• Informacje na temat:

    co gotować zamiast mięsa

Przepisy na temat: co gotować zamiast mięsa
  • Jajka otoczone mięsem

    Bardzo efektowny przysmak, który bez wątpienia zaskoczy domowników. Jajka otulone mięsem mogą być serwowane na drugie danie, zamiast tradycyjnych kotletów mielonych.

  • Rolady z mielonego mięsa

    Zachwycają wybornym smakiem i apetycznym wyglądem. A jeśli kawałeczek pieczeni zostanie z obiadu, będzie smakowitym dodatkiem do kanapek, zamiast zwykłej wędliny...

  • Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

    ...wodą z mydłem. Ciepła utrwali nieprzyjemny zapach. Musaka Sposób przygotowania: 1. Zioła posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij go na oliwie. Dodaj do mięsa. Domieszaj koncentrat(...) w smaku, jeśli użyjesz szalotek zamiast zwykłej cebuli. Obrane i umyte ziemniaki gotuj  5-7 minut we wrzątku. Dzięki temu będą  miękkie i o wiele szybciej oraz łatwiej pokroisz je  w plasterki.

  • Mięso w menu brzdąca

    ...lub zbyt duże porcje. Wszystko dlatego, że często - zamiast opierać się na radach specjalistów - korzystamy z różnych zasłyszanych informacji. Ponieważ wiele z nich mija się z prawdą, wyjaśniamy, które popularne opinie na temat mięsa w menu brzdąca są prawdą, a które mitem. Mięso jest niezbędne w jadłospisie malucha przed 3. urodzinami Prawda. W menu maluszka karmionego butelką mięso...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Wyśmienite ciasta Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki. Kolorowa(...) w 170 st. C. Jajka bez pęknięć: Jak ugotować jajko, aby nie pękło i ładnie obierało się ze skorupki? Przed gotowaniem czubek jajka nakłuj igłą, a do wody dodaj szczyptę soli. Ziemniaki w żurku...

  • Rolady z mielonego mięsa

    Świetnie smakują i apetycznie wyglądają. Możesz je serwować na codzienne obiady i rodzinne przyjęcia. A jeśli ci zostanie kawałeczek rolady – także jako smakowity dodatek do kanapek, zamiast zwykłej wędliny!

  • Zamiast kanapek, zrób do szkoły trzykolorową tortillę

    Znowu kanapki? Nie chcemy słyszeć głosu zniechęconego ucznia, wybierającego się do szkoły. Powrót do szkoły po wakacjach to dość duży stres. Umilmy ten czas dziecku, przygotowując atrakcyjne, niebanalne, kolorowe i smaczne drugie śniadanie.

  • Grzyby zamiast kiełków i kotleta

    Już w maju zaczyna się sezon na borowiki. Potem zbieramy kurki, podgrzybki, a jesienią – rydze i opieńki. Boczniaki i pieczarki dostępne są przez cały rok. Wbrew obiegowej opinii grzyby nie są niezdrowe – jest wprost przeciwnie!

  • Lazania z mięsem mielonym i pomidorami

    Zaskocz rodzinę i zamiast zwykłych kotletów zrób danie, które ją olśni kolorami i wyjątkowym smakiem...

  • Gotujemy pierwszą zupkę

    Chciałabyś ją sama przygotować, ale nie jesteś pewna, czy potrafisz? Podpowiemy ci, jak to zrobić. Taki ciepły i zdrowy posiłek na pewno posmakuje twojemu maleństwu.

Artykuły na temat: co gotować zamiast mięsa
  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...w brokułach, kalafiorze czy fasolce. Dlatego warzywa te najlepiej gotować krótko na parze. Mięso lepiej piec lub dusić zamiast smażyć w tłuszczu Podczas smażenia produkty wchłaniają dużą(...) lekko osolić po ugotowaniu. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy do wrzątku dodasz świeże zioła. Na parze możesz też ugotować rybę, drób, ryż i kaszę. Jeśli jednak chcesz gotować tradycyjnie...

  • Waży około 1-2 kg. Pod grubą skórką kryje przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: ananas jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jakie właściwości mają ananasy? / fot. 123rf.com   Ananas pod mikroskopem 100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze...

  • Co zamiast smażenia?

    ...kukurydzianym. W krajach śródziemnomorskich przygotowuje się potrawy z użyciem oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego.  Lepiej dusić i gotować Nie ulega wątpliwości, że sposób przygotowywania potraw ma znaczenie. Smażenie na głębokim tłuszczu jest najbardziej niezdrowe.  A co zamiast tego? Do wyboru mamy kilka zdrowszych opcji.  Gotowanie w małej ilości wody i na parze - gdy wrzucamy dany...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Więcej warzyw, mniej mięsa – dlaczego warto przejść na fleksitarianizm?

    Ostatnimi czasy wiele mówi się o tym, że spożycie mięsa na świecie jest zbyt wysokie. Odradza się jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego codziennie i w dużych ilościach, przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Nowy trend żywieniowy pomoże nam zdziałać wiele dobrego dla siebie i otaczającego nas świata. Ale czym właściwie jest fleksitarianizm?

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Co zamiast mięsa?

    ..., zwyrodnienia stawów, nowotworów.  Statystyczny Polak zjada ponad kilogram mięsa tygodniowo. Według zaleceń żywieniowców ilość czerwonego mięsa nie powinna przekraczać 500 g (w tym wędliny). Najkorzystniej jeść 2 lub 3 porcje po 150 g. Zamiast czerwonego lepiej wybierać dobrej jakości białe mięso (indyk, kurczak, cielęcina, królik). Ma mniej tłuszczu i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Fot. 123RF/Picsel Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować się świeżością oraz wyglądem mięsa. Dobrej jakości surowe mięso...

  • Co zamiast mięsa?

    ..., zwyrodnienia stawów, nowotworów.  Statystyczny Polak zjada ponad kilogram mięsa tygodniowo. Według zaleceń żywieniowców ilość czerwonego mięsa nie powinna przekraczać 500 g (w tym wędliny). Najkorzystniej jeść 2 lub 3 porcje po 150 g. Zamiast czerwonego lepiej wybierać dobrej jakości białe mięso (indyk, kurczak, cielęcina, królik). Ma mniej tłuszczu i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

Zdjęcia na temat: co gotować zamiast mięsa