• Informacje na temat:

    co do makaronu

Przepisy na temat: co do makaronu
  • Makaron z tuńczykiem

    ...1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu z opakowania. Ugotowany odcedzamy i odstawiamy. 2. W czasie gotowania makaronu obieramy oczyszczamy cebulkę i kroimy ją możliwie najdrobniej. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną cebulkę, smażymy często mieszając, aż do lekkiego zrumienienia. Dodajemy tuńczyka, mieszamy...

  • Makaron w stylu włoskim

    ..., mieszamy energicznie, by nie ścięła się jak na jajecznicę, przekładamy porcje makaronu na talerze, dekorujemy natką pietruszki.

  • Z makaronu

    Każdy rząd makaronu można przesypać startym żółtym serem, wtedy kluski w trakcie pieczenia skleją się ze sobą. By sos nie wypłynął z formy, owiń ją folią aluminiową.

  • Makaron na obiad

    Spaghetti w kremowym sosie z bobem i szynką parmeńską Sposób przygotowania 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzając, zostawić 1/2 szklanki wody. 2. Ugotować bób, ostudzić i obrać. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać ser mascarpone i podlać wodą z gotowania makaronu. 4. Dodać bób, makaron i gotować, aż sos lekko zgęstnieje...

  • Makaron perfekcyjny

    ...1. Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu. 2. Słona tajemnica: jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd! Wydłuża to czas jej gotowania. A co z ilością soli? Najlepsze proporcje to: 1 łyżeczka soli na 10 dag makaronu i 1 litr wody...

  • Makaron – odżywia czy tuczy?

    Wciąż funkcjonują mity, przekazywane również dzieciom, że makaronu trzeba unikać, bo rujnuje naszą sylwetkę. Skąd się biorą legendy o ponadprzeciętnej kaloryczności makaronu? Dlaczego robimy z niego produkt zakazany? Nie straszmy, przekazujmy najmłodszym fakty i uczmy mądrego odżywiania.

  • Wegetariańska zapiekanka z makaronem

    ...cholesterolu. Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy: 225 g makaronu penne, 1/2 siekanej czerwonej cebuli, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 4 pomidory pokrojone w kostkę, łyżkę pasty paprykowej, 240 ml mleka...

  • Światowy dzień makaronu

    Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Światowy Dzień Makaronu jest zatem doskonałym momentem, zarówno by przypomnieć korzyści płynące z jego obecności w diecie dzieci, jak też możliwości, które daje ten uwielbiany przez najmłodszych przysmak w jej komponowaniu. Liczne kształty makaronu pobudzają wyobraźnię małych i dużych, będąc źródłem...

  • Makaron z brokułami

    Brokuł opłucz i podziel na różyczki lub pokrój. Czosnek posiekaj, orzechy rozkrusz, a parmezan zetrzyj na wiórki.   Makaron ugotuj w osolonej wodzie  al dente. Cztery minuty przed końcem gotowania dodaj brokuł. Odcedź, zostawiając pół szklanki wody z gotowania. Do głębokiego rondla wlej olej i zeszklij czosnek. Dodaj wodę z makaronu i śmietankę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Gotuj, aż...

  • Makaron z borowikami

    .... Podawaj z parmezanem. Brawo! Oto Twój przysmak z borowikami.                           Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.

Artykuły na temat: co do makaronu
  • Makaron z zielonym pesto

    Sposób przygotowania: 1. Umyj i osusz zieleninę. Przełóż ją do blendera. Dodaj oliwę, orzechy, żółty ser, ząbek czosnku i szczyptę soli. Wszystko zblenduj, aby uzyskać sos pesto. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy.  2. Makaron wrzuć do wrzątku i gotuj na niedużym ogniu przez około 12 minut. Odcedź i trzymaj pod przykryciem.  3. Pomidory suszone pokrój i dodaj do makaronu razem z pesto...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Makaron z sosem bolońskim i pieczarkami

    Jest tak wiele odmian sosów do makaronu, że to danie nie może się znudzić! Tym razem spaghetti z klasycznym sosem bolońskim.

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Šunkofleky, najprostsza zapiekanka z makaronu

    To klasyk czeskiej kuchni, który zrobi nawet najmniej doświadczony kucharz.

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Makaron: Jaki dla kogo?

    ..., którzy unikają makaronu, bo uważają, że tuczy i podbija cukier. 100 g suchego makaronu (przed ugotowaniem) dostarcza 350-390 kalorii, a to sporo. Jednak makaron podczas gotowania pęcznieje(...) - IG 34. Makaron orkiszowy Robiony jest z mąki orkiszowej (orkisz to odmiana pszenicy). Zawiera sporo błonnika i żelaza. 100 g ugotowanego makaronu orkiszowego dostarczy ok. 181 kcal i 3,9

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Makaron perfekcyjny

    Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu. Słona tajemnica: jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd! Wydłuża to czas jej gotowania. A co z ilością soli? Najlepsze proporcje to: 1 łyżeczka soli na 10 dag makaronu i 1 litr wody...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

Zdjęcia na temat: co do makaronu
Wideo na temat: co do makaronu
  • Makaron. Najpopularniejsze fakty i mity

    25 października obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu! Wokół potraw z nim krąży wiele faktów i mitów. Jednak najnowsze badania potwierdzają, że nie sam makaron tuczy, a nieodpowiednio dobrane do niego dodatki oraz sosy. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu zapewnia długie poczucie sytości i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dlaczego jeszcze warto do swojej diety włączyć makaron?

  • Makaron zapiekany z serem

    obtoczy każdy fragment makaronu. Zobaczcie nasz prosty sposób na zapiekany makaron z serem!

  • Makaron zapiekany z serem

    obtoczy każdy fragment makaronu. Zobaczcie nasz prosty sposób na zapiekany makaron z serem!