• Informacje na temat:

    co dodać do masła czosnkowego

Przepisy na temat: co dodać do masła czosnkowego
  • Zupa czosnkowa

    Składniki: - 4 główki czosnku  - pół kg ziemniaków  - litr bulionu warzywnego  - dwie kromki chleba  - kubeczek śmietany  - łyżka masła  - sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek i ziemniaki obrać, pokroić. Masło rozpuścić w garnku, dodać ziemniaki i czosnek, przysmażyć. Zalać bulionem, dodać  przyprawy, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować dodając śmietanę. Kromki chleba...

  • Szybki makaron czosnkowy

    Składniki: - 1 paczka dowolnego makaronu, - 2 ząbki czosnku, - Kilka listków bazylii, - 2 łyżki masła, - sól, pieprz, - 4 łyżki tartego sera Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym maśle zeszklić przeciśnięty czosnek, dodać bazylię, przemieszać i dodać odcedzony, gorący makaron. Doprawić solą i pieprzem, podawać posypany serem, najlepiej...

  • Innsbrucka zupa czosnkowa

    Składniki: - 1 duża cebula, - 4 dag masła, - 3 dag mąki, - 0,5 l mleka, - 0,5 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody, - 6 dag czosnku, -sól, gałka muszkatołowa, - 4 łyżki śmietany Na grzanki: - 1 bułka, - 2 dag masła, - 3 ząbki czosnku, - pietruszka do dekoracji, Przygotowanie: Drobno pokrojoną cebulę usmażyć na maśle, oprószyć mąką. Smażyć, aż lekko zbrązowieje, wlać mleko...

  • Potrawka z borowikami

    Składniki na 14 porcji: - 80 dag borowików lub innych grzybów leśnych, - 2 pomidory, - 4 szalotki lub 2 cebule, - 4 łyżki oliwy, - natka pietruszki, - 5 dag masła. Przygotowanie: Grzyby(...), pokroić w drobną kostkę. Na dużą patelnię lub do dużego garnka wlać oliwę, lekko podgrzać. Wrzucić cebulkę, podsmażać kilka minut. Następnie dodać grzyby i dusić około 15 minut. Przyprawić, dodać masło...

  • Botwinkowe babeczki (po 24. miesiącu)

    Składniki: pęczek małej botwinki łyżka masła 130 g serka mascarpone 4 jajka 100 g białego sera łyżka kaszy manny sól, pieprz Sposób przygotowania: Botwinkę dokładnie opłucz (każdy liść osobno). Drobno pokrój liście i obrane wcześniej małe buraczki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną botwinkę i buraczki, aż zmiękną, po czym ostudź. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Do...

  • Sałatka z grzankami

    Składniki: 4 pszenne tosty 2 płaskie łyżeczki masła 1 niewielki ząbek czosnku 12 małych pomidorków 1 ogórek sałatkowy kilka liści sałaty lodowej albo rzymskiej 4 plasterki szynki dojrzewającej  (ew. polędwicy sopockiej) 1/2 szklanki kiełków sojowych 1/2 szklanki parmezanu startego na grube wiórki sól, mielony biały pieprz Przygotowanie: Masło utrzyj z czosnkiem...

  • Jak odmienić smak kanapek? Sekret tkwi w pastach i smakowym maśle

    Postaw na smak Pasty kanapkowe i masła smakowe są doskonałą alternatywą dla popularnych kanapek z wędliną, serem czy dżemem. W zależności od dodanych składników stanowią cenne źródło tłuszczów(...) mamy w lodówce.  Masło czosnkowe ze szpinakiem Sposób przygotowania Do miękkiego masła dodaj szpinak - świeży lub odciśnięty mrożony. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania...

  • Grzanki z twarożkiem i letnimi pomidorami

    ..., dodać oliwę, ocet, doprawić solą i pieprzem.Twarożek wymieszać z oregano i startym czosnkiem, doprawić solą. Grzanki posmarować delikatnie masłem z obu stron, zrumienić na patelni lub w piekarniku...

  • Czosnek – naturalny antybiotyk w przepysznej odsłonie

    ...ciepło z dodatkiem masła czosnkowego. Wskazówka · Zamiast wykrawać szklanką krążki, można podzielić ciasto nożem na kwadraty (8 x 8 cm). Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix: Masło czosnkowe(...)) wykrawać okrągłe placki. 4.  Proziaki smażyć na suchej, rozgrzanej patelni 3-4 min z każdej strony. 5.  Proziaki podawać na ciepło z dodatkiem masła czosnkowego.

  • Schab z morelami

    Składniki: 1,6 schabu bez kości, 15 dag suszonych moreli, 10 dag masła, 1 łyżeczka soli czosnkowej, pół łyżeczki rozmarynu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, cukier, pół łyżeczki mielonego kminku, sól, 1 puszka moreli, 2 łyżki konfitury z moreli, 2 łyżki koniaku, 2-3 łyżki płatków migdałowych.

Artykuły na temat: co dodać do masła czosnkowego
  • Domowe i zdrowe:  Masło czosnkowe z ziołami

    Z dodatkiem czosnku i ziół będzie także bardzo smacznym smarowidłem do pieczywa (zawsze pełnoziarnistego). Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzać z jedzeniem masła, nawet czosnkowo-ziołowego. To źródło tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze powodują wzrost cholesterolu. Potrzebne: kostka masła extra, ząbki czosnku (ilość według uznania i upodobań), ulubione świeże zioła (np. natka...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

    ​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Zupa czosnkowa

    ...kopru włoskiego (opcjonalnie), 2 liście laurowe, gałązka tymianku lub rozmarynu (ewentualnie zioła suszone), sól, pieprz, łyżka masła, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Ugotuj bulion. Do...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Masło w wielu smakach

    Masło ziołowe Składniki: 10 dag masła, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól. Do miseczki włóż miękkie masło, zioła oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą. Masło pomidorowe Składniki: 10 dag masła, 4 suszone pomidory w oleju, 2 ząbki czosnku, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Miękkie masło przełóż do miseczki...

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...

  • Z czosnkową nutą

    ...twarde końcówki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać, zeszklić czosnek, dodać natkę pietruszki i podgrzewać do momentu lekkiego zbrązowienia masła i uzyskania orzechowego posmaku(...) makaronu 2 ząbki czosnku Kilka listków bazylii 2 łyżki masła Sol, pieprz 4 łyżki tartego sera. Przygotowanie:  Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym maśle zeszklić przeciśnięty...

  • Użyteczną wiedzę dotycząca gotowania, pieczenia i znakomitych trików kuchennych najczęściej czerpiemy z własnego doświadczenia, a także od naszych kochanych babć czy mam. W każdej rodzinie przekazuje się pomysły, które są powszechnie znane tym, którzy interesują się gotowaniem. Są też takie triki kuchenne, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie tylko w niektórych rodzinach. Doskonale pamiętam, jak na moje pytanie (zadane wieki temu, jak jeszcze byłam małą dziewczynką) o to, kiedy...