięki niej pikantne potrawy dobrze działają na nasz układ odpornościowy, gdyż hamują rozwój bakterii. Dodatkowo obniżają ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Czy prawdą jest, że korzystnie wpływają też na nasz metabolizm? Przekonajmy się, czy pikantne jedzenie pomoże nam w diecie.

  • Domowe burgery z soczystym kurczakiem

    Kiedy spojrzymy na definicję burgera, standardowo danie to składa się z bułki z kotletem wołowym, warzywami oraz sosem, który dopełnia smak potrawy. Jednak zamiast tłuściejszego mięsiwa, do środka można dać ser halloumi, delikatne mięso z kurczaka czy nawet marynowane tofu. Smak będzie rewelacyjny!

  • Tatar

    Uchodzi za przysmak dla koneserów oraz "bardzo męskie" danie. Nawet jeśli nie trafia do nas wizja jedzenia surowego mięsa, warto się przełamać i spróbować jak smakuje tatar przygotowany w domu. Pamiętajmy, że nie jest to danie dla kobiet w ciąży i dzieci.

  • Domowy tatar

    Uchodzi za przysmak dla koneserów oraz "bardzo męskie" danie. Nawet jeśli nie trafia do nas wizja jedzenia surowego mięsa, warto się przełamać i spróbować jak smakuje tatar przygotowany w domu.

  • Patisony i cukinie - świetne pod beszamelem

    Brak pomysłu na obiad? Sięgnij po sezonowe warzywa. Cukinie i patisony będą świetne pod beszamelem. Jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa, dodajmy do potrawy także pierś z kurczaka. Uzyskamy wysublimowane, lecz dobrze doprawione danie.

  • Krewetki z kaszą

    Krewetki to bardzo uniwersalna potrawa – są doskonałe zarówno do dań z makaronem, w zupach czy sałatkach. Można również przygotować je na wiele sposobów. Smażone, gotowane czy grillowane – za każdym razem ich mięso jest pyszne i co najważniejsze, mało kaloryczne.

  • Grzyby - smak jesieni

    Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Żuławskie przepisy na gęś

    O tym, jak z gęsi sporządzić półgęski i smarowidło można się będzie nauczyć podczas warsztatów kulinarnych w Domu Podcieniowym Mały Holender k. Nowego Dworu Gd. Listopad to tradycyjny czas uboju gęsi, gdyż ich mięso, otoczone grubą warstwą tłuszczu, jest wtedy najsmaczniejsze.

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    ...przypraw, w których zamarynujesz mięso. Tu najlepiej sprawdzi się metoda prób i błędów, jednak  zawsze możesz postawić na prostotę. Do zamarynowania karkówki wieprzowej przyda się musztarda...

Artykuły na temat: co mozna dac do marynowania miesa
  • Jak kupować świeże mięso?

    Sprytny trik handlowców sprawia, że mięso w sklepowych lodówkach prezentuje się wyjątkowo apetycznie i świeżo - efekt ten uzyskuje się dzięki odpowiedniemu oświetleniu. Często stosowane są też inne zabiegi mające oszukać czujność konsumenta. Jak nie dać się nabrać?

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Marynowane mięso Krakus

    Schab ze śliwką, karczek po staropolsku i rolada boczkowa - to trzy nowe propozycje mięsnych marynat Krakus produkowanych przez firmę Animex.

  • Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa

    Można przyrządzić z niego nie tylko klasyczne kotlety z cebulką. Warto skusić się też na inne regionalne potrawy - pulpety, klopsy i pieczenie.

  • Schabowe marynowane... i pory

    Na dzisiejszy, poniedzialkowy obiadek.... Maz byl wiec zrobilam szybciutko... tyle ze trzeba wczesniej pomyslec bo marynowac trzeba mieso 1 godzine. 2 schabowe kotlety 1 lyzka miodu 2 lyzki sosu sojowego 2 cm swiezego imbiru sol, pieprz, oliwa Imbir obrac i pokroic na plasterki. Miod i sos sojowy zagotowac z imbirem. Polac tym mieso na glebokim talerzu i niech sobie lezy... mozna...

  • LOSOS gravlax czyli marynowany... jak w Ikei.

    ...zamrazamy lososia w temperaturze -18°C na 24 h przed przyrzadzeniem minimum. Potrzeba na 2 rowne filety z lososia po 400 gr kazdy ze skora: 150 g cukru krysztalu 150 gr soli drobnoziarnistej choc mozna dac gruba lecz nalezy jej nadmiar pozniej zmyc. 30 g bialego pieprzu Duzy peczek koperku Przyprawy razem mieszamy. 1/3 na spod, 1/3 pomiedzy filety (mieso do miesa, skory ryby sa na zewnatrz...

  • Danie z tego... co zostanie

    Każdej z nas zdarza się ugotować za dużo ryżu, kupić więcej chleba.

  • Maczanka krakowska

    Danie, które wraca do łask. Danie, które można kupić na ulicy. Danie, o którym wielu nie słyszało, kilku próbowało i pokochało.

  • Kwiaty na talerzu

    ...posmak miodu. Można je smażyć, dodawać do sałatek i deserów. Akacja - po oczyszczeniu kwiatowych baldachów smaż ją w cieście naleśnikowym, możesz też pojedyncze kwiatki dodać do ciasta na racuchy...

  • Niezwykła moc czosnku

    Bez niego wiele dań straciłoby smak.